Reacția TVR, după scandalul Revelionului

Scandalul în care  a fost implicat postul public de televiziune după programul de Revelion a provocat și o reacție a angajaților acestui post. Într-un comunicat de presă semnat de Biroul Executiv al Sindicatului pentru Unitatea salariaților TV, și pe care îl difuzăm integral, se precizează:

„Având în vedere atacurile concertate asupra Televiziunii Române și opiniile lansate în presă referitoare la calitatea profesională a colegilor noștri, angajați ai televiziunii publice, vă rugăm să aveți amabilitatea de a publica punctul de vedere atașat, menit să ne apere profesiile, demnitatea, realizările și crezurile.

Începutul acestui an a fost marcat de o serie de declarații sau puncte de vedere ale unor politicieni, foști Președinți-Directori Generali ai TVR ori membri ai societății civile, privitoare la performanțele televiziunii publice.

Televiziunea Română și angajații săi sunt, încă o dată, ținta unor atacuri concertate menite să arunce în derizoriu munca unor profesioniști, deloc puțini.
Totul a plecat de la un program de 90 de minute difuzat în seara de Revelion de TVR 1 și nu produs de la TVR 1.
Este cel puțin revoltător faptul că celelalte 780 de minute de programe originale realizate de colegii noștri sau achiziționate și difuzate de TVR 1, 2 și 3 în seara și noaptea trecerii dintre ani, sunt complet ignorate și doar cele 90 de minute contează și justifică etichetarea jignitoare a colegilor noștri, denigrarea TVR în ansamblul său.
Am reținut opiniile potrivit cărora TVR este o ”gaură neagră” din punct de vedere financiar și jurnalistic, cu un număr de 4000 (ce dezinformare!) de angajați, în mare parte neperformanți, o instituție care nu își îndeplinește misiunea publică.
Statul român are instituții abilitate să analizeze aspectele financiare și, ca urmare, nu ne vom referi la ele.

TVR în cătarea lui Iohannis, Orban și Pușca-lău

Însă, în calitate de sindicat reprezentativ, nu putem să nu reacționăm atunci când demnitatea profesională a colegilor noștri este atacată.
Dincolo de generalizări care dovedesc pe de o parte lipsa unei analize riguroase făcute cu instrumente profesionale și profesioniste, o gravă necunoaștere a realității, ori o denaturare voită a ei, în funcție de interese de moment, pe de altă parte o ipocrizie revoltătoare, există evidențele.
1. Numărul de angajați ai TVR este de aproximativ 2100 de persoane care asigură producția pentru 10 canale din întreaga țară și din republica Moldova.
2. Câte dintre stațiile comerciale ar accepta în grilele lor programe dedicate tuturor minorităților naționale, persoanelor cu dizabilități, tuturor partidelor parlamentare, instituțiilor fundamentale de apărare și siguranță națională, ori culturale, precum Academia Română? Pentru noi, a le produce sau difuza în sute de minute săptămânal este nu numai o obligație legală, ci și o onoare, de multe ori chiar o provocare profesională.
3. Producătorii independenți de film sunt susținuți de TVR cu 15% din veniturile încasate din publicitate, potrivit legii. Acest procent este mult mai mare decât cel plătit de televiziunile comerciale, în condițiile în care programele noastre nu sunt întrerupte de publicitate, iar tronsoanele dedicate acesteia sunt mult mai mici.
4. Imediat după declararea stării de urgență, la TVR a început programul Teleșcoala, venind astfel în sprijinul elevilor care au avut de susținut examenele de capacitate și de bacalaureat în 2020. Programul a continuat și ne aflăm în perioada de pregătire a celui de al treilea sezon.
5. Singurul teatru deschis în vara lui 2020 a fost curtea TVR. Noi am oferit singurul cadru pentru atât de doritele întâlniri ale actorilor cu publicul.
6. În toată perioada stării de urgență și a celei de alertă, colegii noștri de la sediul central și de la studiourile teritoriale au asigurat, de pe teren, prompta și corecta informare a telespectatorilor din întreaga țară, în jurnalele tuturor posturilor.
7. Cu dedicare, seriozitate și inventivitate, în condițiile dificile impuse de pandemie, colegii noștri au realizat noi sezoane ale unora dintre cele mai îndrăgite programe emblematice ale TVR: Vedeta populară, Câștigă România, Drag de România mea.
8. În aceleași condiții dificile, TVR a continuat realizarea spectacolelor de teatru TV, producție proprie și a documentarelor.
9. Absolut toate titlurile consacrate ale TVR, peste 50, au continuat în anul trecut cu noi sezoane în premieră. Ele acoperă viața culturală, socială, artistică, politică din întreaga țară.
10. TVR promovează și difuzează de ani de zile filme românești de lung și scurtmetraj, filme de artă importante, documentare ale producătorilor independenți, la a căror realizare a contribuit financiar.

Tunurile Puterii îndreptate împotriva TVR

11. Producțiile exclusive ale TVR, preluate de toate celelalte televiziuni românești (unele dintre ele nici măcar nu au avut eleganța de a menționa sursa, arogându-și drepturi profesionale inexistente) există și nu sunt puține. Vom aminti doar maratonul jurnalistic impecabil realizat de colegii noștri la funeraliile Majestății Sale Regele Mihai I, la vizita în România a Suveranului Pontif și la toate evenimentele desfășurate în perioada deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Acele imagini au făcut înconjurul lumii!
12. Câștigă România a fost selecționat la Eurovision Creative Forum, organizat de EBU, s-a aflat printre finaliste la International Format Awards și, peste ocean ori în Europa, există mari companii interesate de achiziționarea acestui format 100% românesc al companiei Zucchero Media în colaborare cu TVR, 100% realizat în TVR, de angajați ai TVR. Câte astfel de exemple de performanță profesională există pe piața media din România?!
13. De ani de zile, în mod constant, producțiile realizate de colegii noștri sunt premiate de asociații profesionale precum UNITER, UCIN, UZPR, la festivaluri internaționale dedicate producțiilor de televiziune jurnalistice ori de ficțiune, la gale organizate de publicații și organizații nonguvernamentale. Colegii noștri au primit premii și din partea Asociaţiei Corespondenţilor ONU, ori cu ocazia celebrării celei de-a zecea aniversări a apariţiei Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite.
14. Întreaga presă și clasă politică vorbesc despre ”Revelionul TVR”, ca și cum singurul program din acea noapte, difuzat la televiziunea publică, ar fi cel incriminat. Din nou, complet nedrept! Au existat două programe de Revelion realizate de colegii noștri în studiourile proprii și difuzate de TVR 2, ”Gala Telerevelioanelor” la care au participat: Florin Piersic, Ion Dichiseanu, Horațiu Mălăele, alături de Bogdan Mălăele, Marius Rizea, Mirela Zeţa, Silviu Debu și Fuegovelionul 2021 la care au participat artiști importanți ai scenei muzicale românești. TVR 1 a difuzat, în seara de Revelion, finala concursului ”Vedeta populară”, și el realizat integral de noi, în studiourile noastre și programul ”Noaptea asta, nimeni să nu doarmă!” care a reunite cele mai îndrăgite și respectate nume ale muzicii lăutărești și de petrecere. TVR 3 a difuzat un concert extraordinar al Filarmonicii din Viena care l-a celebrat pe marele compozitor de muzică de film John Williams, solista concertului fiind violonista Anne Sophie Mutter. Despre aceste programe, despre protagoniștii lor, despre calitatea lor nu vorbește nimeni pe primele pagini ale ziarelor, ori în talkshowuri incediare.
Toate cele de mai sus nu ar fi existat fără munca susținută, serioasă a colegilor noștri, căci în acest domeniu nimic nu se poate realiza fără echipă.

De rîsul lumii: Bulai, cerșetorul norvegian, s-a luat la trîntă cu Garcea și TVR

A omite aceste evidențe este o insultă la adresa profesioniștilor. Și nu, ei nu sunt puțini în TVR, indiferent că vorbim despre jurnaliști, oameni cu pregătire artistică sau tehnică, personal de suport. Fiecare dintre ei este o rotiță care asigură funcționarea unui angrenaj. Și fiecare dintre ei merită respect.
Insulta a devenit, din nefericire, argumentul suprem al celor care nu pot sau nu vor să evalueze corect, să analizeze serios ce este bun și ce nu, cine și unde a greșit, de ce a făcut-o, în ce scop și care sunt soluțiile inteligente.
Conducerile succesive ale TVR au fost numite politic și, de 30 de ani, a stat în puterea decidenților politici să creeze o televiziune publică puternică și credibilă, a fost datoria lor să facă aceasta și să-i folosească pe profesioniștii din instituție în cel mai judicios mod cu putință. Nu noi menținem din 1994 o lege de funcționare a televiziunii și radioului publice care, s-a dovedit în repetate rânduri, este anacronică. De fiecare dată când când s-a discutat modificarea ei, organizațiile sindicale din TVR au trimis puncte de vedere fundamentate solid. Nu colegii noștri au șubrezit construcția editorială și au creat haos atunci când au fost desființate redacțiile, noi am reclădit-o cu greu. Nu colegii noștri au îndatorat TVR ( datorii pentru care, de fapt, nimeni nu a dat socoteală, nimeni nu a fost tras cu adevărat la răspundere), noi am suportat consecințele. Nu colegii noștri au decis întreruperea producției pentru 6 luni, în 2012, perioadă în care audiențele s-au prăbușit, noi nu am fost lăsați să muncim. Nu colegii noștri au gândit un plan ilegal și catastrofal de reduceri de personal care nu a rezolvat probleme de fond, ci doar a lăsat aproape descoperite compartimente întregi de producție, noi am fost cei concediați arbitrar, fără o adevărată evaluare a performanțelor profesionale și, apoi, cei rămași au suplinit lipsa celor care au plecat. Nu colegii noștri au desființat TVR Cultural, mințind că acesta grevează bugetul cu sume pe care, în realitate, nu le-a primit niciodată, noi am protestat la vremea respectivă aproape singuri, în ciuda amenințărilor venite din partea administrației, având alături de noi doar câțiva entuziaști din multitudinea celor care, la vremea respectivă, au beneficiat de promovarea oferită de acel post sau a celor care azi, ipocrit, îi deplâng dispariția. Nu colegii noștri decid cine și ce produce la TVR, ce achiziții se fac, nu colegii noștri stabilesc strategii de dezvoltare. Nu noi decidem! Asumarea responsabilității este un exercițiu dificil, dureros, dar necesar.
Ultimii 30 de ani ne-au demonstrat cât este de ușor să distrugi, să desființezi și cât de greu este să construiești. A construi înseamnă a munci, a căuta variante, a crea echipe funcționale. Pentru distrugere sau desființare trebuie doar voință și interes.
În numele profesioniștilor din TVR, solicităm tuturor celor care au putere de decizie în ceea ce privește viitorul profesional al colegilor noștri, să-și canalizeze voința și interesul în sens constructiv.
Analizați cu atenție, cântăriți cu dreaptă măsură, elaborați planuri fezabile și, poate mai presus de orice, aveți respect față de cei care îl merită: telespectatori și profesioniști de televiziune în egală măsură.

Biroul Executiv al Sindicatului pentru Unitatea salariaților TV“

SPUSTv este sindicatul reprezentativ din Televiziunea Română și consideră că este de datoria sa să se adreseze presei, în contextul existenței unor declarații și puncte de vedere care aduc mari prejudicii de imagine sutelor de profesioniști din TVR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Author

11 Comentarii

  1. Cand muti Postul Public intr-o bodega nu mai ai nici o scuza.
    Vulgaritatea nu are ce sa caute pe Postul Public. Numai daca publicul-tinta sant golanii de la colt de strada.
    Satira si umorul inseamna una, si suntem slava Domnului un popor cu un simt al umorului fantastic, grobianismul si scalambaielile unui retardat inseamna altceva.
    De ce posturile generaliste de la trusturile private se tin departe de politica? Pentru ca sant profesionisti.
    TVR-ul nu mai are nimic de a face cu profesionalismul. Seara de seara zici ca esti la sedintele PSD.
    Chiar si la A3 intoteauna exista pareri pro si contra. TVR televiziune de partid, Cristache,Dinescu,Cristoiu….
    Ce face Voiculescu cu banii lui nu ne intereseaza. Sant bani privati.
    Ce face TVR cu banii nostrii uite ca ne intereseaza.

  2. Excelentă replică a Sindicatului RTVR, mai ales că am căzut şi eu în capcana celor care credeau că sunt vreo patru mii spre cinci mii de angajaţi ! Nu că ar fi puţini şi ăia 2.100 dar dublul era înfricoşător !
    E binevenită enumerarea diverselor emisiuni pe teme apropiate românilor de toate vârstele, naţionalităţile şi chiar simpatiilor politice . Că se poate mai bine, e evident, dar nici nu-i atât de sumbru cum încearcă unii să zugrăvească activitatea postului naţional .
    Mărturisesc că de când nu mai sunt acolo Octavian Iordăchescu cu care an fost coleg şi de facultate şi de trupă în Ansamblul Studenţesc timp doi ani, el plecând apoi la Bucureşti şi şeful de la Varietăţi Culturale – O. Moroşanu, nu mai ştiam prea multe despre acest minunat colectiv, dar le mulţumesc celor care au prezentat acest drept la replică , prin el aflând multe din „bucătăria” complicată a acestui mamut massmedia românească. Poate cel mai românesc dintre toate celelalte şi poate de asta şi ura care se distinge din felul în care este atacată, mai ales în aceste zile . LA mulţi ani TVR 1,2 ,3 ş.a.m.d. ! 😉 !
    Nu mor (toţi) Caii, când vor câinii !

  3. sa va aduc aminte: ponta a desfiintat tv cultural. il enerva patapievici. voi aveti dreptate, dar trenul care intarzie este luat in vizor, nu alea care vin la timp. ar trebui sa recunoasteti ca promovarea unor personaje vulgare, nefrecventabile, precum tipul acela dela vacanta mare, a fost o mare greseala. 90 minute,groaznic!

  4. Doamnelor si Domnilor din Televiziunea Romana, va rog sa nu va suparati dar sunteti de-a dreptul ridicoli. Credeti ca jelania pe care ati intocmit-o va ajuta cu ceva? Aveti cumva impresia ca este cineva interesat de ce faceti ori nu faceti in activitatea d-voastra profesionala? Vi se pare ca prezinta interes daca printre d-voastra sunt valori profesionale de nivel european sau peste? Raspunsul este unul si scurt: NU. Nimeni nu da doi bani pe ce face si cat de buna este Televiziunea Romana. Balacareala care v-a potopit recent are un singur scop: sa dispara Doina Gradea si alti PSD-isti din conducerea institutiei si sa introneze o noua conducere clocita de USR, care si-a adjudecat turf-ul, daca ma-ntelegeti. Dupa, urmeaza sa mai discutam si despre performantele profesionale. Va atrag respectuos atentia ca la capitolul domenii de preocupare si emisiuni emblematice stati foarte prost. Unde sunt emisiunile dedicate LGBT? De ce nu s-a discutat niciodata pe vreunul din canalele TVR despre statutul de „mama surogat” al Maicii Domnului? Unde sunt dezbaterile despre multiculturalism si necesitatea eradicarii unor tare de gandire cum ar fi patriotismul sau nationalismul? Cate documentare despre Soros si despre viitorul de aur ce va fi produs de globalizare ati realizat? Cred ca noua conducere ce va sa vina va constata cu stupoare ca sunteti prea multi, neancorati in realitate si necalificati pentru etapa actuala si ca se impune o noua generatie de televizionisti (indiferent ce-or fi insemnand ei) care sa raspunde activ si pe deplin noilor necesitati de informare-modelare a publicului. Eu personal va multumesc pentru ce ati facut pana acum si va urez – pentru ca vad ca se poarta un nou stil academic de exprimare ce include termeni ca „bascalie „, „misto” si „mistocareala” etc. etc. – multa bafta.

  5. Citez:”Numărul de angajați ai TVR este de aproximativ 2100 de persoane care asigură producția pentru 10 canale din întreaga țară și din republica Moldova.”
    Inteeb si eu, Cate lepre numite politic sunt in tvr, sau, din acest numar 2100, cati bugetari de lux numiti politic, lingai politic de finantare fara a presta o zi de munca? Aia trebuie sa zboare obligatoriu!

  6. Pana la politica marca cersetor gen bulai sa vedem si sa desființam emisiunile pentru minoritățile priotare maghiara și germana și cele gen telescoala pentru elevii fara internet majoritari în România.Apoi sa urmărim dansul săbiillor interpretat de claus si hunor atent monitorizați de cialaș si barna lgbtista. Sau desfiintati telescoala si trimiteti elevii la cerșit in Norvegia pe modelul deputatului de mare succes imobiliar iulian ot Oslo.

  7. De ce nu platesc securistii din USRcruce un sondaj serios (nu lui Pieleanu sau Teodorescu ca sunt prea priceputi in cifre) pentru a stabili cati romani au vizionat programul revelionului si dintre acestia cati au fost multumiti. Daca vor fi mai mult de jumatate, atunci decizia televiziunii a fost cea corecta iar analfabetii securisti din USRcruce pica de gloabe. Nu ei platesc TVR, ci romanii iar astia au apreciat munca alora platiti de ei.

  8. Rominia9 este unul dintre cel mai exemplar program de dezbatere politică!Cristache la TVR 1 a avut tupeul sa puna intrebari incomode celor care conduc acum Romania!Ministrul grindă sau ministrul tabla sau simțit foarte neconfortabil primind intrebari de la acest tinar ziarist!Acum 30 de ani vorbeam cu bucurie de unele drepturi cîștigate!Din pacate tocmai acum cînd la conducerea tarii este un guvern liberal se doreste ca aceste drepturi pentru care unii au murit sau au făcut închisoare să dispară!Se doreste ca toti să ne Aliniem în spatele tatucului si să nu comentăm să fim niște maimuțe!De ce l-am mai omorît pe Ceausescu daca acum ne dorim cu frenezie un singur conducător un singur partid???????

  9. Ce dracu, ati ajuns sa va uitati in gura unui cersetor analfabet?

  10. Cenzura si ipocrizia „corectitudinii politice” isi vor intinde tentaculele „pas-cu-pas” peste omenire. cum spunea cineva: secolul 21 va fi unul al credintei sau nu va fi deloc. ne indreptam spre „deloc”: exterminarea omenirii este scopul globalistilot.

  11. Nu prea inteleg de ce sunteti suparati , voi care de-a lungul vremilor ,ati avut ca obligatie si indatorire cinstirea Leanei .
    Daca pe md Leana C o faceati in fel si chip , de la mama iubitoare la savant entergalactic , iar poeziile si cantecele aminteau asta in fiecare strofa , pe md Leana Garcea o sustineti intr-o alta lumina . Daca asi fi politiciam asi propune schimbarea denumirii ca dupa 1989 , cand va-ti umplut de demnitate din TVR in TVRL .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.