Reacția virulentă a lui Orhan Pamuk la adresa regimului Erdogan

Orhan Pamuk, laureat al Nobelului pentru Literatură în 2006, a denunțat într-un editorial publicat în cotidianul italian La Repubblica arestarea jurnalistului turc Ahmet Altan și a fratelui său, Mehmet Altan, în cadrul anchetei privind tentativa de lovitură de stat, în spatele căreia autoritățile presupun că se află clericul Fetullah Gulen, aflat în exil în Statele Unite.

”Sunt furios și critic cu cea mai mare fermitate arestarea scriitorului Ahmet Altan, una dintre cele mai importante semnături din jurnalismul turc, și a fratelui său Mehmet Altan, profesor universitar și economist de renume”.

”În Turcia suntem pe cale să închidem în celule, treptat, pe baza celei mai feroce uri, toate persoanele care și-au permis să formuleze critici, chiar și cele mai minore, privind acțiunile guvernului”.

”De acum, libertatea de gândire nu mai există. Ne îndepărtăm cu toată viteza de statul de drept și mergem către un regim de teroare”, a scris Orhan Pamuk. El a cerut ca toți intelectualii arestați să fie eliberați, astfel încât să apară liberi în fața justiției, în cazul în care vor fi judecați.

Orhan Pamuk a criticat linia politică a regimului Erdogan înainte de tentativa de lovitura de stat din luna iulie, însă nu și-a exprimat poziția în privința valului de arestări ce a urmat.

Frații Altan sunt acuzați că, într-o apariție TV cu o zi înaintea tentativei de puci de la Ankara, au transmis ”mesaje subliminale” care au sugerat o lovitură de stat militară. Televiziunea respectivă, Can Erzican, a fost închisă ulterior. Moderatoarea care i-a invitat în emisiunea sa a fost și ea arestată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.