Reacții la „declarația de război” a lui Donald Trump

Discursul inaugural al președintelui Donald Trump i-a surprins până și pe admiratorii săi, într-atât a fost de orientat împotriva sistemului de la Washington. Au fost rostite cuvinte care nu au mai apărut în asemenea discursuri inaugurale: sângerare, cimitir, carnaj, islamic, sărăcire, învechit, furt, de neoprit, subvenționat, infrastructură, urban etc.

Discursul ce a făcut referire la slujbele americanilor „furate“ de alte națiuni a fost criticat cel mai dur de presa din Germania, una dintre țările vizate de Trump. „Nu a fost un discurs inaugural; aceasta a fost o adevărată declarație de război“, „un manifest populist“. „Pentru politica internă este semnalul unei declarații de război, iar în relațiile internaționale este semnalul unei ere glaciare“, scrie ediția internațională a cotidianului Handelsblatt.

Cancelarul Angela Merkel a fost mai rezervată în reacții decât vicecancelarul Sigmar Gabriel, extrem de caustic la adresa noului președinte al SUA. „Voi spune două lucruri despre discurs: în primul rând, cred că este cel mai bine să colaborăm respectând regulile, alianțele militare și cooperarea în sistemul economic internațional și să contribuim la acele alianțe militare“.

Neliniște în Asia

Presa din Asia a denunțat politica izolaționistă pe care discursul inaugural al lui Donald Trump a lăsat-o să se întrevadă. În Japonia, cel mai vechi și loial aliat al Statelor Unite din Asia, ziarele au criticat discursul prezidențial, spunând că lumea intră pe „nisipuri mișcătoare“. Publicația niponă Yomiuri Shimbun scrie că Trump va trata alianțele și relațiile comerciale doar în funcție de beneficiile pe care le poate obține SUA. „A mai existat oare vreo administrație americană care să fi început prin răspândirea neliniștii în lume, nu a speranței?“. „Oare vârtejul Trump va trece de granițele SUA și va răspândi sciziunile și conflictul?“, scrie gazeta liberală Asahi Shimbun.

SUA în mandatul lui Trump pot să fie la fel de impredictibile ca fostul realizator de show-uri de televiziune. „Reality show-ul a devenit realitate. Urmează să vedem dacă America va deveni măreață din nou și dacă cuvântul «măreț» va căpăta și alte înțelesuri neașteptate“, scrie ziarul thailandez „Națiunea“.

Reacția presei oficiale chineze a fost mai ponderată, axându-se pe viitoarea relație bilaterală. „Este crucial să controlăm și să gestionăm disputele și să găsim o cale pentru rezolvarea lor“, scrie Cotidianul Poporului, oficiosul Partidului Comunist Chinez.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.