Reacții la un poster revizionist din presa guvernamentală ungară

Pe 4 iunie, la împlinirea a o sută de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, site-ul ungar About Hungary a publicat un articol intitulat ”Tratatul de la Trianon a distrus societatea Ungariei, economia și sistemul politic, spune secretarul de stat”. Articolul este ilustrat cu un desen din 1921 care arată cum Ungaria Mare este sfâșiată de cinci mâini.

Secretarul de stat amintit în articol este Arpad Jaqnos Potabi, cel însărcinat de guvernul lui Viktor Orban cu ”politica națională”. Potapi a fost multă vreme șeful comisiei de politică externă din Parlamentul de la Budapesta, iar apoi a fost primul președinte al comisiei pentru coeziune națională. Publicația About Hungary, în limba engleză, este o inițiativă a guvernului Ungariei și este condusă de Zoltan Kovacs, responsabilul pentru comunicare internațională al lui Viktor Orban, unul dintre cei ai puternici politicieni din Ungaria. Site-ul include și un blog al lui Kovacs. Recent, această portavoce a guvernului a început să-și traducă materialele și în limba germană.

Desenul publicat pe 4 iunie a produs reacții în țările vecine. Ministerul Afacerilore Externe de la București a reacționat scurt, pe Twitter: ”Condamnăm ferm evocarea istoriei de către înalții oficiali din Ungaria prin referire la harta Imperiului Austro-Ungar de dinainte de Tratatul de la Trianon, un fapt împotriva esenței UE și a principiilor sale, față de care România rămâne puternic angajată”.

Reacțiile venite din Slovenia au fost mult mai acide. Ca și MAE român, diplomația slovenă a răspuns prin intermediul Twitter, scriind că publicarea desenului cu pricina ”nu contribuie la întărirea valorilor UE de cooperare și bună vecinătate. UE a reușit să învingă dificultățile trecutului și ostilitatea dintre națiuni”. În Slovenia, această reacție a fost urmată de intervenții ale premierului și președintelui. Premierul Marjan Sarec, catalogat drept populist de presa europeană, a arătat că publicarea desenului este ”un cuțit înfipt în inima Sloveniei” și a cerut ca guvernul ungar să prezinte scuze, câtă vreme, în opinia sa, harta ”pune sub semnul întrebării inegritatea Sloveniei”. În aceeași zi, premierul sloven a făcut o remarca dură, lăsând doar să se înțeleagă că face referire la Ungaria și Italia: ”Trebuie să fii orb să nu vezi cum în vecinătatea noastră renasc nazismul și fascimsul”. Președintele Sloveniei, social-democratul Borut Pahor, a declarat că publicarea unor asemenea postere interbelice ”poate fi înțeleasă ca exprimarea unor preteații teritoriale”.

Un sondaj INSCOP solicitat de Academia Română analizat de presa maghiară la finalul lunii mai arăta că majoritatea românilor consideră ca ”Ungaria intervine într-un mod inacceptabil în afacerile interne ale României” și că ”Ungaria acționează pentru a controla Transilvania într-un fel sau altul”. Ei bine, cazul Sloveniei este asemănător. Relațiile dintre guvernele de la Budapesta și Ljubljana sunt foarte tensionate din cauza intervențiilor Ungariei în favoarea Partidului Democrat Sloven, cu accente de extremă dreapta, prin achiziționarea de ziare de către afaceriști ungari, cu scopul susținerii campaniei liderului PDS, Janez Jansa. Anterior, presa maghiară a tratat și investițiile ungare în infrastructura din Slovenia, amintind în acest context și despre investițiile guvernului ungar în construcția de stadioane în Transilvania. Reactia a venit din partea revistei slovene Mladina, care a publicat pe copertă o caricatură cu Viktor Orban executând salutul nazist, însoțit de câțiva politicieni sloveni considerați corupți. Ambasadorul Ungariei a prostestat, însă guvernul a refuzat să discute cu acesta. Tensiunile dintre Slovenia și Ungaria provocate de influența oamenilor de afaceri maghiari au dus și la abandonarea discuțiilor bilaterale pentru folosirea de către Ungaria a portului sloven Koper, la Marea Adriatică. După venirea la putere în Italia a Ligii lui Matteo Salvini, guvernul Orban s-a orientat către portul italian Trieste.

În cele din urmă, a reacționat la publicarea hărții Ungariei Mari și guvernul de la Zagreb. Ministrul croat de Externe a oferit un interviu în care a abordat incidentul din perspectivă istorică și a spus că articolul cu pricina ”creează un context istoric fals” – Regatul Croatiei și Slavoniei era într-o uniune dinastică cu Regatul Ungariei, nu era parte integrantă din el și, prin urmare, avea drepul la secesiune; mai mult, guvernele interbelice din Ungaria nu au revendicat oficial realipirea Croației. Apoi, ministrul croat a declarat că ”Ungaria ne-a asigurat că desenul controversat nu exprimă vreo pretenție teritorială”.

Publicarea articolului și a ilustrației de către site-ul guvernamental din Ungaria a venit la puțin timp după ce un deputat liberal polonez l-a acuzat pe Viktor Orban că ar fi propus guvernului de la Varșovia anexarea unor teritorii din vestul Ucrainei. Apoi, la câteva zile după publicarea articolului au survenit incidentele de la Valea Uzului și reaprinderea suspiciunilor în România privind planurile Budapestei în Transilvania. În acest context, blogul Hungarian Spectrum vorbește de două posibile explicații pentru publicarea hărții cu pricina. Prima: statul ungar nu are empatia necesară pentru a-și da seama că acest lucru poate fi considerat o ofensă de către vecini. A doua: guvernul refuză să recunoască că Ungaria nu este și nu poate fi o insulă; țara este membră a UE, este angajată să se integreze tot mai mult, iar disputele teritoriale nu trebuie să-și facă loc în discursul public.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

  1. Citez:”Tratatul de la Trianon a consfințit realizarea dreptului la autodeterminare al popoarelor din Transleithania (partea ungară a Dublei Monarhii) și a consfințit o realitate existentă pe teren (majoritatea teritoriilor fuseseră deja ocupate de către forțele armate ale României, Cehoslovaciei și Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor”
    Tratatul de Pace de la Trianon a fost semnat la 4 iunie 1920 de Franța, Marea Britanie, Italia, Statele Unite, Japonia, România, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor, Cehoslovacia și alte nouă state – pe de o parte – și de Ungaria, pe de altă parte, aceasta fiind reprezentată de Agost Benárd și Alfréd Drasche-Lázár. Din partea României Tratatul a fost semnat de dr. Ion Cantacuzino, ministru de stat și Nicolae Titulescu.
    Tratatul a fost ratificat de Marea Britanie în mai 1921 și de Franța în iunie 1921. Cu ocazia dezbaterilor referitoare la ratificarea de către Franța, Aristide Briand a confirmat frontierele fixate pentru România și integritatea sa teritorială, spunând:”Franța nu va interveni niciodată împreună cu guvernele aliate și prietene, pentru a dăuna dreptului României la suveranitate națională, oricât de puțin.”

  2. Lipseste a sasea mana ! Imediat dupa Trianon, Ungaria considera ca si regiunea Burgenland,in care exista o minoritate maghiara, ar fi fost acordata, nedrept, Austriei. In prezent, Ungaria nu mai zice nimic despre Burgenland (parte a Transleithaniei – adica partea administrata de Budapesta) in perioada Imperiului Dualist.

  3. Ce nu spune textul lor niciodadă, adică ascunde, câte sute de mii din sutele de mii de rămași dincolo de granițe erau evrei, slovaci, svabi, țipțeri maghiarzați, declarați maghiari. Dacă intrii în cimitirele din Ardeal poți face o evaluare foarte corectă a adevarului. Pe monumente este numele soțului nume nemțesc, slovac, șvab, prenumele magiarizat sau nu și scris în ungurește “și soția” cu nume unguresc. Nu cred că numele strict ungurești depășesc 40 % din cimitir. Și situația nu este deosebită nici în Ungaria. La sfârsitul anilor 60 la televiziunea și radioul din Ungaria erau deosebite și curajoase emisiuni de umor. Într-una se glumea că steagul Ungariei este “piros, feher, zöld” iar guvernul Ungariei este Rot, Weisz (weiß), Grün! Se știa și recunoștea că România interbelică. aia Adevarată era înconjurată numai de ținuturi locuite de români. Ungurii, sârbii, ucrainenii, lopovenii, turcii, tătarii tuturor etniilor din România l-a crescut populația în aceeași proporție cu a românilor. Ce a rămas din românii existenți în Ungaria în 1945? Nimic! Dar din românii din Serbia sau Ucraina? Mai nimic, fară școli fară biserici, supuși unui violent proces de deznaționalizare. Instituțiile României care ar trebui să aibă grijă de românii din țarile vecine sunt sinecuri securiste pentru varianta de partid la putere.

  4. nu-i nimic revizionist, e doar o mizgaleala naiva. vax nagy hungària

  5. Gura prostului adevarul graieste…..Un milion de hunguri la sapte opt milioane de romani cat sunt in Trans-silvania….Si se simte ofensat…Dar regiunea fosta Dacia felix adica daci si romani…romani care vorbeau o limba latina ca si limba mongolo eschimosha a hungariei…

  6. În urma încheierii păcii după Primul Război Mondial, Ungaria în calitate de stat învins a pierdut 71% din teritoriu, fapt perceput în mentalul colectiv maghiar drept o uriașă catastrofă.
    Însă lucrurile nu stau simplu. La momentul formării monarhiei dualiste Austro-Ungare, maghiarii din Ungaria reprezentau mai puțin de 42% din totalul populației, altfel spus maghiarii erau minoritari în propria lor țară.
    În acest context, Ungaria de atunci a recurs la o puternică ofensivă de maghiarizare forțată a etniilor nemaghiare, folosind în acest scop inclusiv Biserica, într-o operațiune care era contrară misiunii sale creștine. În anul 1912 a fost înființată o Episcopie Greco-Catolică maghiară și maghiarizatoare cu sediul la Hajdudorog, în condițiile în care greco-catolicismul nu este o confesiune tradițională maghiară. Cei aproximativ 350.000 de credincioși greco-catolici maghiari din Ungaria de azi sunt, istoricește vorbind, foști nemaghiari ortodocși, ruteni și români, maghiarizați prin mijloace neortodoxe, adică prin biserica Greco-Catolică.
    În fapt, prin Tratatul de la Trianon, Ungaria nu a pierdut atât teritorii proprii maghiare, cât a pierdut posibilitatea de a maghiariza pe mai departe alte naționalități, din teritorii nemaghiare și în care maghiarii erau în minoritate.

  7. Mai tampitzilor, suntem in mileniul III, mai ! Au disparut de milenii si secole Marile Imperii, inclusiv cel Austro-Ungar cu crimele maghiare asupra romanilor autohtoni majoritari. A disparut Uniunea Sovietica, darami-te flinticul de Ungaria Mare unde 3/4 din populatie era nemaghiara cu toata actiunea criminala a bisericilor de maghiarizare fortata a romanilor. Ajunge, trezit-va din cosmarul istoric si moartea clinica nationala indusa in care va aflati mai nenorocitilor ca o sa urasca toti vecinii si cine stie ce se mai poate intampla a treia oara, ca „cica totul e pana in trei ori”. Si noi vrem Tracia si Dacia lui Burebista si Decebal, da iata ca nu se mai poate, la fel si Franta Napoleoniana, s.a.m.d. Barbarilor, criminali si idioti, AJUNGE…?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.