Record de apărători ai mediului ucişi în Europa

Se înregistrează un record de apărători ai mediului omorâți anul trecut, în Europa. România este prezentă în raport cu doi pădurari uciși: Liviu Pop ucis în Maramureș și Răducu Gorcioaia, ucis în Iași.

Conform Agent Green, cel mai ridicat număr de protectori ai naturii asasinați în decursul unui singur an a fost consemnat de organizația Global Witness în 2019.

Global Witness publică miercuri raportul anual care prezintă cel mai ridicat număr de activiști de mediu si protectori ai naturii asasinați pe parcursul unui an, raportând 212 de oameni care și-au pierdut viața pentru că și-au apărat moșia și s-au opus distrugerii naturii.

În medie, patru protectori ai naturii au fost omorâți în fiecare săptămână de la crearea Tratatului pentru Climă de la Paris din Decembrie 2015. Însă cei mai mulți sunt reduși la tăcere prin atacuri violente, arestări, amenințări cu moartea sau procese.

Peste jumătate dintre crimele raportate anul trecut s-au întâmplat în doar două țări: Columbia (64) și Filipine (în creștere de la 30 în 2018 la 43 în 2019). Global însă, numărul este cel mai probabil mult mai mare, deoarece foarte multe cazuri nu sunt consemnte niciodată.

Printre activiștii omorâți în 2019 se numără și Datu Kaylo Bontolan, din Filipine, după ce s-a opus mineritului ilegal în zona. Lider al tribului Manobo, a fost unul dintre indigenii uciși în 2019, în timp ce își exercitau apărau ținuturile lorancestrale în fața celor nou veniți să exploateze resursele lor naturale.

Mineritul a fost sectorul cu cele mai multe crime inregistrate la nivel global, cu 50 de cazuri în 2019, urmat de industria agro-chimică, în special în Asia, unde au avut loc 80% dintre atacurile din domeniu.

România nu lipsește din raport, fiind menționați pădurarii Liviu Pop, ucis în Maramureș, și Răducu Gorcioaia, ucis în Iași.
Gabriel Păun, fondatorul Agent Green este prezentat drept activistul care a supraviețuit mai multor atacuri și care nu a fost nici astăzi redus la tăcere, continuând alături de Agent Green eforurile pentru a proteja ultimele păduri primare și seculare care reprezintă cele mai importante rezervoare pentru biodiversitate și instrumente pentru combaterea schimbărilor climatice.

„Din păcate trăim într-o țară unde statul este în mod consecvent dușmanul numărul 1 al mediului. Statul român nu i-a pedepsit nici astăzi pe cei care mi-au făcut rău, deși autorii sunt cunoscuți. Ba din contră încearcă să mă reducă la tăcere atât pe mine cât și pe orice îndrăznește să apere natura și deranjează suficient de tare. Pentru bieții pădurari uciși, nu există nici măcar suspecți. Eu am ales să continui această luptă și să dau Statul în judecată. Port alături de Agent Green peste 60 de procese împotriva autorităților române, iar plângerile la Comisia Europeană s-au transformat deja în infringement, autoritățile romne fiind astăzi la un singur pas de Curtea Europeană de Justiție”, a spus Gabriel Păun, fondatorul Agent Green.
Conform sursei citate, printre activiștii care încă lucrează sub amenințare este și Angelica Ortiz, una dintre figurile feminine proeminente Wayuu din La Guajira. Sub amenințări, Angelica se opune de ani întregi celei mai mari mine de cărbuni din America Latină, făcând eforturi să protejeze dreptul la apă al comunităților care trăiesc în regiunile cele mai sărace ale Columbiei.

Rachel Cox, Campaigner la Global Witness spune că „Agricultura și industria combustibililor fosili au fost în mod constant cele care au atras cele mai multe atacuri împotriva luptătorilor pentu natură. Acestea sunt de asemenea industriile care agravează schimbările climatice, prin defrișări și emisii crescute de carbon. Multe dintre crimele de mediu și abuzuri ale drepturilor omului din întreaga lume sunt motivate de exploatarea resurselor naturale, de corupție în politică globală și în sistemul economic. Activiștii de mediu și protectorii naturii sunt oamenii care iau atitudine în această privința.
Dacă vrem realmente vrem să facem planuri pentru o revenire la normal cu mai mult verde, o viață mai sănătoasă și care să aducă într-adevăr bunăstarea oamenilor, trebuie să rezolvăm cauzele atacurilor și să urmăm direcția dată de cei care vor să protejeze natura și să înfrunte schimarile climatice”.

Global Witness arată totodată și modelul care s-a format în timp, al comunităților indigene atacate disproporționat pentru că își apară drepturile și teritoriile – în ciuda studiilor care arată că indigenii și comunitățile locale gestionează pădurile care conțin echivalentul a cel puțîn 33 de ori cantitatea noastră anuală de emisii de carbon. În 2019, doar în Amaon au fost 33 de crime, reprezentand 90% dintre crimele din Brazilia.

Cifrele din 2019 arată de asemenea cum 1 din 10 cazuri din 2019 a fost o femeie. Femeile care protejează natura au de-a face cu amenințări mai specifice, care includ campanii de denigrare cu accent pe viața de familie, conținut explicit sexual sau sexist. Violența sexuală este de asemenea folosită adesea ca o tactică de a reduce la tăcere femeile, cele mai multe cazuri fiind neînregistrate.

În ciuda acestor amenințări violente și a criminalității, protectorii naturii din întreaga lume reușesc să atingă victorii în 2019: testamentul rezilienței, puterii și determinării de care au dat dovadă protejându-și drepturile, mediul și climatul nostru global.

În Ecuador, tribul indigen Waorani a reușit să prevină ca guvernul să liciteze teriroriul lor pentru exploatarea petrolului. În Indonesia, comunitatea indigenă Dayak Iban din centrul Borneo a asigurat deținerea legală a 10 000 de hectare de teren, după o luptă care s-a întins pe mai multe zeci de ani.

De asemenea, într-un caz adus la Tribunalul Suprem al Regatelor Unite de către comunitățile afectate de exploatarea cuprului în minele din Zambia, judecătorul a decis că procesul se poate judeca în tribunalele din Anglia, lucru care ar avea implicații pentru companiile care eșuează să își țină angajamentele publice către comunități și mediu.

Defrișările sunt sectorul cu cea mai rapidă creștere în crime la nivel global din 2018, cu 85% mai multe atacuri înregistrate asupra activiștilor care s-au opus industriei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Cei mai mari aparatori ai mediului de la noi, sunt penalis si austriecii de la schweighofer

  2. In fond acesta este cacapitalismul transformat in sclavagism modern. Uitati-va la hotii din austria cum defriseaza padurile Romaniei aceasi hotii din austria prin ömv da statul Roman in judecata pentru despagubiri de 300 milioane € !!! Fix austriecii si ungurii erau cei care in august 1989 aruncau in mass media fake news-ul ca Romania Socialista se pregateste sa atace cu rachete ungaria si austria. Baietii lansau deja diversiunea propagandistica in eventualitatea ca poporul chiar daca il apara pe Ceausescu interventia militara impotriva Romaniei trebuia facuta iar motivul era minciuna cu pericolul militar al Romaniei Socialiste.Ce a urmat se stie jefuirea democratica a Romaniei.

  3. Sa fim seriosi, pot sa iasacu pustile, tot sunt anihilati deoarece, intelegerile sunt pe ascuns intre marile japite de lux „caimacul linsajistilor” care decid totul pentru orice tara!

  4. Asistam azi la declinul civilizatiei occidentale in care tiparnitele de bani functioneaza pentru a acorda masive „imprumuturi de subzistenta” statelor „democrate””… sperand sa le mentina pe acestea si pe cetatenii acestora datoare/datori pe vecie in feuda lor ? Este vorba de faliment cand toti liderii vestici anunta – in interesul natiunii evident – masuri de indatorare suprema si de relansare economica in tarile unde economia capitalista e in declin? Este aceasta dovada recunoasterii declinului consumului global intr-o lume in care bogatii – cu toate averile lor – nu pot consuma suficient ca sa faca fericite toate corporatiile multinationale? In lumea in care cei multi obtin venituri mici si sunt pacaliti sa se imprumute cu dobanzi uriase pe viata…. Guvernele poarta de grija corporatiilor multinationale – exista strategii nationale de stimulare a indatorarii: prima casa, prima masina-electrocar—pe-baterii, primul „electro-caznic”, prima “masca-rada”… legislatia ajuta producatorii capitalisti sa reitereze productia si se pretinde ca ajuta mediul… Creativitatea nu mai protejeaza natura inventand produse greu reparabile-sigilate/incapsulate temeinic din faza de productie urmata de recuperarea gratuita ca urmare a reciclarii fortate de nou… Oamenii „traiesc clipa” cheltuind peste ceea ce castiga…, daca unii spera sa puna ceva bani deoparte… devalorizarea pandeste dupa colt permanent: – majoritatea statelor „capitaliste si democrate” sunt „guvernate prin indatorare”, datoria publica creste si „banii aparuti hocus-pocus” fac bogatii tot mai bogati… apoi tiparnitele de bani capitaliste se invart tot mai mult si mai des… dovedind astfel inflatie continua pauperizarea fara precedent a societatii umane de tip occidental…

  5. Să vină proasta de Greta Thunberg sau cum dracu o chema-o, să se răstească la Ciollanis și la mizeria de GuWerner.
    Liberalii și șeful lor au declarat că e fakenews explozia defrișărilor în pandemie. Hoții de păduri fură sub acoperirea directă de la mafioții guwernării, lemnul furat până la urmă să ajungă pe la firmelele austrice de mobilă. Niciun ambasador nu atacă subiectul defrișărilor, prietenul la nevoie se cunoaște la furat, cei mai mari escroci și hoți.

  6. Este necesar ca toate ziarele, televiziunile sa dea cat mai multe imagini ca cea din articol, deasemenea sa scrie cu litere mari in fiecare zi despre consecințele defrișărilor. Pedepse grele pentru cei prinși și pentru companiile care beneficiază de furtul lemnului, demascați politicienii și înțelegerile lor. Se defrișează constant începând din 1989, ochi lacomi puseseră demult ochii pe una din bogățiile tarii. In discursurile politicienilor, miniștrilor mediului nu am auzit nimic despre aceasta plaga ce se întinde pe trupul tarii, probabil pana va ajunge desert. Și atunci va întreb, poți sa crezi in clasa politica?

  7. Solutie pt Rou :
    -desfiintarea politiei locale
    -rotirea cadrelor politiei nationale prin tara ; sa nu stea intr-o localitate mai mult de 6 luni

  8. Meseria de pădurar e mai veche de 150 de ani , nu i-a zis activism de mediu și nici nu a fost lățită pe ecrane , device-uri și în campanii de propagandă sau electorale.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.