Record de înscrieri la facultăţile cu specializări IT&C

Salariile mari din domeniul IT atrag tot mai mulţi absolvenţi de liceu către acest sector de activitate, scrie Ziarul Fianciar.
Facultatea de matematică şi informatică din cadrul Universităţii din Bucureşti, care îi are printre absolvenţi pe Daniel Dines de la UiPath şi pe Florin Talpeş de la Bitdefender, a înregistrat un număr record, de 12 candidaţi pe loc, la admiterea din acest an.

„La secţia de tehnologie a informaţiei competiţia a fost chiar mai acerbă, cu 28 de candidaţi pe loc. Anul acesta admiterea s-a bazat în principal pe nota de la bacalaureat, nu pe sistemul tradiţional de admitere pe bază de examen, pe care am suspendat-o din cauza pandemiei“, a spus Radu Grama­tovici, prorector Studenţi şi Informatizare în cadrul Universităţii din Bucureşti.
Un absolvent al Facultăţii de mate­matică şi informatică câştigă, după primul an de la angajare, cel puţin 1.000 de euro net pe lună (circa 4.900 de lei net).

Dacă în urmă cu 7-8 ani numai jumătate dintre studenţii care se înscriau în primul an la această facultate reuşeau să devină absolvenţi cu diplomă de licenţă, în prezent rata de absolvire a crescut la 60%, dar în continuare este mică. „Noi încercăm să îmbunătăţim lucrurile în zona aceasta de abandon din cauza derulării în paralel a programului de studii şi a unui loc de muncă în industrie, care se manifestă în continuare, dar cred că suntem pe drumul cel bun“.

Sectorul IT&C a fost vedeta economiei în ultimii ani, ajungând la 6,8% din PIB. Cu numai 200.000 de angajaţi, IT&C-ul ge­nerează mai mult decât agricultura (3,8% din PIB îm 2020) şi construcţiile (6,6% din PIB).

Anual, universităţile livrează 8.000 de IT-şti, însă nevoia din piaţă este mult mai mare. Cifrele de şcolarizare de la facultăţile de matematică şi informatică nu pot creşte, deoarece nu sunt suficient de mulţi profesori care să îi antreneze pe viitorii programatori, iar salariile din sistemul de învăţământ nu îi motivează pe tineri să aleagă o carieră academică.
Un angajat din domeniul serviciilor informatice câştigă, în medie, 8.200 de lei net pe lună, de 2,3 ori mai mult decât un angajat plătit cu salariul mediu pe economie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

10 Comentarii

  1. Mai nene daca și doamna Pipidi spune că Ghinea îl are pe Soros in spate, realizați cine conduce România? Johannis are misiune clara de la Soros sa distrugă complet Romania cu acești fasciști !

  2. Multi dar prosti, Maria Ta. Noile generatii sunt semnificativ mai prost educate ca generatiile de acum 20 de ani din IT. Sunt si varfuri care profita maxim din accesul la internet, la educatie gratuita din afara, la oportunitatile oferite pe toate drumurile online. Dar acestea sunt doar niste exceptii. Cei mai multi sunt prosti gramada, plini de fesebuci si taietori de frunza la caini.

  3. Cine crede tot ce-i spui (prorectorul) va fi vai de capul lui. La admiterea din anul1996 ce mai mare concurență la politehnică București a fost la Transporturi bazat pe salariile din CFR. Ce s-a ales de acei reușiți cu media peste nota 9? Mai apoi bătălia era la Finanțe-bănci la AS, și la Chirurgie plastică la Rezidențiat Medicină. S-au cam fâsâit și acelea.

  4. Intra destui, raman cati pot si absolventi printre degete(500€ anul scolar)!

  5. In acest moment, lucratorii IT&C sunt o casta privilegiata.
    Motiv pt care, in trufia lor, ei plutesc intr-o bula utopica, tot mai separati de restul lumii in cercul lor stramt, „nemuritori si reci”, dar pleznind de autosuficienta ca sunt la ghidonul planetar, cu niste viziuni pt viitor absolut demente. Cultura & constiinta majoritatii sunt precare, restransa la un scientism gaunos, o viziune de tunel, respectiv sa ajunga si ei vreun geniu miliardar, un Bezos, un Musk, un Gates sau macar sa lucreze pt vreunul in palate de clestar precum in Silicon Valley. Caci, vezi bine, credinta nu moare niciodata ca in traista fiecarui soldat IT se poate gasi oricand un baston de maresal! „Optimismul” lor nu m-ar deranja prea tare daca feluritele lor „creatii” n-ar duce la indobitocirea si pieirea umanitatii.
    Vorba Poetului — „Toate-s praf… Lumea-i cum este… si ca dansa suntem noi.” Recititi „Epigonii”!

  6. Vorbești de unii care lucrează pe la corporații multinaționale sau pe afară.
    În alte locuri, cum ar fi la stat, nu e chiar un mare privilegiu.

  7. si campionul campionilor:
    ion cristoiu
    -il joaca pe degete un i.t.-ist tembel,groaznic situ
    si o cotoroantza cenzurista;asta cand nu e papushat la alephietv.

  8. Daca termini o facultate in domeniul IT,nu inseamna ca ,gata inveti programare si devii programator.Daca nu ai ceva nativ cu calitati de programator si daca nu inveti singur si exersezi singur,poti sa termini cu 10 facultatea .ca nu te poti angaja in domeniul It.Poti sa termini orice facultate si sa devii programator sau tester.

  9. IT=Politehnica: IT-istii seriosi si cautati vin dela Politehnica: Automatica/partial Electronica. Astia dela Univ sunt poeti

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.