Record negativ: Alegerile din SUA, un ”concurs de nepopularitate”

Alegerile primare din statul New York au adus o victorie clară pentru Hillary Clinton în fața rivalului democrat Bernie Sanders, în timp ce Donald Trump l-a zdrobit pe contracandidatul Ted Cruz.

Cursa republicană rămâne însă extrem de interesantă, una în care Donald Trump se va întrece cu el însuși. Magnatul nu trebuie sa faca nicio greșeală începând din acest moment. Pe ultima linia dreapta el trebuie să câștige cei 1.237 de delegați la convenția republicană care să-i permită desemnarea fără emotii pentru competiția finală. În acest moment, Trump și-a asigurat 846 de delegați. Trump are nevoie de 62% dintre delegații neadjudecați, iar alegerile din California, un stat foarte populat, vor fi decisive.

În New York, Hillary Clinton a obținut 57% din voturi și a ajuns la 1.0930 de delegați, aproape de cei 2393 necesari pentru a obține dreptul de a intra în cursa finală pentru Casa Albă. ”Cursa pentru învestitură este în linie dreaptă. Mulțumesc New York. Ați dovedit încă o dată că nicăieri nu este mai bine ca acasă”, a spus fosta senatoare de New York (2001 – 2009).

Pentru Trump, alegerile din New York au fost mai importante decât pentru Clinton, pentru ca în primarele republicane sistemul electoral din acest stat prevede că învingătorul ia toți delegații. Iar Trump a câștigat alegerile cu 60% din voturi. ”Trebuie să le spun oamenilor care mă cunosc cel mai bine,celor din New York, că a fost incredibil când mi-au acordat acest vot”, a spus Trump din fața clădirii din New York care îi poartă numele. ”Vom redeveni atat de puternici, atât de mari”, a spus magnatul american, explicând că Ted Cruz, contracandidatul său, este ”matematic eliminat”.

”Discursul lui Trump a fost cel mai „prezidențial” dintre toate cele rostite în timpul alegerilor primare – un mesaj precis și solid pentru piețe, pentru economie, într-un moment în care se pregătește să înceapă campania în statele care au fost lovite mai mult de dispariția locurilor de munca din industrie”, scrie The New York Times.

Dincolo de succesele lor de până acum, The Washington Post observa un lucru îngrijorător. Trump și Clinton sunt respinși de un procent mare din electoratul american, in asemenea fel încât alegerile prezidențiale din noiembrie riscă să fie ”un concurs de nepopularitate”. ”Presupunând, cum este de altfel și cel mai probabil, că Hillary Clinton obține învestitura democrata și Donald Trump sau Ted Cruz va fi candidatul republican, alegerile generale vor aduce candidații cu cea mai negativa imagine din istoria sondajelor”. Este un lucru care va avea consecințe dincolo de scrutinul prezidențial, pentru că va aduce la Casa Albă un președinte fragilizat încă înainte de începerea mandatului.

Trump este de departe cel mai puțin popular. Un sondaj comandat de Wall Street Journal arată că 65% din electorat are o imagine negativă despre Trump, în timp ce 49% îl văd într-o lumina defavorabilă pe Ted Cruz.

Cât o privește pe Hillary Clinton, în același sondaj 56% dintre americani își exprimă o atitudine negativă față de ea și doar 32 % o simpatizează. Wall Street Journal observă că popularitatea lui Clinton este în cădere începând din 2013. Atunci doar 25% dintre alegatori aveau o părere negativă despre ea. ”E greu de crezut, dar Donald Trump și Ted Cruz s-ar putea să fie singurii republicani care ar pierde în fața lui Clinton”, scrie Wall Street Journal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.