Record postdecembrist: a treia lună cu deflaţie

Preţurile de consum au scăzut cu 0,5% în august, faţă de iulie, rata anuală a inflaţiei coborând astfel la -1,9%, de la -1,7% în luna precedentă, influenţată de ieftinirea alimentelor cu 7%, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,8%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 2%, conform datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„În luna august 2015, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu august 2014, este de 45,2%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0-2,5% deţin o pondere de 30,4%. Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 24,4%”, se arată într-un comunicat al INS. Cele mai mari reduceri de preţuri au avut loc la fructele proaspete, de 12%, urmate de subcategoria „alte legume şi conserve de legume”, cu -9,5%, şi cartofii, care s-au ieftinit cu 6%. În schimb, s-au scumpit ouăle (+4%), citricele şi alte fructe meridionale (+1,9%), uleiul comestibil (+0,4%), zahărul (+0,3%), conservele şi alte produse din peşte şi carnea de porcine, fiecare cu câte 0,2%. Din categoria mărfurilor nealimentare, combustibilii s-au ieftinit cu 3%, iar medicamentele şi articolele medicale cu câte 0,5%, pe când frigiderele şi congelatoarele s-au scumpit cu 0,3%.

Într-un raport transmis de către BCR investitorilor, oficialii băncii susţin că este puţin probabil să se răspundă cu o relaxare monetară suplimentară aceste scăderi temporare a inflaţiei. “Aşteptările noastre au fost de -1,6% . Inflaţia lunară a fost negativă pentru a treia lună consecutiv, ajungând la -0.5%. Preţul produselor alimentare a scăzut (în ritm lunar) cu 0,8% din cauza ieftinirii fructelor, legumelor şi a produselor lactate. Produsele nealimentare au fost şi ele mai ieftine în august faţă de iulie (-0,5%), după ce a avut loc o scădere abruptă în
preţul combustibililor. Preţul serviciilor a rămas pe medie acelaşi, ieftinirea celor de telefonie fiind compensată de creşterea preţului serviciilor de apă şi canalizare. O defalcare a datelor inflaţiei din august arată că şocurile de natura ofertei, cum au fost reducerea TVA la produsele alimentare (din luna iunie) şi scăderea preţului petrolului la nivel mondial justifică cea mai mare parte a inflaţiei anuale negative.

Prognoza noastra este o inflaţie anuală de -0.2% în decembrie 2015 şi 0,7% în 2016.
Inflaţia ar putea rămâne negativă până în mai 2016, ca efect al tăierii TVA din iunie şi a reducerii cotei standard de TVA la 20% în ianuarie anul viitor. Altfel spus, inflaţia ar putea intra în ţinta BNR de 2,5% +/- 1pp doar la începutul anului 2017. Anunţul privind inflaţia este neutru pentru politica monetara a BNR. Vedem dobânda cheie neschimbata la 1,75% în restul anului 2015. Este putin probabil să se
răspundă cu o relaxare monetară suplimentară acestei scăderi temporare a inflaţiei, iar creşterile salariale planificate în sectorul public în 2016 par în favoarea unei politici monetare prudente. O majorare a ratei nu este exclusă însă în 2016 pentru a contrabalansa impulsul dat de relaxarea fiscală a cererii agregate într-un moment în care consumul casnic este deja în crestere. Randamentele obligaţiunilor în moneda locală ar putea creşte treptat, de-a lungul anului 2016 din cauza riscurilor fiscale şi politice legate de aplicarea Noului Cod Fiscal şi al alegerilor parlamentare”, se spune în raport.

Conform Reuters, care a chestionat mai mulţi economişti şefi din bănci, înainte de 2017 România va trebui să se înveţe cu acest fenomen al deflaţiei. La prima vedere, toate sunt bune şi frumoase pentru că preţurile scad, puterea de cumpărare creşte.
Numai că deflaţia este la fel de periculoasă ca şi inflaţia pentru că scade apetitul companiilor pentru investiţii, căci preţurile sunt mici, şi creşte şomajul. Pentru firme, scad preţurile cu achiziţiile de materii primă însă costurile cu salariile şi taxele rămân la fel şi acestea trebuie acoperite din încasări mai mici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4592 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.