Referendum pentru înfiinţarea Ţinutului Secuiesc, pe 11 martie 2012

Partidul Civic Maghiar a inițiat un proiect de hotărâre ce ţine de reorganizarea administrativ-teritorială a județului Covasna. Invocând dreptul comunităţii locale de a decide asupra propriului viitor, se ignoră faptul că problema reorganizării teritoriale intră sub incidenţa referendumurilor de interes naţional şi nu local, fiind de competenţa preşedintelui României şi a Parlamentului şi nu a autorităţilor locale, drept urmare nu poate fi reglementată printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean.

Consiliul Judeţean (CJ) Covasna va organiza pe data de 11 martie 2012 un referendum prin care va consulta populaţia judeţului în legătură cu modificarea limitelor administrativ-teritoriale ale acestuia şi înfiinţarea unei noi structuri administrative cu denumirea ”Ţinutul Secuiesc – Szekelyfold”.

Hotărârea a fost adoptată luni, în şedinţa CJ, cu majoritatea voturilor consilierilor maghiari, după îndelungi discuţii între reprezentanţii UDMR şi ai Partidului Civic Maghiar (PCM).

Reprezentanţii Alianţei Româneşti din cadrul CJ, formată din consilieri PNL, PSD, PDL şi PRM, au refuzat să ia parte la vot pe considerentul că nu vor să fie părtaşi la încălcarea premeditată a legii.

Reprezentanţii UDMR au considerat că proiectul nu este suficient de bine pregătit, arătând că nu prevede unde va fi reşedinţa viitoarei unităţi administrative ce ar urma să se formeze prin comasarea judeţelor Covasna şi Harghita, nu menţionează graniţele acesteia şi scapă din vedere o serie de comune nou înfiinţate în ultimii ani.

Drept urmare, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi liderul organizaţiei locale a UDMR, a venit cu o serie de propuneri de îmbunătăţire a proiectului, care au fost acceptate şi votate de consilierii maghiari.

Astfel, la sugestia acestuia, pe data de 11 martie 2012, cetăţenii judeţului Covasna vor fi chemaţi să răspundă cu DA sau NU la întrebările: ”Sunteţi de acord cu modificarea delimitării teritoriale a judeţului Covasna conform anexei?” şi ”Sunteţi de acord cu înfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale cu denumirea Ţinutul Secuiesc- Szekelyfold şi cu faptul că judeţul Covasna cu modificările de la punctul 1 să facă parte din această unitate administrativ-teritorială?”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.