Regina Elisabeta, sursă de inspirație pentru Beatles

Odată cu trecerea în neființă a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, o domnie istorică de 70 de ani se apropie de sfârșit. Vor rămâne în urma sa nu doar faptele sale, ci și o serie de melodii interpretate de trupe celebre în Marea Britanie și nu numai. De departe, cele mai cunoscute sunt Beatles și Sex Pistols.

Și, ca orice democrație care se respectă și în Marea Britanie nu toate melodiile care o aveau pe regină ca temă de inspirație au fost în favoarea acesteia. Indiferent dacă iubeau membrii regali sau i-au batjocorit, artiștii din Marea Britanie nu s-au putut abține să invoce figura unei națiuni. Iată un top al celor mai cunoscute melodii:

 

The Beatles, „Her Majesty” (1969)
Încheiat pe ceea ce pare a fi sfârșitul albumului lor „Abbey Road”, piesa scrisă de Paul McCartney este un salut adus  Reginei. În Her Majesty, McCartney o privește pe Elizabeth ca pe „o fată destul de drăguță” care „nu are multe de spus” și „se schimbă de la o zi la alta” – și totuși este încă „obiectul ochiului său“.

Sex Pistols. „God Save the Queen” (1977)
Lansat în timpul Jubileului de Argint al Reginei în 1977, ca cel de-al doilea single al trupei Sex Pistols, single-ul a dezvăluit că singura persoană care a avut mai multe de spus împotriva lui Elizabeth decât cântărețul și textierul cu nas Johnny Rotten a fost artistul  Jamie Reid, care a deformat Fața reginei.

Anul acesta, pentru a dovedi că nu a fost nimic personal, artistul cunoscut acum sub numele de John Lydon a spus chiar: „Dumnezeu să o binecuvânteze pe regina. Ea suportă multe”, scrie el. „Nu am nicio animozitate împotriva niciunuia din familia regală. Niciodată. Instituția este cea care mă deranjează și presupunerea că trebuie să plătesc pentru asta.”

Pet Shop Boys, „Dreaming of the Queen” (1993)

Neil Tennant își imaginează o petrecere de ceai cu el însuși, cu regina și cu regretata Lady Diana, în care Elizabeth este „îngrozită că dragostea nu pare să dureze niciodată”

Billy Bragg, „Rule Nor Reason” (1997)
Unul dintre cei mai buni compozitori „de protest“ din Marea Britanie a descris-o pe Alteța Sa Regală nu atât într-o lumină răutăcioasă sau lipsită de sânge, ci mai degrabă ca o figură singuratică, cataclismică în fața suieratului suierat al unui acordeon: „Regina de pe tronul ei cântă discuri Shirley Bassey atunci când ea este în picioare. Al ei / Și se uită pe fereastră și plânge.” Aw.

The Stone Roses, „Elizabeth My Dear” (1989)
Ca și Beatles, Stone Roses a lui Ian Brown și-au păstrat scurtă retorica Queen. Dar nu atât de dulce de data asta. Într-o piesă de un minut, Brown interpretează un cântec de leagăn, cântând și zguduitor, pe „Scarborough Fair”, cu versuri încurajatoare anti-monarh.

Slowthai, „Nimic mare despre Marea Britanie” (2019)
Nu există prea multe piese hip-hop care să aibă mare legătură cu monarhia. Așa că să-l găsești pe rapperul și textierul britanic Slowthai să privească tot ce era dezastruos și deprimat în Anglia la momentul lansării a fost ciudat de revigorant. „Te voi trata cu cel mai mare respect, doar dacă mă respecti puțin”, cântă el.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

3 Comentarii

  1. normal. o adunatura de reptile se inclina „reginei” reptilelor care ne domina existenta de milioane de ani. au distrus mii de civilizatii, ori de cate ori entitatile modificate genetic de ei, incepeau sa vada adevarul… asta se intampla si acum. vor veni si ceilalti sa se razboiasca cu ei. acesta va fi sfarsitul. in toata existenta pamantului s-au razboit pe aici. felicitari lui Madalin Ionescu pentru emisiunea cu H D Hartmann. s-a suparat „dumnezeu” ca „adam” si „eva” au vazut „realitatea”? hahahahha suntem nascuti in pacat”? pe bune? CARE PACAT? cum s-au inmultit „oamenii” pe pamant din „adam” si „eva”? cati adami si eve au fost? cati noe?

  2. Beatles a avut misiune de spionaj cat au fost in turneu. De aceea Reptila ii felicita pe spioni.
    Se pare ca lui John Lennon i-a trecut ceva bun prin cap – un glonte, pentru ca cineva s-a prins de shmecherie si
    le-a oprit turneele.

  3. Cantecul „Image” a lui John Lenon daca il traduci si ii dai atentie suna ca Imnul WEF- Forumul Economic Mondial diavolesc de la Davos:

    IMAGINE – John Lenon
    Imaginează-ți că nu există rai
    E ușor dacă încerci
    Niciun iad sub noi
    Deasupra noastra doar cerul
    Imaginează-ți toți oamenii
    Trăiesc pentru azi

    Imaginează-ți că nu există țări
    Nu este greu de făcut
    Nimmic pentru care sa ucizi sau sa mori
    Și nicio religie, de asemenea

    Imaginează-ți toți oamenii
    Trăind viața în pace
    S-ar putea spune că sunt un visător
    Dar nu sunt singurul
    sper ca intr-o zi ni te vei alatura
    Si lumea va fi ca unul

    Imaginați-vă că nu există bunuri
    mă întreb dacă poți
    Nu este nevoie de lăcomie sau foame
    O frăție a omului
    Imaginează-ți toți oamenii
    Împărtășirea întregii lumi

    S-ar putea spune că sunt un visător
    Dar nu sunt singurul
    sper ca intr-o zi ni te vei alatura
    Si lumea va trăi ca una

    Deviza Davos:
    Nu vei avea nimic dar vei fi fericit!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.