Rent a car, între coșmar și paradis

Vin vacanțele: Rent a car, între coșmar și paradis. Deschideți ochii la Rentalcars.com, Budget / AVIS și conceptul de franșiză

Încet, dar sigur, vara se instalează atât în sufletele noastre cât și în termometre. Dorul de vacanță și soarele de afară ne îmbie la vacanță. Cum în România, turismul e  din punct de vedere al prețurilor la nivel de destinații de lux, dar în ceea ce privește serviciile e jale, românul preferă adeseori vacanța pe alte meleaguri. Și nu de puține ori se gândește la o aventură motorizată. Adică să opteze pentru un rent a car, să închirieze o mașină pe undeva prin UE. Un lucru care poate transforma o vacanță obișnuită într-o vacanță de vis sau într-un coșmar.

Dacă veți fi în prima variantă, felicitări. Glonțul doar v-a șuierat pe lângă ureche. Dacă însă vacanța vi se va transforma într-un coșmar poate că ar fi fost mai bine ca înainte de închiria o mașină să fi știut o serie de aspecte.

Șoferi români vs șoferi din alte țări UE

În primul rând, în majoritatea țărilor din UE, șoferii sunt atipici față de cei din România. Sunt românii printre cei mai indisciplinați șoferi, dar în țările UE șoferii conduc foarte încet în trafic, respectă culorile semaforului, trecerile de pietoni, pietonii, bicicliștii, și în general toate indicatoarele rutiere. Însă, de conduită preventivă habar nu au. Nici nu e nevoie la viteză de croazieră de 30 – 40 km/h. Iar la parcări sunt dezastru. Așa că bifați probabilitatea ridicată de a avea mașina zgâriată / frecată / trasă.

Firmele de rent a car sau intermediarii nu sunt Crucea Roșie sau ONG de binefacere

Apoi, legat strict de aventura rent a car. E foarte ușor să rezervi/închiriezi o mașină comod, din fotoliu, de pe telefonul mobil sau laptop. Poze frumoase, prețuri mici, promoții și diskounturi, facilități, o grămadă de chestii care se oferă gratuit. Aproape de zici că site-ul e al Crucii Roșii sau al Armatei Salvării. Ce mai…bunul samaritean.com și nicidecum versate multinaționale, normal, chitite pe profit. În primul rând, în UE, în Italia în special, modul de rezervare / închiriere al unei mașini e total diferit față de România. Nu e deloc atât de simplu precum pare, nu e deloc atât de limpede precum în România: dai banii, lași o garanție, ai luat mașina și ai plecat.

 

Dauna o plătești tu și apoi recuperezi de la asigurator

De obicei, rezervarea mașinii se face printr-un portal, dar entitatea care închiriază efectiv mașina e cu totul alta. Tu vei avea 2 contracte, vei face două plăți, intermediarul îți va povesti că prestatorul final nu va percepe alte taxe, dar pe acesta din urmă îl va durea la patină de cele spuse de intermediar și te va taxa cu te miri ce. Degeaba vei aplica la o asigurare de la intermediar, prestatorul final va insista să îți cumperi una și de la el. Oricum, atenție, prestatorul te va taxa de întreaga sumă aferentă unei daune, tu urmând a-ți încasa (vorba vine!) banii de la asiguratorul intermediarului sau de la asiguratorul prestatorului. Oricum,  între intermediar și prestator există doar un contract cadru general, cele două entități fiind absolut separate. Iar acest caz, de 2 entități, este cel mai fericit. Uneori avem chiar 3 care își pasează responsabilitatea sau 4-5 dacă ținem cont și de asiguratori.

Citți și dacă simțiți nesiguranță dați CLOSE

De exemplu, rentalcars.com (TravelJigsaw Limited, cu sediul la Londra) nu are nimic de-a face cu Budget de exemplu, prestatorul final. Care, deși e o subsidiară a gigantului AVIS, ale cărei mailuri și date de contact le folosește, nu are nici o legătură cu AVIS, companie care are filiale în mii de orașe din UE și nu numai. Mai departe, citiți cu atenție toate Disclaim-urile, Politicile și Condițiile. Știm, se întind pe zeci, poate chiar sute, de pagini, sunt pline de formulări ambiguue sau complicate, adeseori sunt doar în engleză, dar ele vă vor induce o stare de nesiguranță care vă va face să dați rapid CLOSE la site!

Cardul de credit este debitat automat cu orice sumă consideră prestatorul!

Apoi, nu uitați, pentru închiriere aveți nevoie de un card de credit. De credit, nu de debit. De ce? Simplu? Pentru a vă fi debitat cardul după închiriere, automat!,  cu orice sumă consideră prestatorul final ca fiind întemeiată. Iar dacă după închiriere, aveți nemulțumiri sau neclarități, pregătiți-vă a vorbi cu pereții de la Rentalcars sau Budget/Avis. Pardon cu roboții. Sau via email într-un sublim dialog al surzilor, în care ei sunt constant preocupați de satisfacția dvs șia u transmis cazul dvs unui operator special desemnat dintr-un compartiment special persoană care însă nu poate fi contactată. Oricum, AVIS nu își asumă nimic din ce face Budget, iar Budget nu poate face nimic fără AVIS, iar Rentalcars așteaptă date de la Budget.

Închiriatul de la Aeroporturi costă!

Nu în ultimul rând evitați închirierile de la Aeroporturi. Paradoxal, în România, la aeroporturi, ți se explică, chiar și în engleză, o închiriere în 15 minute și apoi semnezi un maldăr de acte. În UE, mai ales în Italia, semnezi o fițuică A5, după ce persoana de la ghișeu ți-a măcănit în 10 secunde ceva în italiană și într-o engleză a la Olguța Vasilescu! Iar la predare lași mașina într-o parcare, predai cheile într-un sertar și PA! Simplu și confortabil. Doar că absolut nimeni nu îți verifică atunci mașina pentru eventualele daune minore și nimeni nu își face atunci un decont pe care să îl poți contesta. Ulterior se face și decontul și se debitează automat cardul. Acum pricepeți de ce credit card?! De asemenea, la aeroporturi plătiți o taxă specială de manipulare. Acolo, câteva sute de euro. Evident, intermediarul, Rentalcars.com (TravelJigsaw Limited, cu sediul la Londra) de exemplu, afirmă că nu se percep taxe speciale de aeroport. Așa e! EL NU PERCEPE TAXE!! DAR PRESTATORUL FINAL, AVIS BUDGET de exemplu, PERCEPE! La fel și legat de alte taxe gen taxa de drum, asistență, parcare, etc! Sublim, nu-i așa?! V-am spus, vorbim de 2 entități diferite, nelegate prin vreun contract direct care să vă implice.

Nebuloasa franșizei

Și în final, FRANȘIZA. Ei bine, când vedeți așa ceva la sistem un rent a car, fugiți mâncând pământul (da, știu, mă repet, dar aceasta e sintagma potrivită). FRANȘIZA este partea din despăgubire suportată de asigurat (partea păgubită) sau, cu alte cuvinte, ceea ce nu despăgubește asiguratorul. Adică suma de bani ce va fi suportată de asigurat, indiferent de valoarea daunei. Cu alte cuvinte, din orice despăgubire se va scădea valoarea franșizei. Asta în teorie. În practică, nici un reprezentant de rent a car, nici un asigurator, nu m-a putut lămuri complet ce înseamnă franșiza și mai ales cum funcționează ea, ce pârghii și resorturi acționează această noțiune. Plus că explicațiile, câte au fost, în atâtea feluri au fost. Dar, de la toți am primit același sfat: când vedeți rent a car cu vreo franșiză spuneți pas. Chiar dacă este mai ieftină mașina, credeți-mă, în caz de vreo zgârietură, veți ajunge la concluzia că mai bine ați fi cumpărat o mașină second hand și apoi să o lăsați abandonată decât să faceți contractul.

O telenovelă de rent a car

Una peste alta, ca un caz concret, Rentalcars.com (TravelJigsaw Limited, cu sediul la Londra) în rolul de intermediar și Budget/AVIS ca prestator final. Rezervi mașina de pe Rentalcars.com pentru Budget și plătești lor o asigurare. Pe lângă costul rezervării. Rentalcars.com susține că nu ai de plată nici o altă taxă la prestator (evident, exceptând solicitările gen GPS, scaun de copil, etc). În aeroport, la prestator, o fătucă ce vorbește engleza precum un român norvegiana, măcăne 15 secunde una alta, încercuiește niște sume, îți dă bonus gratuit o altă mașină și te pune să semnezi un A5. Bagi cardul de credit, tastezi PIN-ul, plătești diferența preț final/intermediar (de fapt nu o plătești ci doar și se blochează suma), iei cheile și PA. La predare, lași mașina în parcare și cheile într-un sertar. După o săptămână cardul de credit îți e debitat cu echivalentul unei mașini medii second hand. Ceri lămuriri, explicații, de la prestator, dar cu roboții sau secii operatorii care habar nu au despre ce e vorba nu ai cum să te lămurești. Afli că Budget nu e  Budget ci AVIS, dar AVIS nu răspunde de Budget, iar Budget nu face nimic fără AVIS. Apoi obții un decont și te minunezi cât costă o zgârietură și de sumele și taxele de acolo, despre care nici intermediarul, Rentalcars.com (TravelJigsaw) nici prestatorul AVIS Budget nu au suflat o vorbă. Te bazezi pe asigurare, dar intermediarul, Rentalcars.com, îți cere acte despre care în România nu s-a auzit. Și, oricum, ei nu pot să te despăgubească până când nu primesc documentația de la Avis Budget. Prestator care te trimite la Rentalcars.com când le ceri tu actele, spunând că tu nu ai asigurare cu ei.

Părerea mea: Rentalcars.com și Budget sau AVIS – niște țepari ordinari de cea mai joasă speță mascați în frac, joben și papion

Ca o concluzie, dacă e vară și aveți de gând să vă relaxați cu o vacanță cu rent a car prin UE și în special Italia, feriți-vă de a închiria din 3 click-uri de pe Internet și citiți bine și cu atenție toate Politicile, Condițiile și Disclaim-urile (dacă aveți dubii sau incertitudini spuneți PAS!). Feriți-vă de a închiria direct de la aeroporturi. Nu uitați că al dvs credit card va putea fi debitat cu orice sumă de prestator. Țineți cont de faptul că nimeni nu vă va explica pe îndelete și în limba română ce semnați, ce înseamnă că vă introduceți PIN-ul, care sunt termenii contractuali și clauzele contractuale, ce și când plătiți, ce se întâmplă în caz de daună, fie ea și minoră!!  Feriți-vă de Rentalcars.com și Budget sau AVIS, firme care, în opinia mea personală după o experiență la Bari, sunt niște țepari ordinari de cea mai joasă speță mascați în frac, joben și papion (afirmație deloc gratuită, pe care, eventual, abia aștept să o susțin!). Și, mai ales, feriți-vă de orice contracte cu franșiză!

Rent a car din Românai nu e rent a car din UE. Paradoxal, în România, serviciul de rent a car e mult mai prietenos, transparent și limpede decât în Italia, de exemplu!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Mihai Petean 155 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.