Repartitoarele de căldură. Cum funcționează și care ar fi dezavantajele

A început numărătoarea inversă pentru românii care trebuie să-și monteze repartitoare până în 31 decembrie. Cei care nu se conformează riscă amenzi de până la 1.000 de lei.

Discuțiile pe această temă sunt în toi. Specialiștii unei firme indică faptul că repartitoarele ar avea dezavantaje. E opinia lor, pe care v-o prezentăm.

Cum funcționează repartitoarele de căldură

În blocurile cu sisteme de încălzire comune, locatarii primesc facturi de energie care arată o pondere calculată din căldura utilizată, indiferent de consumul lor individual. Repartitoarele de costuri de căldură sunt mici dispozitive electronice, care sunt instalate direct pe calorifere și detectează puterea termică a fiecărui calorifer din apartamente. Acestea pot fi folosite pe toate tipurile de calorifere, dar nu și pentru încălzirea în pardoseală. Apoi, facturile la energie sunt calculate prin împărțirea costului total pentru încălzirea clădirii, proporțional cu măsurătorile repartitoarelor. În cele din urmă, locatarii care primesc date exacte de utilizare sunt capabili să modifice obiceiurile lor de utilizare, pentru a-și reduce direct facturile la energie. Capacitatea de a colecta date live permite proprietarilor și administratorilor de facilități să trimită chiriașilor facturi regulate și precise de energie. Apoi, aceste informații pot fi folosite pentru a înțelege de ce și unde performanța energetică este slabă, astfel încât planurile de acțiune să poată fi elaborate pentru a aduce îmbunătățiri.

Dezavantajele repartitoarelor de căldură

Măsurarea transferurilor de energie termică este dificilă; aceasta nu se poate face cu un singur senzor, pentru că nu există o mărime fizică fundamentală, ci una derivată din altele. În special, transferul de energie termică printr-un corp de încălzire (cum ar fi un calorifer, care are ca mijloc de transport un mediu fluid, ca apa), este o funcție a diferenței de temperaturi de intrare și de ieșire și a debitului mediului prin calorifer, adică a cantității de mediu care trece într-o unitate de timp (de exemplu, litri pe secundă). Măsurătorile temperaturii (în special cu senzori electronici) și debitului sunt destul de dificile; atingerea unor niveluri ridicate de precizie nu este banală.

În mod ideal, instrumentul care ar trebui utilizat pentru acest tip de măsurare se numește calorimetru sau contor de căldură. Este aparatul ideal deoarece are trei sonde care măsoară cele două temperaturi și debitul instant. Procesorul său citește semnalele de la cele trei sonde și le combină, pentru a prelua puterea termică și energia termică într-un interval de timp dorit. Cu toate acestea, acest dispozitiv nu poate fi utilizat în clădiri în care circuitul de distribuție hidraulic de încălzire centralizată este de tip vertical. Aceste circuite sunt caracterizate de un număr de perechi de țevi calde (de ieșire) și mai reci (de retur) de-a lungul verticalității, pentru fiecare calorifer de pe același etaj. Cu alte cuvinte, fiecare calorifer de pe același etaj este conectat la o pereche distinctă de țevi verticale. Acest tip de fiting a fost folosit până în anii ’70 și ’80 în clădirile rezidențiale, în unele țări chiar mai târziu, și funcționează pe fiecare calorifer. Nu este ușor să transformi sistemul de încălzire dintr-unul centralizat, într-unul „autonom”, funcțional.

Românii, obligați să-și monteze repartitoare. ANRE a făcut precizări!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

19 Comentarii

  1. Dar la blocurile neanvelopate, ce se plateste? Energia pierduta? Cred ca la aceste blocuri implementarea masurii trebuie amanata pina la optimizarea/anveloparea termica..

    • I.R. – ” REPARTITORELE NU POT FI FOLOSITE LA SISTEMELE DE INCALZIRE PRIN PARDOSEALA ” ,zau ? Pai cine are bani pentru incalzire in pardoseala are centrala fatooooo si probabil nu sta la bloc ! Asta este din grupa : nu poti cheltui mai mult de 5000 lei pe zi cind tu ai salariul minim pe economie .

  2. nimic NU trebuie acceptat din ce nu va foloseste. este simplu. pricepeti? statul neales, prin firmele de talhari si criminali, incearca sa va bage labele namolite in buzunare. nici un ordin, hotarare sau lege trecuta, prin parlamentul NEALES, ca gasca prin apa, NU trebuie acceptate daca NU aduc beneficii reale cetatenilor. pentru ce platim taxe si impozite? pentru ca ei sa ne „reglementeze” viata, libertatea? DESCHIDETI OCHII BHAI! TREZITI-VA!

  3. Reoartitoarele sunt un mare fas. Nu sunt omologate metrologic. Apoi in sistemul de blocuri pe verticala daca trei se debranseaza sau inchid ca nu locuiesc pe un tronson de etaj se deregleaza furnizarea caldurii si inregistrez mai mult decat consum real. Caci incalzesc si spatiile nelocuite si debransate. O porcsrie de facut bsni pentru firmele unor escroci. Multe ale unora din guvern si parlamentul trecut si de acum.

  4. Taxe si Impozite se plătesc dupa 3 ianuarie 2024 . Dar daca se plătesc Taxe ori ai Mashina ori ai Firma ! Eu nu plătesc Nici o Taxa ! Ca nu-mi vine de plătit Taxe ! Plătesc decât Impozitul , Asigurarea pe Casa in Caz de Cutremur , Lumina . Telefonul si Intretinerea ! Ataaat ! Si cu Repartitoare plătesc Caldura doar 70 de lei pe Luna plus Celelalte Cheltueli la Intretinere si ajunge Intretinerea pe Timp de Iarn 360 de lei !

  5. Statul devine din ce in ce mai intruziv si mai agresiv cu cetatenii sai. Cand nu e capabil sa asigure un nivel de trai decent (caldura in case in acest caz) pentru ca face numai tampenii si interfera pagubos incearca sa gaseasca „remedii”. „Remediile” sunt de regula acuzatii la adresa cetateanului care consuma prea mult (si distruge planeta) sau nu isi monitorizeaza fiecare calorie deci e risipitor ! Va costa de va rupe curentul sau caldura? Nu-i nimic statul va da posibilitatea sa stati cu ochii pe ea si sa o reduceti! Niciodata statul nu va ajuta sa aveti mai multa caldura si sa o duceti mai bine. Iar statul de azi progresist e expert in a face lucrurile sa mearga din rau in mai rau.

  6. @ joianus
    Auzi ba, tu stii ce structura au placile de beton armat din care sint construite blocurile ?
    Ti-a spus cineva vreodata in viata ta asta insalubra, ca placile prefabricate au in ele un ecran de ”spongios”, exact ca ala pe care-l vrei tu pe pereti(si care duce la ruginirea si disparitia armaturii de fier-beton, pina cade blocul) ?
    Scopul ecranului este asigurarea IZOLARII TERMICE .
    De ce nu se foloseste la exterior ”vata minerala” care lasa peretii sa respire, eliminind umezeala care-i traverseaza ?
    Sa-ti cada tie blocul in cap fiindca SINT PREA MULTI PROPRIETARI IN ROMANIA.
    Pune dracului mina pe o carte inainte de a te da ”telectual” !

  7. „repartitorul” este doar alt mijloc de a crea „discordie sociala”
    de a excita animalele,
    vitele incaltzate
    sa le faca altora scandal.

  8. ‘Este obligatoriu”, „Este interzis”…asa incep reglementarile intr-un lagar. Nu legile unei tari demne de acest nume!

    Am ajuns sclavi in propria tara, cu diktate impuse populatiei de o mana de cozi de topor bine unse, care-si iau ordinele de la dusmanii tarii!

    Si daca nu ne intereseaza „obligativitatea” voastra, si mictionam pe „interdictiile” voastre COMPLET ILEGALE ca si inchiderea in case din timpul plandemiei Tv, ce se intampla?
    Daca milioane de romani pur si simplu nu se supun civic, ce o sa faceti?
    Ce o sa mai raportati stapanilor vostri?…

  9. Orice bloc are contoar de căldură pe țevile de intrare/ieşire a apei caloriferelor, care măsoară debitul şi diferențele de temperatură, adică fix căldura pe care o consumă blocul şi pe care o facturează furnizorul (Q=mc(t2-t1)). Modul în care se împarte factura asta mare la locatari nu e treaba statului şi orice tentativă de legiferare în acest sens este un abuz.
    Sunt escrocherii cu dedicație, făcute pentru nişte firme de casă care car câştiga foarte mult din instalarea şi apoi „gestionarea” acestor termometre montate pe calorifere, care NU măsoară cantitatea de căldură consumată!!!

  10. E doar o mega afacere a unor firme de casa cu spate in politica.La fel cum au fost cu centralele,termopanele,izolarea..Daca nu va ,,modernizati,,va dam cu amenzi peste cap pana cumparati tot ce va bagam pe gat cu japca.

  11. In tara in care „specialii” au jefuit la Caritas de opt ori cetatenii apar frecvent furaciuni de astea .
    Unii din guvern vor sa faca bani impunand niste asa zise aparate de masura obligatorii a fi instalate de cetateni. Au niste firme care vand astfel de gunoaie si apoi contra cost servicii ulterioare de mentenanta, citire, calcul etc. Nu le impun cum ar fi corect furnizorului de caldura ( ca la gaz, electricitate, apa etc.) unde contoarele sunt ale lor, nu ale consumatorilor . Sistemele centralizate au o logica integrata care trebuie pastrata , dar hotii sunt multi si guvernul e de partea lor . Prin anii 2000 impusasera firmelor de stat „bilanturi energetice” facute de firmele lor care pretindeau ( si obtineau) sume imense pentru cateva pagini copiate la care modificau antetul. Tara de puslamale condusa de idoitii .

  12. Nu ai cum sa-ti pui mai Repede . Repartitoare ca depinde de Firmele de Repartitoase se mishca mai Repede ! Iar Proprietarii Risca sa Primească Amenzi pentru ca Firmele de Repartitoare nu au venit mai Repede la Proprietari !

  13. Tuasa nu este inginer termoenergetician, asa ca, uita alt factor esentiat, pe langa cel de la agentul termic la corpul metalic radiant, exista transferul de la acest corp la aerul din incapere, realizat prin ventilarea obligatorie, mai ales la radiatoarele din tabla. Deci, orice „masuratoare” din asta este irelevanta. Guvernul si parlamentarii incompetenti pun consumatorii la cheltuieli inutile si la repartitii inechitabile. La un bloc de locuinte, un condomeniu, incalzirea spatiilor comune este esentiala in raport cu diferentele dintre apartamente. Apoi, este intolerabila incalzirea unui spatiu neutilizat dintr-un apartament prin „furtul” de caldura de la spatiile inconjuratoare ! Dar nu vorbesti despre etica in RO, tara in care se fura curent electric printr-un cablu atarnat peste reteaua de distributie, iar cei care fac asta si-au facut partid sa condura tara ! Guvernul sa se ocupe ca distribuitorii, firme de stat straine (german, francez, italian), sa nu mai practice tarife nesimtite !

  14. S-a dus astăzi Ministru pe Teren sa verifice Instalatiile de Apa Calda ! Probabil ca la 1 Noiembrie 2023 , Primăria Capitalei vor da drumul la Caldura im Bucuresti daca 3 Nopti va fi Temperatura Afara de 10 grade Celsius !

  15. Aparatul, care nu este repartitor pentru ca nu repartizeaza nimic, se doreste a fi un instrument de masura, insa masurarea este imprecisa dim mai multe motive. Plus ca poate fi faultat destul de usor. Ceva gresit si inutil, dar sustinut prin lege.

  16. Pentru ca repartitoarele sa functioneze trebuie sa se faca Aerisirea pe Coloana a Căldurii pentru ca sa se încălzească toti Elementii de la Calorifere , deoarece . Repartitoarele sunt Montate pe Mijlocul Caloriferelor

  17. Bine domnu Mircea..Acum va rugam sa stati cu urechea pe calorifer sa ne anuntati cand se face aerisirea pe coloana.Asta e la sigur postac liberal ba baiatule.

  18. Singura repartizare justificata a energiei termice consumata este pe suprafata locuita. Restul este prosteala si invitatie la furat la unii care n-au bani sa-si tina masina in parcare, macar. Oricine contesta genul asta auristic de facturare are castig. Bolovanii astia nu stiu ca peretii apartamentului in care vietuiesc ca ramele nu le apartin, macar. Dar, sa le dam senzatia ca sunt mari co-proprietari unora ingroziti sa plateasca incalzirea. La tara, bre, pe lemne, in sura, acolo va este locul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.