Republica Securității

Reducerea bugetului pentru serviciile secrete s-a transformat prin vocea lui Klaus Iohannis în slăbirea Securității naționale. Mergând pe urmele predecesorulu său, care considera presa o vulnerabilitate a Securității naționale, vorbind în numele aceleași încrengături instituționale, actualul președinte devine el însuși un pericol pentru Securitatea națională sub aspect democratic, constituțional și bugetar. Incontrolabilele bugete, de-a lungul câtorva zeci de ani , au creat acest monstru al corupției și antireformei reprezentat de servicii. Devenite un fel de loc comun, de unică legitimare debilă a statului, serviciile secrete au încălecat toate instituțiile și întregul climat public, probabil mai distructiv decât în perioada comunistă. Desigur, reducerea bugetului pentru acest monstru instituțional creează disconfort și din perspectiva surclasării importanței malefice pe care a dobândit-o. Acest conglomerat de instituții, persoane și atentatori la democrație și interesele societății își vede amenințată poziția. Prin serviciile secrete actuale România face notă discordantă nu numai față de standardele democratice, însă și față de sistemul global de securitate NATO și UE.

România, ca majoritatea țărilor UE, obligate prin tratate la susținerea achizițiilor de logistică, cu un efort bugetar enorm, nu își poate permite să reconfigureze instituțiile statului concentraționar. O asemenea forță instituțională nu poate avea decât perspective represive. Simpla existență a zeci de mii de persoane în schemele de personal ale serviciilor produc efecte negative majore, catastrofale, asupra siguranței prin aspectul amenințării democrației și statului de drept. Aceste zeci de mii de persoane trebuie, prin inerția instituțională, să dovedească rațiunea de ființare, în realitate imposibilă. De la aproape 3000 de persoane, cât avea fosta securitate comunistă, la peste 30000 din prezent, se poate constata o suspendare a existenței statului înlocuit de către o armată de ocupație. Securitatea națională, înainte de-a fi o realitate, este un concept, care nu poate fi aplicat decât prin legile ordinii publice, dreptului civil, Constituției și democrației. Cu o armată nevăzută și cu obiective imaginare, în interesul unor grupuri criminale, așa cum apare viața cotidiană în România, societatea a devenit captivă unei fantasmagorii care vine din delirul propagandistic din totalitarism și corupția instaurată imediat după 1989.

Avem un Parlament cât pentru trei state, servicii secrete cât pentru 10 state, guvern format din indivizi care declară că ar pune mitraliera pe manifestanți și un președinte care cere mai mulți bani pentru serviciile secrete, fără a expune un punct critic. Văzând că poate achiziționa avioane F16, SH, ca pe jucării, în numele României, fără o ripostă majoră, inclusiv din partea serviciilor, Klaus Iohannis merge pe urmele lui KIM JONG-IL. Republica Securității înflorește împotriva cetățenilor și a intereselor românilor, în timp ce, un km de autostradă pe trimestru pare deja un miracol. CSAT nu a convocat o ședință privind dezvoltarea rurală, căile de comunicații, degradarea justiției și infrastructurii acesteia etc, în schimb vrea lustruirea unor stele de tinichea.

Cererea de suplimentare a bugetului serviciilor secrete reprezintă un veritabil atentat la siguranța națională, din perspectivă democratică și a situației de fapt a României , motiv pentru care președintele este îndrituit să îl denunțe. Evident, nu un conflict de imagine sau instituțional cu serviciile este de pus în discuție, ci o reformă masivă a acestora cu degajarea statului, societății și bugetului de o povară de natura criminalității instituționale. Serviciile secrete au nevoie de o degajare imensa de personal spre, cel mult, cifra din comunism. Poziționarea lui Klaus Iohannis față de serviciile secrete arată un personaj găunos, oportunist, un susținător al statului ” ilegitim și criminal” .

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Ioan Vieru 1335 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Splendida fraza: „Avem un Parlament cât pentru trei state, servicii secrete cât pentru 10 state, guvern format din indivizi care declară că ar pune mitraliera pe manifestanți … Tot respectul meu,dar ce folos,s-au pus paduchii in frunte si nu se mai dau jos,ca e „democratie”!

  2. Ganditi-va ce s-a intamplat in ’89 si va veti da seama ca Romania actuala e cladita pe o fundatie de nisip.

  3. Domnule Vieru, este extrem de simplu de rezolvat problema serviciilor secrete („secrete” pentru proprii cetateni, ca pentru „prietenii” din coalitie, serviciile sunt ca si cascavalul elvetian). Deci, DEMILITARIZATI „serviciile”, exact asa cum este în SUA ! Este militarizata C.I.A. ? NU ! dar F.B.I. ? Nu ! Deci, ia dati-le gradele jos de pe umar si o sa vedeti ca vor putea fi cu adevarat controlate de societatea civila ! DEMILITARIZARE DUPA MODELUL AMERICAN ! SI NU NUMAI !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.