Implicaţiile valsului lui Putin cu şefa diplomaţiei Austriei

Invitat de onoare la nunta şefei diplomaţiei austriece, Karin Kneissl, Putin valsează cu mireasa.

Să nu mai lungim vorba şi să ne oprim direct la nesperatele implicaţii politice naţionale, europene şi mondiale pe care le-a avut nunta şefei diplomaţiei austriece, Karin Kneissl, 53 de ani. Nunta a avut loc pe 18 august, la Gamlitz, un sat viticol din apropiere de Graz, sud-estul Austriei, şi nu într-unul din vestitele palate vieneze. Apoi, mirele nu este o personalitate politică ori economică de anvergură, ci mai vechiul ei companion, Wolgang Meilinger, om de afaceri.

Totuşi, senzaţia evenimentului şi „cozonacul pentru presă l-au reprezentat prezenţa preşedintelui rus Vladimir Putin, invitat special de către mireasă cu prilejul unei reuniuni oficiale ce a avut loc la Viena pe 6 iunie. El a venit însoţit de un cor de cazaci care a cântat special pentru miri, ceea ce a reprezentat, probabil, partea vizibilă a darului său de nuntă.

Este singurul om politic străin prezent la nuntă, dar a fost suficient pentru a stârni „consternare în rândul presei şi al opoziţiei austriece, care, nici mai mult nici mai puţin, au evocat „pagubele pe care le-ar putea provoca imaginii de neutralitate a acestei ţări, în plină preşedinţie a UE, după cum opina ziarul Le Parisien.fr.

Dincolo de apariţia lui Putin la acest eveniment monden, reacția politică tranşantă a pornit de la faptul că mireasa – recte ministresa Karin Kneissl – a făcut o reverenţă după valsul cu preşedintele rus. Cum unii aşteptau la cotitură, gestul miresei a fost denunţat ca „neavenit, într-un context încordat cu Rusia. „Cum poate o ministră de Externe să fie atât de puţin profesionistă, iar imaginile să o arate îngenunchind în faţa lui Putin?, s-a întrebat, indignat, publicistul vienez Robert Mizik, ignorând (deliberat?) regulile protocolului în atare cazuri.

În ajutorul miresei a sărit vicecancelarul Heinz-Christian Strache, liderul partidului FPO, din coaliţia aflată la putere în Austria, care a propus-o în acest post, deşi nu este membră a formaţiunii politice respective. „O diplomaţie a dansului şi nunţii, plină de politeţe, de cordialitate şi de bune maniere: nu se poate reprezenta mai bine Austria, a scris el pe Facebook, reamintind că mireasa a frecventat prestigioasa şcoală vieneză de dans Elmayer şi „ştie ce trebuie să facă.

Presa austriacă l-a întrebat despre aceste detalii pe directorul şcolii, Thomas Schafer, care a confirmat că, „la fiecare bal, doamnele fac reverenţă în faţa partenerului lor, un semn profund de compliment. În context, el a recunoscut că nu-şi poate imagina că Angela Merkel, cancelara Germaniei, ar putea face un atare gest în faţa preşedintelui rus.

În context, amintim că, imediat după cele două ore petrecute la nuntă, Putin s-a deplasat la Berlin, unde, după întîlnirea de la Soci, din mai, cu Merkel, a conferit trei ore cu cancelara germană, fapt consemnat în acelaşi cadru al relaţiilor încordate dintre Vest şi Rusia. La castelul Meseberg din nordul Berlinului a avut loc a cea de-a 16-a întâlnire dintre cei doi, care, din 2013 până azi, au vorbit la telefon de 54 de ori.

Nu este deloc întâmplător că, prefaţând aceste noi convorbiri, Merkel declara: „Cred că problemele controversate nu pot fi rezolvate decât prin dialog şi că ea invoca „pragmatismul în raporturile internaţionale actuale. Opinia ei pare a fi fost împărtăşită şi de presa germană, poate, dacă nu în mod sigur, şi din cauza politicii externe smucite a lui Donald Trump. Ca urmare, nu mi se pare deplasat şi nici surrprinzător că Merkel opina că UE şi NATO nu trebuie să aibă relaţii încordate cu Rusia şi aducea în discuţie amintitul pragmatism.

Am făcut această lungă paranteză pentru a spune că este ciudat, dacă nu şocant, faptul pe care-l evidenţia France Presse. „Ochiul Moscovei s-a amestecat în serviciile secrete austriece? Întrebarea agită opoziţia şi presa, potrivit acestora, serviciile aliate s-au distanţat de Viena, de teamă ca informaţii sensibile să nu fie împărtăşite cu Putin, cu care extrema dreaptă la putere cultivă o apropiere. Imaginea a făcut turul lumii şi nu a contribuit la eliminarea neliniştilor din cancelariile europene: şefa diplomaţiei austriece Karin Kneissl l-a gratificat sâmbătă (18 august-n.n.) pe preşedintele rus cu o mare reverenţă în timpul căsătoriei sale, la care a invitat stăpânul de la Kremlin, spre stupefacţia unei mari părţi a clasei politice.

Aceeaşi reverenţă, componentă obligatorie a bagajului unei absolvente de şcoală de dans cu ştaif din Viena, ajunge să creeze mari probleme politice şi discordie în Austria şi în UE. Spun asta pentru că, mai nou, este citat faptul că, potrivit unei anchete publicate de „Washington Post , reluată de ziarul vienez „Die Presse, „mai multe servicii occidentale şi-au limitat schimburile de informaţii cu Austria de teamă ca nu cumva acestea să ajungă a doua zi pe biroul lui Putin.

În acest sens, era citată o sursă din BVT- Biroul pentru protecţia Constituţiei şi lupta contra terorismului, care se ocupă de securitatea internă a ţării şi de contraspionaj. Temerea a fost combătută cu vigoare de guvernul austriac, dar alimentată de legăturile privilegiate dintre preşedintele rus şi FPO, partidul de extremă dreapta aflat la putere, care în 2016 a încheiat un acord de parteneriat cu partidul lui Putin, „Rusia Unită.

Ajunşi aici, ar trebui reamintit că Austria, aflată în centrul Europei Centrale şi adăpostind birouri ale unor numeroase organizaţii internaţionale, precum ONU, OPEC şi OSCE, este prin tradiţie un loc de intensă activitate a serviciilor de informaţii şi a avut un rol primordial de interfaţă între Est şi Vest în perioada Războiului Rece. Pe urmă, în iarnă, s-a delimitat de ceilalţi parteneri din UE, refuzând să expulzeze diplomaţi ruşi din cauza aşa-numitei afaceri Skripal, susţinând că „vrea să menţină deschise canalele de comunicare cu Rusia.

Opoziţia austriacă îşi continuă atacurile, deputatul social-democrat Jan Krainer, membru al Comisiei parlamentare de anchetă a BVT, declarând că „serviciile austriece nu mai sunt considerate drept un partener fiabil. „Guvernul, prin acţiunile sale în cadrul BVT, compromite securitatea Austriei. În ciorbă s-a amestecat şi fostul şef al serviciilor secrete germane BND August Hanning, care a declarat cotidianului de mare tiraj „Bildcă, „un serviciu care nu mai este în stare să-şi protejeze informaţiile şi sursele aliaţilor săi trebuie tratat cu prudenţă. „Secretul trebuie garantat. Dar este incredibil de dificil cu incidente ca în Austria, a adăugat el, recunoscând însă, într-o declaraţie la televiziunea din Viena, că nu are nicio informaţie concretă în cazul BVT.

Replica a venit imediat de la şeful BVT, Peter Gridiling, care a dat asigurări că actuala cooperare cu partenerii săi „continuă să funcţioneze bine în domenii esenţiale, îndeosebi în lupta contra terorismului. În fine, şi cancelarul Sebastian Kurz a ţinut să respingă temerile şi criticile amintite, el apreciind că „acestea reflectă dorinţele celor care le formulează.

Sigur că disputa este încă deschisă, dar aproape nimeni nu-şi mai aminteşte de la ce a pornit, iar presa austriacă şi din alte ţări aminteşte că Putin încearcă mereu să divizeze membrii UE, stabilind legături îndeosebi cu partidele populiste din mai multe state europene. Evident, recentul lui vals (vienez) cu Karin Kneissl este una dintre aceste probe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Articol de nota zero, Dumitru Constantin. Dinadins nu spui ca la nunta deputatei a fost si cancelarul Austriei, si ca tipii s-au distrat admirabil (s-au facut filme si mii de fotografii). Si-ti iei ca reper ziare de doi bani si asa-zisi „oameni politici” la fel. A la Hitler. Mai usor. Prezenta lui Putin la nunta respectiva a fost un gest diplomomatic si economic. Nu face pe desteptul, ca nu esti. Nu Rusia a început agresiunile, SUA le-au început. Si nu Europa Vestica vrea starea de tensiune cu Rusia, Europa estica (România si Polonia), în umbra nefasta a SUA, o cauta cu lumânarea. Vrei o lume militarizata? cu arme de necontrolat? continua, n-ai decât sa continui sa faci atmosfera de nerespirat. Continua. Vrei declinul si mai pronuntat al Europei (cu, pe de-o parte, migrantii facuti de SUA, si, pe de alta, un continent împartit, si tot la cheremul SUA ocupante teritorial)? N-ai decât sa tot scrii. Ori vrei de-a dreptul bombardamente? Scrie. A la Melescanu, care, nici ala, nu-i în stare sa fie ministru de externe, asa cum nici tu nu esti ziarist. Can-can de prima pagina. Asta-i România de 30 de ani. Fara independenta si ocupata teritorial. Îti place? dar tu n-ai decât sa scrii.

    • Da doamna Rollason, asa este, Romania si Polonia o cauta cu luminarea, pentru ca Romania are submarine si nave de desant in Marea Neagra si putin i-a lipsit sa se capete si cu un „Mistral” cu care sa transporte si un regiment de desant marin pe orice tarm al Marii Negre. Tot Romania detine la Marea Neagra baze aeriene de unde vectorii sai poate ajunge la Moscova penetrind firava aparare antiaeriana ruseasca, lipsita sarmana si de rachete dar mai ales de interceptoare de ultima generatie. Ce mai, miine poimiine, Romania va putea cuceri Bosforul! Cit despre Polonia, ce sa mai zic, submarinele sale nucleare patruleaza Baltica si Nordul, sigilind porturile bietei Rusii cum nici germanii nu au visat sa o faca…

    • @Anonim : ce spui e pe cale sa devina realitate. NATO îsi concentreaza forte redutabile-n Marea Neagra. De-aia si avea Obama nevoie de Crimeea, care-i teritoriu istoric rus. Plus ca tot SUA îsi resuscita flota Oceanului Arctic. Batalia nu pentru Anglia, ci pentru locul I mondial (pe care americanii tot l-au pierdut). Si culmea-i ca tipii fac imposibilul ca Rusia 1. sa devina o imensa putere militara 2. si economica. Le creeaza rusilor locuri de munca, îi ajuta la cresterea productiei, a nivelului de trai, dotarii, a tot ce vrei. PS am sa-ti scriu si despre cele doua revolutii, franceza si bolsevica, cvasi identice.

    • @Ileana Rollason: Nu mai spune! Singura forta NATO in Marea Neagra demna de acest nume este a Turciei. Si totusi, intreaga flota a Turciei nu o egaleaza pe cea a Rusiei din Marea Neagra. La bazele aeronavale se adauga si fortele rusesti stationate pe Nistru, deci la aproximativ 100 de kilometri de frontiera estica a Romaniei. Ce urmareste deci Rusia prin intarirea vertiginoasa a puterii militare aici?

  2. Lucrurile sunt mult mai simple, e de neinteles cum atatia asa zisi specialisti din lumea occidentala nu reusesc sa se sincronizee la realitate. Rusii sunt oameni sinceri. Daca inviti unul la tine, el vine cu bucurie (crezând ca si tu l-ai invitat sincer) fie ca e om de rand, fie presedinte.

  3. Poziția președinției noastre fata de acest rahat PROPAGANDISTIC EST-EUROPEAN, e cumva „MUIE PSD”? Sau, Șo, teutonii Austriei pe pădurile din România? Ca despre respectarea clauzelor contractuale OMV și PETROM,nimeni, nimic, NIMIC? KĂ KLAUS cu gurița lui klampanea,ca dacă îl facem cu ko6aye, adică președinte, nemții vor investi semnificativ la Romanica. Se pare ca a confundat romanica cu ungurica, Bucureștiul cu Budapesta și Sibiul cu Ghor.

  4. Probă era dacă făcea el invitația, dar dacă a fost invitat și tratat ca un invitat nu înțeleg de unde agitația.

  5. Ia te uita, s-a extins „ciuma rosie” pana in Austria, daca nu au si ei niste „rezistenti” vigilenti. Eu zic sa le exportam cateva zeci de mii de tembeli de la noi.

  6. Ne neaparat revrenta .. ci amplitudinea ei. Nu o reverenta „de forma” ci una formala ca ptr un imparat habsburg!

  7. As avea un gand de transmis dar nu am pe nimeni pe… „aproape”(!) de la ziar (salonul cerberilor „democratici”)sa-i dea drumul. Altfel ma asatept cu un idemn la aparitie „in curand”

  8. Pentru naivitatile partinice, istoria una este: reverentele intre „corecti” prusaci si „nevinovati” celoveki au dus Europa (de doua ori) in pragul dezastrului. Acum, Ucraina a pierdut la masa verde Crimeia (se mai fac ceva jocuri de glezna, dar e clara), resursele din tarile satelit si-au cam gasit stapini (de ai lor, bineinteles), ce urmeaza?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.