Restauratori-șefi și piromani în Catedrala Europa

GRECO

Catedrala Notre Dame era în renovare la momentul dezastrului de luni seara. Chiar turla ce a fost mistuită de flăcări trebuia restaurată și era înconjurată de de schele.Investigatorii își îndreaptă atenția spre multimea de cabluri electrice care alimentau lifturile, macaralele și toate instalațiile. Restaurarea fusese evaluată la circa 150 de milioane de euro. Statul francez a alocat cu greu doar 40 de milioane de euro.

Acum, după tragedie, șeful acestui stat, Emmanuel Macron, le promite francezilor că Notre Dame va fi reconstruită și ca vor exista bani pentru asta. Însă acum este nevoie de o sumă cu mult, mult mai mare. Acum, după dezastru, miliardarii francezi și-au adus aminte de Notre Dame și, în câteva ore după ce ireparabilul s-a produs, s-au angajat să ofere peste 300 de milioane de euro, de două ori mai mult decât ar fi fost necesar inițial. Președintele Macron a anunțat că va fi organizată si o subscripție publică. Acum, după nenorocire, fondurile nu vor mai fi o problemă. Natura umana este cea care caută mereu vinovați și tot natura umană este cea care ne face să apreciem valorile adevărate abia după ce ele dispar.

Publicația Linkiesta povestește o anectodă spusă în parlament de un deputat italian, în 1959. ”Doi muncitori clădeau niște cărămizi la marginea drumului. Un trecător îi întreabă care e rostul muncii lor. Unul spune cu modestie: Clădim cărămizi. Celălalt exclamă: Clădim o catedrală!”. Catedralele sunt construite pentru a dura, fiecare detaliu este cercetat cu meticulozitate, cu conștiinta faptului că aceste construcții vor vorbi, peste secole, despre măreția epocii respective. Așa a ajuns Notre Dame un simbol al Franței, al creștinismului si al Europei.

Acum, după incendiul catastrofal, poate că este cazul să vedem că nu doar Notre Dame este o victimă, ci sute de biserici din Europa sunt vandalizate. În 2018, în Franța s-a întâmplat, în medie, o dată la două zile. Au fost cu 17% mai multe acte de vandalism decât în 2017: excremente umane aruncate pe pereții vechi, tentative de incendiere, crucifixe distruse, biblii puse pe foc. În Bavaria au fost atacate 200 de biserici doar în 2017.

Acum poate că a venit momentul să considerăm că Europa întreagă este o catedrala. Ca și Notre Dame, ea are nevoie de restaurare. Vestul Europei se confruntă cu valurile migrației, o altă provocare în care orice neatenție și orice exces pot duce la un dezastru. Și în acest caz, fondurile sunt sub necesarul estimat. Măsurile de precauție luate de restauratorii-șefi de la Paris și Berlin împotriva unui ”incendiu european” sunt multiple și se numesc antipopulism, corectitudine politica, beneficii sociale, stat al bunăstării. Excesele sunt împiedicate inclusiv printr-o mediatizare limitată a actelor de vandalism împotriva bisericilor amintite: rareori sunt identificați infractorii, rareori se cunoaște originea lor. Însă incendiile nu au putut fi prevenite: Vestele Galbene, perdanții autohtoni ai globalizării și imigrației, Alternativa pentru Germania, Frontul Național, anarhismul stângist.

Ca și la Notre Dame, zone întregi din Europa de Est sunt într-o așa-zisă reconstrucție, cu mari lucrări de inginerie socială, în economie, în justiție, în piețele marilor orașe, cu schele unde orice neatenție și orice exces pot produce un dezastru. Ca și la Notre Dame, fondurile alocate nu acoperă necesarul. Restauratorii-șefi de la Paris si Berlin și-au însărcinat executanții subcontractori din aceste țări cu marea renovare. Măsurile sunt numite îndeobște valori europene, democratizare, stat de drept, anticorupție. Cum însă aceaiași lideri nu au putut preveni incendiile de acasă, este cazul să ne întrebăm dacă nu cumva aplicarea măsurilor de ”renovare” trebuie regândită.

Catedrala Notre Dame va fi refăcută. A promis-o solemn președintele Emmanuel Macron. Tot el este cel care a promis, la fel de solemn, într-o scrisoare de campanie de la începutul anului și printr-un tratat semnat la Aachen cu Germania Angelei Merkel, că va restaura Europa. Catedrala Notre Dame se va ridica măreața din nou, însă nu va mai fi la fel, scrie The Washinton Times. Banii, oricât de mulți, nu vor mai fi o problemă, însă se va isca o polemică, după cum a precizat un analist britanic intervievat de BBC în timpul incendiului: a cui va fi Notre Dame cea reconstruită – a Istoriei și a regilor Franței sau a ”președintelui-rege” Macron și a afaceriștilor care și-au adus aminte de Franța?

Dezastrul de la Notre Dame ne obligă să privim Europa ca pe o catedrală în renovare și să ne întrebăm a cui va fi ea de acum încolo: a Istoriei și a națiunilor ei sau a unor lideri vremelnici și a miliardarilor deveniți filantropi după dezastru?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

6 Comentarii

  1. Moi Strul, perciunatii tai n-ar da bani pentru sinagoga. Crestinii sunt mai darnici.

  2. Ai cui sunt chilotii pe care ii schimb azi – ai mei sau ai istoriei? Majoritatea elementelor distruse apartineau restaurarii facute la 1800 si au nascut controverse pentru ca erau de prost gust sau necrestine. Satanistii au vrut sa distruga Notre Dame pentru a ingenunchea Franta; in schimb, Dumnezeu i-a sfidat si si-a luat-o inapoi. Pentru cine citeste semnele, e o aprobare de sus a actualului curs politic francez si o descalificare a nebunilor gen Le Pen, cocote crestinististe care au ca singure argumente isteria si exagerarile. Cat despre cei 40 milioane in loc de 150, ei nu erau cheltuiti intr-o zi: pana la sfarsit suma se putea tripla; si oricum, in actuala organizare o parte din profit merge la Vatican, care trebuie sa suporte si o parte din finantare.

  3. „-a afaceristilor care si-au adus aminte de franta”. Asta este o răutate gratuită,fara niciun sens.

  4. Acum catedrala se numeste Notre Drame si in mai putin de 10 ani va fi construita o copie, pentru ca turismul la Notre Dame aducea cca.70% din bugetul lumii catolice din Franta si pana la 15%la Vatican. De credinta ce sa mai vorbim a fost o buna afacere si cam atat in acesti ultimi ani!

  5. Pica bine dezastrul, norocosul Macaron a impuscat mai multi iepuri… Plangand pe umerii poporului, preocupat de pierderea unei parti a culturii franceze, devine mai uman, mai recupereaza cateva procente de simpatie, nu se mai striga in gura mare despre crimele regimului francez in paruiala din Libia si poate le mai taie din supararea vestelor galbene… Ce coincidenta, acum 3-4 zile au fost ridicate multe opere de arta pentru a fi reconditionate si au scapat de foc… Bine, in lipsa de teroristi de serviciu merge si un incendiu accidental.
    O sa urmaresc caricaturile Charlie Hebdo, oare se va mai reboteza vreunul „Notre-Dame”?

  6. Stimate domnule Marchievici, analiza dvs este excelentă, de asta i-a și enervat pe ipochimeni! M-aș fi mirat foarte ca javrele secu-Soroș-DNA-ise, johanniste nu nu vă sară la beregată. Moishe anume și-a dat numele ăsta ca să vă jgnească, chipurile. E un nenorocit, pur și simplu. Un Stalinist, iremediabil!
    Dle Iifeufeu/ tu n-ai nici un dumnezeu ! Cum se vede imediat soroșistul anticrist din tine ! De Le Pen nici nu e vorba în propoziție, e treaba francezilor să -i aleagă sau nu ! ,, Cocote creștinististe,, ai, să mori tu de râs, de unde ai luat tu expresia asta ? Vei fi tu un Graur ? ce e aia, băiatule, ai luat-o razna ?
    Zăroni, vezi că te-a strigat Groza să-i iei țucalu!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.