România importă cantități mari de gaze și prin TurkStream

România a început să importe cantități mari de gaze și prin TurkStream, via Bulgaria
Premieră pentru România. Țara noastra aduce, în aceste zile, cantități mari de gaze de proveniență rusească prin noul gazoduct TurkStream, via Bulgaria. Potrivit datelor interactive Transgaz https://www.transgaz.ro/ro/line-pack-intraday, intra 5,7 mil. mc de gaze din Bulgaria pe T1, una dintre cele 3 conducte de gaze ce tranziteaza Dobrogea si la care Transgaz(operatorul sistemului national de transport gaze) a facut operational reverse flow-ul, adica, dupa ce a finantat lucrari in acest sens, a facut posibil ca gazul sa curga si in amonte. Cantitati mici au mai fost aduse pe aceasta ruta, in ultimul timp, dar, de cateva zile, cantitatile au urcat spectaculos, aceasta ruta devenind perfect functionala.
De asemenea, in tara mai intra 4,6 mil mc. pe Isaccea, via Ucraina, tot de la Gazprom, si inca 2,6 mil mc din Ungaria. Circa 13-15 mil. mc sunt importati in Romania, in ultimele zile, dintr-un consum total de 60 – 64 mil. mc. Exista si export de gaze, o cantitate relativ mica – 0,5 mil. mc in Bulgaria, pe gazoductul Giurgiu-Ruse, un alt proiect finalizat in ultimii ani de Transgaz. Cel mai probabil, este atribuit unor traderi, nu producatori ca Romgaz si Petrom.
 De zeci de ani, importurile de gaze ale Romaniei se faceau pe conductele de tranzit Isaccea – Negru Voda, prin care rusii isi exportau marfa catre sudul Europei (Bulgaria, Grecia, Turcia). De la episodul Crimeea, Ucraina nu a mai fost insa printre prioritatile strategice ale Gazprom, gigantul rusesc finantand constructia TurkStream, pe sub Marea Neagra, prin intermediul caruia sa poata sa-si trimita gazul catre sudul Europei fara a mai avea nevoie de Ucraina. Anul trecut, acest gazoduct a devenit operational iar acum, dupa cum se poate vedea, si Romania, mai precis, firme din Romania, mari si mici furnizori, aduce gaze de aici. Practic, acesti furnizori au acum multiple variante de aprovizionare, nu doar solutia Isaccea – Negru Voda. Pe viitor, aprovizionarea se va diversifica si mai mult, pentru ca Romania poate, prin BRUA, gaze din Azerbaidjan, si alte tari din Caspica. In acelasi timp, tara noastra va deveni si tara de traznit, cu incasarea tarifelor aferente, pentru ca gazul caspic poate ajunge mai departe, catre Ungaria si Europa de Vest.
Romania are un consum anual de 11-12 mld mc, cea mai mare parte, asigurat din productie interna. Pe termen mediu, consumul va urca pana la 18 mld mc(estimarea ii apartine directorului Transgaz, Ion Sterian), pentru ca autoritatile stimuleaza bransamentele populatiei la gaze, dar si pentru ca sunt in derulare mai multe proiecte de centrale electrice pe gaze.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1084 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Deh, bogatiile romaniei ocolesc Romania si revin in tara ca importuri! Asa da ecrocherie in afaceri prin care se fura din toate partile mai ales de la consumatorul casnic! Vedeti ce legislatie care avantajeaza excrocii si defavorizeaza consumatorul roman, legislatie facuta de parlamentul plin de imbecili si hoti romani?! Vor raspunde astia vreodata in fata legii pentru aceste marsavii? Sub nicio forma!

  2. Păi de ce să folosim noi gazele din Marea neagră. Lasă să le ia cinstiții din vest, noi corupții putem să cumpărăm din altă parte mai scump.

  3. Deci…, Romania are gaze ca sa tina in spinare toata Europa si importam gaze scumpe…
    Culmea e ca Romania a exportat gaze ieftine in Ungaria si Bulgaria(tari care nu au resurse de gaz metan) si le importam de la ele la preturi aproape duble…
    AFACERI ROMANESTI.

  4. Gazprom a vrut cea mai scurta ruta spre piata europeana prin Marea Neagra. Dar, deh, Romania si ulterior Bulgaria, au spus halt proiectului. Romania s-a ales cu nimic, pentru Bulgaria mai pica ceva. Cand nu-i cap, vai de picioare

  5. Luptătorii cu ciuma rosie si omuleții verzi sa se încălzească cu coceni,în niciun caz cu gazele astea infecte rusești.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.