România, aleasă în postul de vicepreşedinte al Adunării Generale a ONU

România a fost aleasă vineri, în cadrul unei reuniuni plenare a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York, prin reprezentantul permanent al său la ONU, ambasador Simona Miculescu, în postul de vicepreşedinte al Adunării Generale pentru cea de-a 68-a sesiune, care va avea loc în luna septembrie.

Potrivit unui comunicat al MAE, evenimentul reprezintă un moment de referinţă la nivel internaţional, oferind României un important capital de imagine şi oportunitatea de a orienta discuţiile în cel mai înalt for al diplomaţiei multilaterale.

Principalele teme de pe agenda de lucru a noii sesiuni a Adunării Generale se vor concentra pe implementarea unui set de măsuri prin care se va articula legătura dintre umanitate şi mediul înconjurător, o agendă fundamentată pe dezvoltarea continuă şi durabilă, pe transformarea globală pentru toţi şi pe responsabilitatea comună, dar diferenţiată.

Tema sesiunii 68 a Adunării Generale va fi „Agenda de dezvoltare post-2015: definirea cadrului de acţiune”.

Preşedintele Adunării Generale şi cei 21 vicepreşedinţi sunt aleşi de statele membre ale Adunării Generale şi îşi exercită mandatul până la încheierea sesiunii pentru care au fost aleşi.

Vicepreşedinţii sunt desemnaţi conform unei scheme prestabilite, pe baza distribuţiei regionale, potrivit căreia Grupului est-european îi revine o poziţie.

România va deţine această funcţie până în luna septembrie 2014 şi, din această poziţie, îl va asista pe preşedintele Adunării Generale în prezidarea reuniunilor, orientarea discuţiilor şi formularea unei părţi a agendei Adunării Generale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.