România ar putea administra piața energetică din Republica Moldova

Operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale din România – OPCOM – ar putea deveni operatorul de piață electrică și din Republica Moldova. Această posibilitate a fost discutată de o delegație de peste Prut, condusă de Andrei Spînu, vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, și conducerea Transelectrica, operatorul național de transport al energiei electrice.

”În cadrul întâlnirii a fost abordată analiza oportunității de extindere a OPCOM (Operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale din România), filială a CNTEE Transelectrica SA, pe piața de energie electrică din Republica Moldova, fiind agreați astfel pașii următori pentru ca OPCOM să devină operatorul de piață electrică din Republica Moldova. La discuții au luat
parte Gabriel Andronache, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, Bogdan Toncescu, membru al Directoratului, precum și Victor Ionescu, directorul general OPCOM”, se arată într-un comunicat Transelectrica.

Vizita de la sediul CNTEE Transelectrica SA vine în continuarea discuțiilor găzduite miercuri, 25 ianuarie 2023, de Ministerul Energiei, privind dezvoltarea cooperării energetice dintre România și Republica Moldova prin proiecte concrete.

Președintele Directoratului Gabriel Andronache a participat la întâlnirea de la Ministerul Energiei, dedicată proiectelor de interconectare energetică, susținând principalele priorități bilaterale în ceea ce privește transportul energiei electrice. Pe masa discuțiilor cu partenerii moldoveni s-au aflat soluțiile de urgentare a proiectului Liniei Electrice Aeriene 400 kV de interconexiune Suceava (RO) – Bălți (MD), precum și soluțiile de dezvoltare a unei noi interconexiuni printr-o linie de 400 kV. Acestea vor fi incluse într-o actualizare a Memorandumului de Înțelegere între Guvernul României și Guvernului Republicii Moldova privind interconectarea sistemelor energetice (gaze naturale și rețele electrice).

Totodată, printre subiectele tratate s-a numărat și stadiul demersurilor de integrare a ÎS Moldelectrica în cadrul ENTSO-E, proces pentru care Transelectrica și-a reafirmat sprijinul prin punerea la dispoziția operatorului de transport și sistem din Moldova expertiza necesară îndeplinirii pașilor de conformitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4573 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Ar putea, dar nu este în stare. Vor fi cehi, polonezi, italieni, austrieci, francezi, greci oricine numai români nu. Cine era în stare dintre români a fost paradit de DNA și trimis la închisoare de Justiția imparțial aservită Occidentului.

  2. …dupa ce ca si asa sunt amarati, alta napasta pe capul lor…

  3. Ferească , au belit o dacă se ocupa sageata rusă a OMV in Romania , Virgil hoțul și mafia galbejita sprijinită de Viorica cu epoleți acdemcian general ,și Werner iapa prezidentiala

  4. Deci se vor pricopsi si moldovenii cu liota de baieti destepti si cu curentul care trece prin 7 maini de jecmanitori pana ajunge la casa omului.
    Vor vedea moldovenii ce inseamna administrare rromaneasca. N-ar strica sa vada o factura de curent din Romania, ca sa se lamureasca cati hoti sug pe traseu din buzunarul cetateanului……[Rumburak]

  5. daca iti controleaza cineva din strainatate piata energetica = ti-ai pierdut suveranitatea

  6. N-au decat sa administreze energia Basa-rabiei, dar nu luata de la noi. Sa le dea madam Nula, Soros, ori maimutoiul de la Kiev. Sau Muniz de la ambasada.

  7. De ce? Pentru a capusa, fura si vinde pe model ilegal si neconstitutional catre omv! Pentru caposii romani care ordona prin santaj, nu e ilegitate sau infractiune, e obisnuinta in practici de acest fel. Si cum hustitia.ro si cea de peste prut sunt in pixul kovesi-eu, dormiti in izmene pana se lumineaza de trezire la legalitate.

  8. Pai ei nu produc nimic,doar cumpara. Daca preturile vor fi mai mici, si vor fi ,atunci cacaia problema ?

  9. Republica Moldova este un stat care nu se duce nicăieri din punct de vedere socio-economic, deoarece nu are bază de dezvoltare în acest sens și nici resursă. De aceea, mă îndoiesc că va intra în Uniunea Europeană vreodată, ce să facă UE cu pârloaga depopulată a Basarabiei? De ce ar pompa UE zeci de miliarde acolo? Basarabenii, așa cum se prezintă azi, ca o populație amorfă etnic și virusată structural de sovietism nu vor să audă de NATO (care ar garanta securitatea investițiilor Uniunii Europene) iar 70-80% dintre ei nu vor să audă nici de reunificarea cu Patria-Mamă, România și astfel, de refacerea României Mari. Ce încearcă România este să-i integreze prin pași foarte mici, atât cât se poate și când se poate. Rămâne pentru noi, cei din România, o enigmă profundă atitudinea Rusiei față de această problemă. De ce nu vor ASTĂZI rușii să accepte reunificarea românească? Care e problema? Ce câștigă Rusia prin continuarea susținerii mega-gafei sovietice din anii ’40, atunci când URSS a jefuit România Mare, STAT NEUTRU ȘI NICIODATĂ ÎN ISTORIE INAMIC AL RUSIEI de 1/5 din teritoriu. Atunci a primit și RSS Ucraineană 5 JUDEȚE ALE ROMÂNEI MARI – Cahul, Ismail, Bolgrad, Storojineț și Cernăuți, plus Ținutul Herța. Vorbim de porturi la Dunăre construite de români – Ismail, Reni sau la Marea Neagră – Chilia și Cetatea Albă, alte mari orașe precum Cernăuți, bănci, material rulant, o avuție imensă. Nu era mai bine să lăsați Basarabia la România, frați ruși? Ați întărit Ucraina atât de mult încât azi, inclusiv cu teritorii și avuție a României, încât azi nu-i mai puteți bate. Iată. Nu e asta palma lui Dumnezeu pentru voi? De ce perpetuați dușmănia cu România? Lăsați Basarabia să revină la mama ei, România! Închideți acest capitol urât al istoriei, creat de sovietici!

  10. Daca piata energetica cade in maini straine, inseamna ca ti-ai pierdut suveranitatea.

  11. Care piata, judetul Vrancea sau Teleorman, de ex., are piata ? Vreti preturi UE in Basarabia ? V-ati prostit.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.