România, cu o fregată la război împotriva Libiei

Traian Băsescu: România trimite o fregată pentru impunerea embargoului de armament asupra Libiei, titrează Evenimentul  Zilei.

La finalul şedinţei CSAT, Traian Băsescu a anunţat că România va participa pentru aplicarea directivei NATO de impunere a embargoului impus Libiei asupra vânzării de armament, decizie care nu presupune implicarea României în operaţiunile de instituire a zonei de interdicție aeriană, menţioneză jurnaliştii.

„Pe data de 20 martie a fost aprobat planul de operaţii pentru impunerea embargoului cu privire la vânzarea de armament către Libia. Pe 22 martie a fost aprobat planul de operaţii privind zona de interdicţie aeriană. Tot azi NATO a aprobat directiva de execuţie pentru impunerea embargoului împotriva Libiei în baza rezoluţiei 1970 a Consiliului de Securitate.

Odată cu aprobarea directivei de execuţie se trece la punerea în aplicare a planului de operaţiuni. E decizia politică pe care o ia NATO pentru declanşarea unei operaţiuni. Fiind luată decizia am convocat CSAT, care a decis implicare României în aplicarea directivei NATO”, a declarat preşedintele Băsescu.

România va participa la această operaţiune cu 205 militari de pe Fregata Regele Ferdinand şi cu doi ofiţeri de Stat Major din Forţele Navale, costul de 4,5 milioane de euro urmând să fie aprobat de Guvern, consemnează şi jurnaliştii de la Jurnalul Naţional. „Astăzi, NATO a aprobat directiva de execuţie pentru impunerea embargoului împotriva Libiei în baza rezoluţiei Consiliului de Securitate ONU. Vom participa la impunerea embargoului asupra vânzărilor de armament către Libia”, a explicat preşedintele. „Nava va participa la blocarea oricărei nave suspecte că ar transporta arme către Libia: o somează şi, pe urmă, trage. Am decis în CSAT să fie gata de plecare în 30 de zile”, a adăugat Traian Băsescu, insistând asupra faptului că implicarea României se datorează rolului asumat în Alianţa Nord-Atlantică.

Preşedintele le-a reproşat analiştilor că acuză coaliţia Franţa – SUA – Marea Britanie că au declanşat războiul pentru a-i controla resursele de petrol din zonă ,sfătuindu-i să ţină cont că Libia nu este o naţiune unitară, ci o populaţie fragmentată, formată din triburi, scriu jurnaliştii de la Gândul. „Am observat că foarte mulţi analişti, politicieni şi destui alţi oameni care apar la televizor pun acţiunea coaliţiei sub imperiul nevoii de a controla fluxurile de ţiţei şi atracţia pentru această resursă. Ar fi bine să nu dăm impresia că suntem nepregătiţi a înţelege lucruri elementare. Marii beneiciari ai resurselor petroliere din Libia sunt aceste ţări, deci n-au nevoie de război pentru a primi ceea ce deja au. Intervenţia a fost pentru protecţia populaţiei împotriva unui lider politic care nu mai răspunde niciunui parametru pentru a putea rămâne şeful acelui stat”.

„Adevărul” atrage atenţia asupra faptului că fregata de tip 22 Regele Ferdinand nu este echipată pentru a face faţă unei misiuni de luptă în teatrul de operaţiuni. Din cauza deficienţelor de dotare militară de luptă – nu are un sistem de rachete navale, ci doar un tun şi un sistem de lansatoare de torpile – ,ea va putea fi folosita doar pentru blocada navelor civile, deşi ea a fost certificată internaţional, în 2008, pentru a participa alături de navele NATO la toate tipurile de misiuni internaţionale.

Jurnalul Naţional atrage atenţia şi asupra unui sondaj efectuat de IRES şi conform căruia 81% dintre români cred că: „România nu este pregătită militar pentru a lua parte la astfel de operaţiuni”.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/traian-basescu-romania-trimite-o-fregata-pentru-impunerea-embargoului-de-armament-asupra-libiei.html

http://www.jurnalul.ro/stiri/observator/romania-cu-o-fregata-la-razboi-impotriva-libiei-572663.html

http://www.gandul.info/news/romania-in-razboiul-din-libia-basescu-anunta-contributia-noastra-la-conflict-vom-participa-cu-207-de-militari-la-bordul-fregatei-regele-ferdinand-in-marea-mediterana-8086183

http://www.adevarul.ro/locale/constanta/Constanta-_Fregata_Regele_Ferdinand_-_buna_doar_de_blocada-nu_si_de_lupta_0_448755744.html

Contraatacul lui Adrian Severin: Nu demisionez, vreau să fiu judecat. Cine e Ponta de îmi cere să plec?,titrează Adevărul.

Eurodeputatul Adrian Severin a declarat, aseară, pentru Adevărul Europa, că aşteaptă să fie anchetat în scandalul „mită pentru amendamente” şi de aceea nu demisionează din Parlamentul European, scriu jurnaliştii de la Adevărul.

Eurodeputatul român apreciază că dacă îşi va da demisia  din PE ,nu va mai fi demarată nicio anchetă ,deoarece  europarlamentarii se tem de o înăsprire a regulilor privind lobbyul. „Aici există reglementări privind lobby-ul, e adevărat, foarte laxe. Dar cei mai vehemenţi împotriva unor reglementări mai strictie au fost tocmai cei din grupurile mari, socialiştii şi popularii”, susţine Severin.

De asemenea, el afirmă că  va ieşi nevinovat în urma anchetei. „Poate mi se va spune că am fost imprudent, că nu trebuia să le dau sfaturi despre activitatea Parlamentului European, deşi nu văd de ce aceasta ar fi incorect. E ca şi cum un profesor de la universitate le spune celor care vor să fie studenţi despre cum sunt organizate lucrurile în acea universitate. Şi o face tocmai fiindcă el e acolo, înăuntru”, susţine Severin.

Cât despre liderul PSD, Victor Ponta, care i-a cerut şi el demisia din PE, Severin afirmă: „Îmi cere Ponta să demisionez? Dar cine e Ponta? Eu am primit în aceste zile multe sms-uri şi telefoane care îmi spun să nu demisionez.Am un electorat în ţară pe care nu îl voi pierde, indiferent ce se va întâmpla în Parlamentul European. Şi mai e ceva: de ce s-a dus PSD să-l apere pe Constantin Nicolescu, iar pe Adrian Severin, nu? Nu spun să fi venit Victor Ponta la Bruxelles. Dar măcar să fi cerut o anchetă cinstită în ceea ce mă priveşte. Fiindcă nu asta doresc, să fiu judecat. Şi de aceea nu plec din Parlamentul European”.

Despre refuzul lui Adrian Severin de a demisiona din PE scriu şi jurnaliştii de Evenimentul Zilei, care notează măsurile pe care PSD intenţionează a şi le asuma. Pe scurt, Victor Ponta i-a dat un ultimatum de 24 ore pentru a-şi prezenta demisia din PE şi PSD, în caz contrar vor fi declanşate procedurile de exludere din PSD. „Decizia PSD este foarte clară şi foarte fermă, domnul Adrian Severin trebuie să demisioneze din Parlamentul European şi trebuie să demisioneze din PSD. Dacă nu va considera de cuviinţă să facă acest lucru, bineînţeles că atunci voi declanşa eu procedura pentru excluderea Domniei Sale din PSD. Sunt convins că nu este victima unei conspiraţii, poate fi victima propriei sale erori”, a afirmat Victor Ponta.

Adrian Severin şi-a dat demisia doar din grupul Socialiştilor Europeni şi a anunţat că va activa ca indepenent în PE. PSD şi şi Grupul socialiştilor din Parlamentul European vor însă ca mandatul său să fie preluat de un alt social democrat român, consemnează România Liberă.

http://www.adevarul.ro/adevarul_europa/Adrian_Severin-Victor_Ponta-Martin_Schulz-europarlamentar-Parlamentul_European_0_448755729.html

http://www.evz.ro/detalii/stiri/severin-clasic-romanesc-nu-pleaca-nici-dat-afara-924729.html

http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/europa-nu-l-va-uita-pe-severin-220247.html

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.