România dintelui bine făcut

Românii ştirbi reprezintă o imagine comună în gări, magazine, spitale şi pieţe. Oameni ştirbi pot fi văzuţi frecvent în buletinele de ştiri, mai ales acolo unde mai arde câte o casă construită din chirpici, unde se înregistrează câte un accident de circulaţie printre blocurile gri sau unde coada la moaşte este mai lungă.

Statul nu acordă aproape deloc importanţă stomatologiei. Banii pe care statul îi alocă acestui sector sunt foarte puţini, majoritatea medicilor neobosindu-se să încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate pentru decontarea lucrărilor. Fondurile destinate unui cabinet stomatologic nu acoperă decât vreo două-trei plombe şi de aceea este de înţeles atitudinea medicilor. Stomatologia este un domeniu privatizat în proporţie de 99%, restul de 1% fiind acoperit de puţinele cabinete şcolare, care sunt depăşite. Aparatura din puzderia de cabinete private este modernă şi materialele folosite sunt de generaţie nouă, iar asta înseamnă că tratamentele sunt scumpe şi pacienţii nu-şi permit să apeleze la serviciile acestora decât atunci când chiar le crapă măseaua.

În România nu există un program de prevenţie în şcoli şi de reparare a danturii celor care nu se pot apropia de cabinetele stomatologice. Dantura proastă, dincolo de aspectul instetic care-i creează o stare de disconfort posesorului acesteia, duce la apariţia sau la agravarea unor boli de inimă, ficat şi stomac. Bolile produse sau agravate de dantura obosită împovărează bugetul asigurărilor de sănătate, care ar fi mult mai câştigat dacă Ministerul Sănătăţii ar pune la punct un program căruia să-i spună, de pildă, „România dintelui bine făcut”. Poate că între două certuri şi trei muşcături, clonţoşii aleşi să se ocupe de această ţară, vor face ceva şi pentru cei care nu au ce să muşte dintr-o bucată de salam. Atunci când, evident, au reuşit să-şi cumpere salamul.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Sorin Avram 757 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Telul medicinei romanesti, indiferent de specialitate, este medicina din Statele Unite. Nu exista etape intermediare si nu exista viteze in trepte. Doar teleportarea facuta instantaneu. Trebuie facut un salt direct in zona mentionata unde totul e luxos, e pe bani si foarte scump. Nici nu conteaza cu ce sacrificii pentru ca sacrificatii se cunosc si ei nu sunt sacrificati doar in sfera sanatatii. Orice motiv e bun, mai ales calitatea si modelul expus ca tinta, prestigiul acestuia. Ce conteaza raportul Bloomberg de anul acesta care spune ca sanatatea din Camerun si Vietnam sunt cele mai eficiente din lume sau cea spaniola aflata in pozitia a cincea este prima din Europa? Totul trebuie privatizat chipurile in numele calitatii si eficientei. A cui eficienta, ca a statului nu este in nici un caz pentru ca statul este compus si din oameni vii, mai ales vii care cu totii au statut de pacienti. Glorie ANMCS-ului care inchide spital dupa spital in numele unui model abstract si pentru unii nici macar de visat dar sa mai fie si atins cu ce avem in acest moment!

    • Trebuie spus: masura PSD de a aduce salariile medicilor la standarde europene a oprit exodul de medici. Nota 10 pentru asta. Altfel ramaneam fara nici un medic. Stomatologia se bazeaza foarte mult pe tehnica deci ai nevoie de aparate performante si radiologie in fiecare cabinet. Apoi e nevoie ca medicii sa invete bine meserie in facultati sa mearga pe afara sa vada cum fac altii(nu generalizez dar de regula la noi obturatiile de canal nu se fac corect);apoi la noi se spune cand ai o lucrare noua sau o coroana ca „ia timp sa te obisnuesti cu ea”…daca e facuta corect si nu e mare (cum e boala la noi) n-ai cu ce sa te obisnuesti se potriveste din prima ca si cum e dantura ta.

    • @ochi ager. Imagineaza-ti ca ANMCS-ul acesta voia sa acrediteze inclusiv cabinetele stomatologice si cabinetele medicilor de familie. Pe bani, bineinteles. De fapt, aceasta institutie avida dupa bani, ar fi in stare sa acrediteze medical inclusiv mina de lignit de la Lupeni si WC-urile europene mobile pe care le vedem prin parcuri, numai bani sa iasa. Cat mai multi. Bani care pot fi utilizati pentru folosul pacientilor trebuie dati acestei institutii parazite care in ciclul I de acreditare a inghitit peste 10 milioane de euro ca taxe degeaba, plus evaluatorii platiti cu 300 de ron pe ora. E rusinos…

  2. Un program similar și pentru ochelari. Numai că din pâcate orice asemenea program inițiează un guvern este imediat căpușat de strucuri și lumea bună. Inițiază un program prin CAS pentru proteze dentare pentru saraci sau ochelari și imediat cei cu pensii mari din armată, poliție, magistratură vor fi prncipalii beneficiari. Saracii batrâni, știrbi și cu vederea slabită pentru care s-a inițiat acțiunea vor afla în luna ianuarie că s-au terminat banii de la “Casa…” pe anul acesta. În schimb un pensionar SRI sau MAI va primi în luna august 80% dintr-o lucrare cu implanuri dentare scumpe sau ochelari progresivi, heliomat cu rame de titan. Vezi programul RABLA! Lansarea s-a facut discret neanunțată de media într-o zi de duminică. Luni dacâ ai mers la un depozit sau ai sunat la numărul de pe stâlpi “ s-au terminat vaucerele. După care ești sunat și ți se pferă 1200 lei și cànd vaucerul era de 3600 lei și acum când vaucerul este de 6000 de lei. Socotiți de 20 de ani căte miliarde de euro! De unde și viersurile lui Coșbuc: “La scară, și dracul că ducă! / Stăpânii au scumpe nevoi: Va banque și dineuri și pâsuri / Si-amante cu cai și mătăsuri…”

  3. pt.Nevotantul –Zilele trecute , importantul om politic Iordache ( psd ), a declarat la tv. , ca ” noi nu renuntam la pensile speciale ” !!! Pai pt. asta ii votati dvs. dle. Nevotantul ? Ca sa dea pensii nesimtite celor din Militie , Securitate , Armata , Parlament s.a. PS- -Miine se implinesc 30 ani de cind au murit primii oameni la Timisoara …cei care au tras au pensii speciale ! Si dinti frumosi , ochelari de calitate si copii indestulati ! Iar Dl. Iordache vegheaza ca acest lucru sa nu se schimbe !

  4. Pe site-urile cabinetelor de stomatologie există posibilitate ( teoretică) de a face aprecieri asupra calității
    lucrărilor efectuate acolo .
    Dacă urmàriți aprecierile , toate sunt de nota 10 ! E o „minciună în falș” comentariile negative nici nu apar postate, firmele care au site-ul sunt plătite cumva de medicii ce apar acolo și normal că șterg comentariile negative .
    Poate există si site-_uri corecte, dar eu nu am găsit așa ceva !

  5. Dragă domnule Ion, Nevotantul înseamnă, pe bune, cel care nu a mers la vot. Dar după cum arată PNL-ul, pe care-l votam cândva, de când s-a pedelit și a aderat peste noapte la “populari” s-ar putea să revin, și să mă sucesc, și să votez cu socialiștii. Votul pentru pensiile speciale întrunește totdeauna în Parlament adeziune generală dovedind câ parlamentarii și părinții lor vin din aceeași zonă ocupațională! În fond când și-au votat pensie de 1500 lei de mandat au aderat cu toții la principiul că egalii sunt de mai multe categorii.,

    • pt. NEVOTANTUL — Esenta era ca , sistemul criminal al pensiilor speciale , care imparte pur si simplu poporul roman in bogati si saraci , poate fi desfiintat de PSD-ALDE ! Pt. ca numai aceasta alianta politica , poate sa o faca ! Iar poporul va intelege mesajul !

  6. Lasa ca am vazut oe National Geogafic sau pe alte canale dicumentare o multime devanalfabeti fin SUA, cu dintii in pioneze, cautand aur si vorbind o engleza pe care o depaseam in clasa a VII-a cu mult! Nu-i mai tot f..eti pe romani, ca nu-s ei ultimii oamen8, slugoi globalisti!?

  7. Extrapoland la intregul sistem medical, adica privatizarea totală, vom avea imaginea starii de sănătate. Adica ai bani esti sanatos, daca nu poti crăpa liniștit.

  8. Neoliberalism,impus de hegemon, adică dictatura elitei financiare, iobagii nu au nevoie de dinți , la ce le-ar folosi, ei sunt fericiți și fără dantură se mulțumesc cu circul …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.