România începe proiectul reactorului nuclear experimental ATHENA

Regia Autonomă Tehnologii pentru Activități Nucleare a scos la licitație un contract de 88 de milioane lei (20 milioane euro) pentru construcția clădirilor și furnizarea intalațiilor pentru reactorul experimental ATHENA, parte a proiectului european ALFRED SEAP.
UE, prin Euratom, lucrează la un proiect de fisiune nucleară într-un minireactor răcit cu plumb, denumit ALFRED, care necesită în prealabil realizarea unei infrastructuri de cercetare suport constând într-un număr de instalaţii experimentale destinate activităţilor de cercetare tehnologică, testare, verificare, validare şi demonstrare a cunoaşterii fenomenologiei asociate, precum şi de calificare a materialelor, componentelor şi echipamentelor aferente. Aceasta este ATHENA – „o instalaţie multifuncţională încălzită electric, (Puterea instalată a instalaţiei de încalzire electrică este de 2,21 MW) de tip piscină, reprezentativă pentru sistemele LFR (Lead Cooled Fast Reactor – Reactoare rapide răcite cu plumb) necesară investigării unei mari varietăţi de aspecte, care cuprind testări de componente aferente LFR, controlul O2 în instalaţii, etc. ATHENA şi Chem-Lab vor fi proiectate şi construite pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor SET Planului (Planul strategic pentru tehnologiile energetice) cu scopul de a sprijini dezvoltarea opţiunilor pentru energie durabilă”. Rom#nia a fost selectată pentru a găzdui infrastructura aferentă ATHENA, după cum alte țări europene sunt gazdele pentru alte componente din programul mare ALFRED. Amplasamentul ales este pe platforma nucleară de la Mioveni, pe o suprafață de 4.200 mp.
32 de luni este durata contractului, oferta finaciară contează în proporție de 80% la desemnarea câștigătorului acestui contract, punctaj primind echipa care deține manageri cu experiență în derularea proiectelor din domeniu. Banii provin din fonduri europene nerambursabile, ofertele vor fi deschise în 14 aprilie.

Fizică înaltă și experimente

În 2013, RATEN s-a asociat cu companiile Ansaldo Nucleare și Enea în cadrul consorțiului FALCON (Fostering ALfred CONsortium), care are ca obiectiv realizarea unei infrastructuri pan-europene de cercetare în domeniul reactoarelor de tip LFR (reactoare rapide răcite cu plumb), prin coagularea eforturilor comune ale organizațiilor de profil din EU care au activități de cercetare în acest domeniu. În toamna lui 2019, FALCON a semnat un memorandum de înțelegere cu Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, pentru cooperarea în demersurile de dezvoltare a unui reactor de generație IV.
„În cadrul dezvoltării LFR, etapa de demonstrație prevede construirea reactorului ALFRED în vederea demonstrării viabilității tehnice și economice a conceptului LFR. (…) înaintea realizării ALFRED este necesară realizarea unei infrastructuri de cercetare suport constând într-un număr de instalații experimentale destinate activităților de cercetare tehnologică, testare, verificare, validare și demonstrare a cunoașterii fenomenologiei asociate, precum și de calificare a materialelor, componentelor și echipamentelor pentru ALFRED. Pe de altă parte tehnologia plumbului oferă un larg câmp de cercetare aplicativă în domeniul materialelor (spre exemplu: comportamentul materialelor inovative în regim de coroziune, eroziune, temperaturi ridicate și câmp de radiații caracterizat de fluențe mari; chimia plumbului; transportul și retenția produselor de fisiune în situații accidentale etc). Aceste eforturi sunt extrem de importante pentru atingerea unui nivel de maturitate tehnologică a amplelor cercetări efectuate la nivel mondial și trecerea către nivelul de aplicabilitate comercială, pe scară largă. Toate aceste eforturi converg către atingerea obiectivului de maturitate industrială a conceptului inovativ de sisteme energetice nucleare de tip LFR având caracteristici mai robuste în ceea ce privește siguranța în exploatare, durabilitatea și eficiența economică. Din punct de vedere al viziunii europene, obiectivul major al acestor eforturi constă în menținerea UE în poziția de lider în domeniul tehnologiilor nucleare avansate prin implementarea tehnologiei LFR”, se arată în documentația de atribuire.

Potrivit sursei citate, în cadrul infrastructurii pan-europene propuse, instalațiile experimentale ATHENA și ChemLab, HELENA-2, ELF, Meltin Pot și Hands On sunt prevăzute a se realiza în România, pe platforma Mioveni. Realizarea instalației de tip piscină pentru experimente și teste termohidraulice-ATHENA și a laboratorului pentru chimia plumbului-ChemLab reprezintă prima etapă în dezvoltarea infrastructurii de cercetare suport pentru tehnologia LFR în România, în vederea realizării demonstratorului ALFRED. Pentru îndeplinirea acestor angajamente, România are obligația de a realiza instalațiile experimentale precum și infrastructura auxiliară acestora.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Mihai Soare 1079 Articole
Author

18 Comentarii

  1. maaaaaare impostura,
    un ceaun cu plumb incalzit la resheu,cu curent de furat.
    mama omida e cerceshatoarea principal investigata.

  2. De ce se construiesc,testează, validează la noi? Simplu: în caz că bubuie, să nu fie la case mai mari. Fisiunea atomilor e mult mai periculoasă ca proces, decât fuziunea lor. Știu ăia ce fac – ne-au luat drept cobai, iar proștii care au acceptat așa ceva, se cred speciali.

  3. Industria nu mai exista a fost bubuita demuuult. Dar se construieste un reactor nuclear experimental. Chelul si tichia lui.

  4. Deh, ce sa faca americanii cu tot ce au mutat din zona de granite siria-turcia cu ceva timp in urma, si, cum poate fi Romania haituita pe nucleare precum s-a intamplat cu irak si inca o tara musulnana, mai bine peste cativa ani?!

  5. Treaba cu nucleara e moartă din naştere, drum înfundat. E vorba de încă o hoție sau finanțare ascunsă a altceva sub masca cercetării.

  6. Divergenta totala.
    Eu as fi vrut sa se numeasca SPARTA, nu ATHENA. In Romania oricum totul s-a facut praf dupa marea lovitura de stat din 1989.

  7. „Se va rezolva şi cu laserul de la Măgurele” … Probabil, vrusi sa zici : // Se va rezolva ca si laserul de la Magurele // !

  8. Aha…..
    Deabia ce s-a vandut rezerva strategica de plutoniu :)) Buna investitie au facut bolsevicii din PNL si USR!

  9. Ai Reactoare Nucleare , Ai Energie , Ai Caldura Ieftina Iarna !

  10. Au gasit prostovanii in tara carora sa experimenteze adevarate bombe nucleare.
    Niste oameni lucizi la minte ar fi investit in reactoarele tip CANDU pe care le folosim deja f bine la Cernavoda si care s-au dovedit foarte sigure.
    Acum ne vom tine de experimentari atomice, iar daca se vor dovedi cu rezultate bune ne vor impune sa construim (tot experimental) in Romania o centrala de acest tip. La nivel macro insa, nu se stie cum va reactiona centrala de acest tip si n-ar fi mare lucru sa ne trezim cu vreo surpriza de gen Cernobil sau Fukushima.
    Nici nu te puteai astepta ca o sluga ca Iohannis sa nu accepte acest joc periculos.

  11. Romania a avut totusi o traditie in domeniu. Vorbesc comparativ cu alte state de talia ei. Merita sa continue.

  12. Habar nu ai in Romania se face cercetare nucleara de zeci de ani din Socialism, iar in zona Pitesti este o baza de cercetare din acele vremuri. Intai a fost IFA si apoi centrala de la Cernavoda. Va vaicariti ca niste babe pe marginea santului care nu aud dar povestesc ce le trece prin cap.

  13. Vrei sa spui ca din perioada interbelica,vezi Gheorghe Manu,prieten cu Otto Kahn inventatorul fisunii uraniului,Horia Hulubei,etc.La nivel euroean au fost cercetoatori inca dinainte de primul razboi mondial de origine romana

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.