Tensiunile Voiculescu – Cîțu: „Era vorba și de servicii”

Noi tensiuni între Cîțu și Voiculescu, respinse de cel din urmă. Premierul a anunțat că a trimis Corpul de control la Ministerul Sănătății condus de Vlad Voiculescu pentru a face verificări după ce au fost publicate date defalcate referitoare la pandemie, dar Voiculescu a zis că nu există un conflict între el și Florin Cîțu. El a cerut însă să i se aducă la cunoștință sursa sesizării, spunând că „premierul a fost interpelat pe acest subiect de o instituție a statului”.

UPDATE Au apărut noi detalii despre scandal

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, marți seara, la TVR 1, că, în urma publicării listei tuturor centrelor de vaccinare de către Ministerul Sănătății, au ajuns în online locații ale instituțiilor din sistemul de apărare, de ordine publică și ale serviciilor.

„Nu este normal ca ele să fie publicate cu adrese legat de sistemul de apărare, sistemul de ordine publică, înțeleg că era vorba și de servicii. În ce condiţii… Vezi adresa, strada x, numărul y şi constaţi că acolo s-au vaccinat 7, 8, 10 cetăţeni din structurile respective. Păi, în momentul respectiv, poţi să te aştepţi ca oricine, nu ştiu, poate că nu ne sunt toţi prieteni pe pământul acesta, dar pot veni în orice moment să fotografieze, să filmeze… Nu mi se pare normal să dăm publicităţii”, a spus Lucian Bode.

Poziția lui Voiculescu

„Ministerul Sănătății a publicat joi, în premieră, date referitoare la pandemie și vaccinare: pentru prima dată, am oferit publicului informații absolut firești și nefiltrate, de interes public. Vorbim de date privind pandemia, defalcate pe județe, și pe centre de vaccinare.

Pentru a lămuri rapid poziția mea, iată mai jos ideile principale:
1️⃣ Transparența deranjează.
Premierul a fost interpelat pe acest subiect de o instituție a statului și a solicitat, procedural, Corpul de Control să verifice dacă nemulțumirea este justificată. Vreau să subliniez că aș fi făcut la fel: nu există nici un conflict între mine și premierul Florin Cîțu.
2️⃣ Transparența nu este negociabilă.
Am deschis ușa cabinetului de ministru și am permis accesul unui cameraman la aproape orice întâlnire în fiecare zi a mandatului din 2016. Am cerut transparență atunci când eram în societatea civilă și, mai apoi, din opoziție. Am cerut transparență atunci când guvernul ne mințea că nu lipsesc medicamente pentru bolnavii de cancer ori pentru victimele de la “Colectiv”. Am cerut transparență atunci când se ascundeau achiziții de miliarde.
Nu o să mă opresc acum. Pentru asta am intrat în politică: nu să perpetuez niște reguli proaste, ci să le schimb – în măsura în care pot.
3️⃣ Transparența și democrația sunt inseparabile.
România este incă din 2013 membră a inițiativei internaționale „Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă “ – „Open Government Partnership”, al cărei scop principal este transparentizarea datelor pentru reutilizare. România are un portal de date deschise și planuri naționale pe domenii, inclusiv sănătate, că să publice cât mai multe date. Din 2007, România are o lege, Legea 109, pentru deschiderea datelor din sectorul public.
De asemenea, Legea 544/2001 spune expres care sunt excepțiile de la comunicarea sau deschiderea datelor, acestea fiind exprese și limitative. Informațiile publicate de Ministerul Sănătății nu au caracter secret și nu se încadrează în excepțiile Legii 544.
4️⃣ Transparența nu este doar un cuvânt, e un principiu fundamental în care cred.
În țara în care doar 9% dintre oameni au încredere unii în ceilalți și sub 15% au încredere în Guvern și în Parlament, transparența este o promisiune de onestitate față de oameni și o dovadă de încredere între cetățenii plătitori de taxe și autoritățile remunerate din această sursă.
În plus, pentru a reuși să învingem pandemia cu care ne confruntăm, avem nevoie nu doar de activitatea guvernului, dar și de cooperarea dintre instituții și cetățeni. Pentru ca aceasta cooperare să funcționeze, este important ca cetățenii să știe clar ce face guvernul oricând este posibil.
În concluzie, cineva va trebui să găsească un motiv pentru care să nu mai publicăm aceste date, nu noi să oferim un motiv pentru care facem un gest 100% normal.
PS Nu cunosc sursă sesizării dar, în spiritul transparenței, aștept să aflu și eu pe cine am supărat și, mai ales, de ce ?„, a transmis Voiculescu luni pe Facebook.

Florin Cîţu a anunţat că vor fi făcute verificări dacă Ministerul Sănătăţii a respectat legislaţia atunci când a publicat date referitoare la pandemie, precizând că erau necesare mai multe avize

Cîţu a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre faptul că Ministerul Sănătăţii a publicat numărul de teste de COVID-19 care a fost făcut în fiecare judeţ, iar apoi a anunţat că mai sunt chestiuni care trebuie remediate în legătură cu acele informaţii.
“Am avut o discuţie cu şeful Corpului meu de control în această dimineaţă, se autosesizează să vadă dacă a fost respectată toată legislaţia, avizele dacă au fost date şi vom vedea. Este vorba despre publicarea unor informaţii care ţin de mai multe instituţii şi atunci trebuia să existe avizul şi acelor instituţii”, a transmis Florin Cîţu.
Întrebat dacă Ministerul Sănătăţii a publicat datele respective fără a avea avizele necesare, premierul a răspuns: “Vom vedea”.
Ministerul Sănătăţii a publicat, joi seară, în premieră, date referitoare la pandemie defalcat pe judeţe. De exemplu, s-a prezentat numărul de teste realizate în fiecare judeţ, rata de pozitivare, numărul persoanelor spitalizate, cel al vindecaţilor şi cel al celor care s-au reinfectat.
Potrivit datelor transmise, în primele trei zile din luna martie, în judeţul Vrancea s-a făcut cel mai mic număr de teste, respectiv 20 în total, în timp ce în judeţul Timiş s-au făcut 4.962 de teste.
A doua zi, DSP Vrancea a transmis că datele nu sunt corecte.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8516 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Voiculescu a ajuns la Limita Rabdarii Magarului si ameninta ca se va Trinti pe Podelele Governului Meu#3 daca Tambalagiul Vasilica Citu nu Schimba Placa.
    Klaus Satannis se face ca Lucreaza…nu stie, n-a auzit, nu se baga.

  2. Traiasca Garcea Leana ! De la Vacanta Mare ! 45 de Pahare ! Un Pahar din Partea Casei de Bucate ! Adica din Partea Restaurantului !

  3. O duce din greseala in greseala, oare merita Romania un om ca asta ?

  4. Voiculescu va avea o viata grea… Data trecuta când a fost ministru a avut ideia „tâmpită” ca să creeze un circuit pt chestionare a pacienților referitor la gradul de satisfacție cu privire la serviciile medicale primite care sa-i excludă pe cei care ofereau serviciile respective! Pe scurt, pacientul putea sa spună dacă i s-a cerut șpaga, fără ca chestionarul sa ajungă apoi în mana celor care i-au cerut. Acum s-a apucat sa dea din casă ca în loc sa vaccineze oamenii în vârstă care sunt cei mai vulnerabili la boala, sunt vaccinați speciali. Sunt curios ce o să-i insceneze, se pare ca ceva cu „secretu'”!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.