România, la mâna lui Viktor Orban

România, la mâna lui Viktor Orban. Premierul Ungariei a sugerat că ar putea bloca adoptarea unei decizii a Uniunii Europene privind bugetul multianual şi fondul de redresare post-pandemie dacă sunt impuse condiţii referitoare la situaţia statului de drept şi la modul de utilizare a fondurilor.

„Dacă ne îndatorăm, atunci nu ar trebui să apară condiţionalităţi privind cheltuirea fondurilor”, a declarat Viktor Orban într-un interviu acordat postului public de radio din Ungaria, potrivit site-ul Napi.hu şi publicaţiei Der Spiegel.

Liderul de la Budapesta a sugerat că Ungaria ar putea bloca adoptarea Fondului de redresare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro.

Viktor Orban se opune condiţionării alocării fondurilor Uniunii Europene de respectarea principiilor statului de drept. „Fondurile trebuie alocate în mod corect şi flexibil. Trebuie evitat cu atenţie un lucru: amestecarea acestei situaţii cu politica. Aceasta este cea mai importantă condiţie a Ungariei. Am putea bloca prin veto acordul final, întrucât este necesară o decizie în unanimitate, dar ne-am poziţiona în opoziţie cu celelalte 26 de ţări. Acest lucru trebuie făcut doar în ultimă instanţă”, a explicat Viktor Orban, potrivit agenţiei Reuters.

În contextul începerii mandatului Preşedinţiei germane a Consiliului Uniunii Europene, cancelarul Angela Merkel l-a atenţionat pe Viktor Orban în privinţa respectării normelor statului de drept. „Protejarea statului de drept este importantă. Intenţionăm să spunem lucrurile clar când vine vorba de Viktor Orban. Vom urmări cu atenţie ce se întâmplă acolo”, a afirmat Angela Merkel.

„Liberalii se plâng mereu…, încearcă de fiecare dată să ataşeze ideologiile lor la problemele economice din UE. Acest drum nu duce nicăieri”, a ripostat Viktor Orban.

Liderii ţărilor şi instituţiilor Uniunii Europene depun eforturi pentru aprobarea noului buget comunitar destinat perioadei 2021-2027 şi a fondului de relansare economică post-pandemie, fondurile apropiindu-se de nivelul de 2.000 de miliarde de euro. Condiţiile acordării acestor fonduri, referitoare la reformele economice şi respectarea standardelor democratice, reprezintă principalele elemente de disensiuni înaintea aprobării.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a confirmat un plan de condiţionare a alocării fondurilor pentru relansare de respectarea normelor statului de drept, dar propunerea sa riscă să fie considerată insuficientă de ţările care vor un sistem dur de sancţionare a statelor care nu respctă independenţa justiţiei. În cadrul sistemului, orice încălcare a normelor statului de drept şi de sancţionare trebuie aprobate prin majoritatea calificată a statelor membre UE, astfel că există posibilitatea ca deciziile să poată fi blocate de Ungaria, Polonia şi aliaţii acestora, observă cotidianul Financial Times.

În urmă cu câteva zile Věra Jourová, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar UE pentru Valori şi Transparenţă, a declarat că respectarea normelor statului de drept şi combaterea corupţiei vor fi condiţii pentru alocarea fondurilor europene, inclusiv a celor pentru relansare. „Statul de drept trebuie să fie o condiţie pentru distribuirea fondurilor UE”, afirmă Věra Jourová, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar UE pentru Valori şi Transparenţă. Printre condiţii, oficialul UE a menţionat, potrivit agenţiei de presă Reuters, exigenţe precum un „sistem judiciar funcţional” şi mecanisme puternice de combatere a corupţiei. „Nu aş vrea să văd blocarea alocării fondurilor, dar trebuie să avem în sistemul nostru juridic unele garanţii că, în cazul în care lucrurile într-adevăr nu merg bine într-un stat membru, atunci banii contribuabililor nu pot fi plătiţi”, a atras atenţia Věra Jourová.

Agenţia de presă Reuters a notat că declaraţia reprezintă un avertisment adresat în principal unor ţări precum Polonia, Ungaria, România şi Bulgaria. „Este un avertisment adresat Poloniei şi Ungariei, care au avut dispute cu Uniunea Europeană privind gradul de control guvernamental asupra instanţelor judiciare şi judecătorilor, dar şi României şi Bulgariei, care rămân afectate de corupţie şi de sărăcie la mulţi ani după aderarea la Blocul comunitar”, a observat agenţia Reuters.

Bugetul Uniunii Europene în perioada 2021-2027 urmează să ajungă la nivelul de 1.100 de miliarde de euro. Liderii statelor europene şi ai instituţiilor UE încearcă să aprobe noul proiect bugetar multianual şi planul de asistenţă financiară în scopul redresării economice propus de Comisia Europeană, în valoare de 750 de miliarde de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

15 Comentarii

  1. Vai de mine ! Ce ne facem ? Se opune Orban (al Ungariei) pentru ca mafia criminala de la Bruxelles se amesteca in treburile tarii sale si are „de tras” Orban (al Romaniei) ca nu mai putem sa papam din furaciuni ! Groaznic ! „Un grup de cetateni indignati si de oameni ai muncii” cere excluderea Ungariei din UE, domne, cu astia nici de furat nu se mai poate !

  2. Ce titlu deepfakes. Poate UE la mana lui Orban Victor. Condiția lui Orban Victor este corectă și contracarează măgăria UE: “vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar UE pentru Valori şi Transparenţă, a declarat că respectarea normelor statului de drept şi combaterea corupţiei vor fi condiţii pentru alocarea fondurilor europene, inclusiv a celor pentru relansare”. Adică e unii care impun criterii discreționale de cine respectâ și cine nu respectă, criterii care nu se aplică în țările fanion. În Franța dacă poliția trage cu cilindrii de cauciuc în protestanți încât le exlplodează ochii distrugând piele feței sau le strivește așa mâna încât trebuie amputată e democrație. În Romnia dacă un protestatar îl lovește cu gardul în ficați pe un jandarm și acest ripostează împingănd-l e mare încălcare a drepturilor cetâțenești. Nu mai răstălmăciți ordinar informațiile.

  3. Vorbești prostii ciumete.. Fondurile se acordă doar pentru proiecte ”green deal”,. Adică doar cu investiții pentru sau cu protejarea mediului. Pe de altă parte fiecare stat mebru poate decide soarta banilor atribuiți altei țări.. Adică 26 hotăresc dacă al 27-lea primește sau nu suma.. Clar bree ??

  4. polonia si ungaria pun imediat cu botu’ pe labe. Romania doarme si se supune orbeste dictaturii kafkiene.

  5. @Emile Se cheama fonfleu de presa. Un fel de minciuna, care sa determine deschiderea si citirea articolului.

  6. Am tot respectul pt virsta ta, dar daca vrei sa te compromiti (te-ai compromise deja)Nu poti sa fi niciodata in Doua luntrii . Sa te pui impotriva rusiei, MI se pare sinucidere. Dar, este optiunea ta.
    Este evident ca Nu cunosti politica Recenta Mondiala, al trei-lea razboi mondial, a fost cistigat de Rusia. Sa te vad cum o te descurci, de acum inainte.

  7. Bravo Viktore! Demnitate ! Slugile de la Bucuresti n-ar fi indraznit niciodata sa miaune la arbitrariul si magariile colonialistilor de la Bruxelles.

  8. Are dreptate Orban. Păi, mă împrumuți, deci îți dau banii înapoi cu dobândă, și-mi spui tu ce să fac cu ei? A, dacă mi-i dai și nu ți-i mai dau înapoi, atunci da, fac cu ei ce-mi spui tu.

  9. @singur
    Asa este! Daca te duci la banca sa iei imprumut, ea iti bani fara numar, fara sa te intrebe ce faci cu ei si pentru ce iti trebuie.
    Mai ai frati pe casa?

  10. Poate fi Redactia Cotidianul. Un scrib fara identitate evitabil.

  11. Conditiile Bruxelului pentru acordarea banilor sunt:promovarea homosexualitatii,a ONG-urilor sorosiane,trecerea pe cumpararea noilor tehnologii verzi care sunt in majoritate covarsitoare produse in vestul dezvoltat,deci banii se intorc tot in vest,….primarul unei comune sarace din Romania va avea masina electrica fabricata de multinationalele occidentale iar restul populatie se va incalzi tot cu lemne si va merge la wc in fundul gradinii.

  12. pigmeii se viseaza Guliveri. Astia ar trebui dati afara din UE. Linia lor este tot langa popoarele surori din Asia.

  13. Romania sa zica mersi! Daca nu era Orban cine stie ce „principii” pentru stat de drept ar fi inventat, cine ar fi constatat deficientele si in baza caror considerente. Imi pare rau ca nu avem si noi un Victor Orban ci un Lucovid Orban.

  14. pai si nea joianis zicea ceva de modul in care ar trebui ca ue sa dea o definitie clara a conceptului de stat de drept, numai ca s-ar lovi de 27 de obiectii ferme…

  15. @psd
    Da mintutza, asa e – banca iti da exact atat cat demonstrezi ca poti returna si nu te intreaba ce faci cu ei!
    Se cheama „imprumut pentru nevoi personale”.
    Tu mai ai frati p’acasa?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.