România, lider la bolile sărăciei

Alimentaţia proastă, neglijenţa şi condiţiile de igienă precare sunt doar câteva dintre cauzele care fac ca România să fie printre primele locuri în UE în ceea ce priveşte bolile sărăciei.În topul bolilor cauzate de sărăcie se află tuberculoza şi hepatita. Şi cazurile de suicid sunt în general cauzate de sărăcie, spune dr. Tudor Ciuhodaru, de la Spitalul Clinic de Urgenţă. O rată a incidenţei de 120 de cazuri de tuberculoză la 100.000 de locuitori plasează România pe un loc fruntaş în rândul ţărilor europene. "Deşi tendinţa răspândirii acestei boli este de scădere, suntem în top la acest capitol. Este o chestiune şi de educaţie. Dacă noi nu suntem civilizaţi şi nu ne prezentăm periodic la controalele medicale, boala este depistată tardiv. Iar până atunci, afecţiunea se poate răspândi la alte 10-20 de persoane", a declarat dr. Nicolae Galie, de la Spitalul de Pneumologie ”Marius Nasta” (TBC).

Pe lângă tuberculoză, medicii mai adaugă la capitolul boli ale sărăciei suicidul. "Când oamenii îşi pierd locul de muncă, când văd că nu au cum să asigure existenţa familiei, mulţi dintre ei recurg la gesturi extreme. Suicidul a fost frecvent în acest an şi merge pe linie ascendentă. Numărul de cazuri suicidale a crescut de la începutul anului cu 10-15%", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru.

Hepatitele apar de cele mai multe ori pe fondul unei igiene deficitare, spun medicii. "Condiţiile de trai s-au înrăutăţit mult. Oamenii nu-şi mai permit să cumpere nici măcar banalul săpun. Iar la acestea se mai adaugă şi faptul că de cele mai multe ori oamenii nu-şi permit să ţină regim sau să-şi ia medicamentele", a declarat Tudor Ciuhodaru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.