România, pe locul 5 în topul ţărilor emitente de spam

România a urcat, în cel de-al treilea trimestru al acestui an, pe locul 5 la nivel mondial în topul ţărilor emitente de spam, după ce, în trimestrul al doilea se situa pe locul 8, conform celui mai nou raport trimestrial al Laboratoarelor Panda dat publicităţii luni.

Laboratorul anti-malware al Panda Security a publicat raportul trimestrial privind activitatea atacurilor informatice la nivel mondial, în care se arată că 95% din toate email-urile aflate în circulaţie au fost spam, iar 55% din spamul la nivel mondial provine din doar 10 ţări.

„95% din mesajele email aflate în cirulaţie sunt catalogate ca spam. Multe din aceste mesaje sunt trimise de botneti (acele calculatoare controlate de hackeri), bineinţeles, fără ştirea utilizatorilor acestor calculatoare. Daca în trimestrul al doilea România se situa pe locul 8, în intervalul iulie-septembrie, a urcat pe locul 5 la nivel mondial. Trei ţări din Europa de Est sunt situate în primele 5 ţări, iar Marea Britanie a ieşit din top 10” se arată în raportul Panda Security.

Raportul arată că, în topul tehnicilor de malware distribuite în trimestrul III din 2010 se numără clickjacking, blackhat SEO şi atacuri 0-day, iar Smartphone-urile cu Android sunt vizate de hackeri, datorită popularităţii lor în creştere.

„Infectarea prin e-mail, în mod tradiţional cel mai mai popular mod pentru răspândirea malware, a scazut în favoarea unor metode mai moderne utilizarea reţelelor sociale cum ar fi atacurile clickjacking folosind butonul „Like” din Facebook, pagini Web false poziţionate în topul afişărilor motoarelor de căutare (BlackHat SEO), exploatarea vulnerabilităţilor „zero-day. În plus, sistemul de operare pentru smartphone-uri, Google Android a intrat în rândul ţintelor principale. Recent, au aparut şi alte ameninţări care urmăresc în special creşterea valorii facturilor de telefonie sau afectează funcţia de geolocalizare a terminalelor mobile”, arată raportul Panda Security.

În cel de-al treilea trimestru, 55% din noile ameninţări create au fost troieni, majoritatea troieni bancari. Într-un clasament al ţărilor şi regiunilor care suferă cele mai multe infecţii, în fruntea listei se află Taiwan, urmată de Rusia, Brazilia, Argentina, Polonia şi Spania.

Pe de altă parte, raportul Panda Security pentru trimestrul al treilea subliniază nivelul record al ameninţărilor distribuite prin canale noi.

„Folosind o metodă cunoscută sub numele de „clickjacking”, hackerii folosesc butonul „Like” din Facebook pentru a direcţiona utilizatori către alte siteuri, pagini Web false au fost poziţionate în topul rezultatelor afişate de diverse motoare de căutare folosind tehnici de Blackhat SEO („Search Engine Optimization”) şi vulnerabilităţile „zero-day” au fost frecvent exploatate”, se mai arată în raport.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.