România şi Bulgaria, în situaţii diametral opuse la Bruxelles

Miniştrii de Externe şi ai Afacerilor Europene reuniţi marţi la Bruxelles au aprobat concluziile rapoartelor de monitorizare anuale pentru Bulgaria şi România privind evoluţiile luptei împotriva corupţiei şi ale reformei justiţiei în cadrul MCV.

Acţiunile Romaniei au fost lăudate. „Profesinalismul din cadrul sistemului judiciar românesc, în ansamblul său, a continuat să crească. Per ansamblu, Consiliul consideră că România, atât prin menţinerea atualei tendinţe pozitive a reformelor şi consolidarea progreselor, cât şi prin internalizarea obiectivelor MCV în cadrul politicilor şi strategiilor naţionale, este pe cale să-şi asigure sustenabilitatea şi ireversibilitatea necesare reformelor care vor permite României să atingă obiectivele Mecanismului”, se arată într-un comunicat.

„Continuarea reformei justiţiei, inclusiv adoptarea rapidă a unor amendamente la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, în conformitate cu ceea ce a prezentat Guvernul, este de asemenea importantă”, se arată în comunicat. „Hotărârile judecătoreşti, inclusiv cele care confirmă hotărâri în cazuri de integritate, este necesar să fie aplicate de către toate instituţiile şi instanţele, fără întârziere, inclusiv de către Parlamentul român”, îndeamnă Consiliul. „Eforturi susţinute suplimentare în vederea prevenirii şi luptei împotriva corupţiei, inclusiv abordarea acestui fenomen în mod eficient şi disuasiv, la toate nivelurile şi în toate instituţiile, rămân o prioritate absolută”, subliniază Consiliul .

În ciuda acestui ton elogios, Consiliul nu oferă o perspectivă clară a eliminării MCV-ului pentru România şi pune că MCV continuă să joace un rol important în vederea unor progrese, precizând că Mecanismul „rămâne un instrument adecvat în ajutorarea ambelor state membre (ale UE) în eforturile lor de reformă, cu scopul ca fiecare dintre ele să atingă rezultate concrete şi de durată în îndeplinirea obiectivelor” acestuia.

O cu totul alta situaţie în ce priveşte Bulgaria. “Progresul Bulgariei trebuie accelerat urgent”, spune Consiliul Afaceri Generale. “Opinia Comisiei reiterează o serie de îngrijorări care încă trebuie abordate. Bulgaria trebuie să-şi îndrepte eforturile pentru eliminarea controverselor legate de influenţa politică asupra sistemului judiciar şi a problemelor de integritate în ce priveste numirile în funcţie. Bulgaria trebuie să îmbunătăţească monitorizarea şi rezolvarea deficienţelor şi aplicarea verdictelor justiţiei. Rămân de mare importanţă continuarea reformării Consiliului Suprem al Magistraturii şi întărirea atribuţiilor Inspecţiei Judiciare”, se arată în comunicatul Consiliului Afaceri Generale.

“Lupta împotriva corupţiei, în special la nivel înalt, trebuie intensificată, pentru a avea rezultate concrete şi sustenabile, inclusiv în transparenţa achiziţiilor publice. O prioritate urgentă este o nouă lege anti-corupţie, care să consolideze liniile stabilite în strategia anti-corupţie”, arată Consiliul Afaceri Generale, care cere şi crearea unuei noi instituţii anti-coruptie, “cu un mandat independent şi puternic”.

În 2015, Bulgaria nu a reuşit să adopte o nouă lege anti-corupţie, ceea ce a dus la reacţii critice din partea ambasadorilor ţărilor UE la Sofia. Ca urmare, guvernul lui Boyko Borisov a promis că legea va fi adoptată în 2016. Recent, vicepremierul Meglena Kuneva a declarat că legea anti-corupţie din 2015 nu a trecut de Parlament pentru că “era prea bună”. “Poate că legea era prea bună. Prea puternică… Eu am propus-o. A fost o reticenţă pentru că parlamentarii s-au gândit că va urma o vânătoare de vrăjitoare, că legea ar putea fi folosită ca un instrument politic, un lucru la care nu m-am gândit vreodată”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.