Criza politică Românii ciupiți iar la buzunar!

Cu 4,9488 lei, euro atinge un nou maxim istoric în raport cu leul, precedenta valoare maximă fiind atinsă pe 6 septembrie, la 4,9475 lei.

Creșterea este de 0,0013% față de cursul de luni.

Euro a început anul la un curs de 4,8691 lei.

Dolarul american este cotat la 4,1693 lei, în scădere ușoară, iar lira sterlină la 5,7591 lei, tot în scădere.

Gramul de aur este cotat la 244,7727 lei.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a crescut marţi la 1,61% după 11 şedinţe de stagnare la pragul psihologic de 1,60%.

Pe piaţa interbancară, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei acordate înainte de luna mai 2019, a staţionat şi ieri la 1,60% pe an, valoare la care urcase în 23 august.

Deocamdată, ROBOR la trei luni este sub nivelul de la începutul anului 2021, de 2,01% pe an.

Indicele ROBOR la 3 luni a încheiat anul 2020 la 2,03% pe an, în timp ce la începutul anului 2020 era de 3,19% pe an.

În prima zi din acest an, indicele ROBOR la 3 luni afişa o cotaţie de 2,01%, după care a început să scadă sub 2%.

ROBOR la 3 luni reprezintă dobânda la care băncile îşi acordă împrumuturi cu o maturitate la trei luni.

Totodată, ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele de consum şi ipotecare acordate în lei înainte de luna mai 2019.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC – care a înlocuit ROBOR. Indicele IRCC a scăzut aproape la jumătate faţă de prima valoare calculată, coborând la 1,25% şi egalând dobânda de politică monetară stabilită de BNR.

Situația din piața valutară reflectă o preocuparea indusă de ambianța politică actuală, consideră Claudiu Cazacu, consulting strategist in cadrul casei de brokeraj XTB Romania, în contextul creșterii cursului de schimba al monedei naționale în raport cu euro.

„Cursul de schimb a atins un nou nivel record, EUR/RON tranzacționându-se la București în jur de 4.95 la ora 15.15.

Reperul BNR – referința oficială – este și el un nou maxim istoric: 4.9488.

Situația din piața valutară reflectă o preocuparea indusă de ambianța politică actuală. Instabilitatea guvernamentală ar putea pune presiune sporită pe valoarea leului, și, în condițiile actuale, ar putea ajuta la devansarea momentului de atingere sau chiar depășire a pragului de 5 lei pentru un Euro.

Înregistrăm, probabil, o prezență hotărâtă a băncii centrale pentru a ”netezi” anumite influențe pe curs, însă tendința descendentă nu este simplu de oprit. Se poate întâmpla o suprapunere a unor factori sezonieri (începutul toamnei tinde să aibă conotații mai puțin favorabile leului) cu noi îngrijorări de ordin economic (efectul situației logistice și al dinamicii prețurilor, răspândirea rapidă a numărului de cazuri noi ce ar putea până la urmă impune măsuri restrictive) și, iată, și mai vizibil, în plan politic.

Datele recente dinspre economie par să arate un risc mai ridicat de depășire a estimării de deficit în raport cu PIB, privind spre performanța relativ mai slabă față de așteptări în industrie și construcții.

Situația este în dinamică accentuată, așa că informațiile noi vor fi rapid integrate în prețuri. Dacă vom vedea criza politică adâncindu-se, estimarea noastră de curs ar putea fi revizuită, niveluri în regiunea 5 – 5.05 devenind posibile chiar în sau înainte de luna octombrie”, a declarat Claudiu Cazacu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. „Stati linistiti la locurile voastre ca o sa avem crestere a PIB-ului de 13%”
    Hai ca poti Catule, mai rezista pana pe 25 decembrie ca sa se repete istoria 😀

  2. Cre’ ca nu vreti ca banca nationala sa puna umarul pentru a se imbogati sau sa le creasca nivelul de trai peste noapte majoritatea cetatenilor romani din tara! Niciodata sau sub nicio forma clanurile infractionale nu vor face pomana cu seriosii sau indatoratii peste noapte.

  3. Ciupiți? Golțiți! cu buzunarele atârnând pe dos. Uleiul se scumpește, făina, carnea, lactatele, haine se scumpesc, facturile o iau în sus exponențial. Dar harnicul domn președinte Iohannis anunță “ se respectă valorile democratice, Constituția țării și, chiar dacă avem acum o criză guvernamentală, nu ne abatem de la parcursul nostru european și euroatlantic. Deci să vă ia naiba pe cetățenii României cu buzunarele golite problema mea ca președintele României este slugărnicia euro atlantică.

  4. massmedia cam zăludă:ieri am auzit la teve ds LEU … și credeam că 1 EUR este minim 5,5-6 RON … și ce să vezi? nu e chiar așa

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.