Romgaz turează motoarele producției

Luna septembrie a adus o creștere de circa 10% a producției interne de gaze și o reducere semnificativă a importurilor. Potrivit datelor Transgaz, producția locală a urcat de la circa 230.000 de MWh zilnic, în august, la 250-255.000 de MWh, în prezent. Totodată importurile sunt de cel mult 20.000 de MWh, de la o cantitate aproape dublă, luna trecută.
Explicația acestui fapt, într-un an în care importurile au fost la înălțime, am luat-o de la Romgaz, compania statului român și al doilea mare producător local, după Petrom. Astfel, T2 2020 a fost caracterizat de prețuri foarte mici ale gazului, atât din pricina concurenței importurilor dar și a unei legi care obligă producătorii locali să pună pe piață 20% din producție la un preț de 95% din cel de la Baulgarten, Viena – hub-ul de gaze referință pentru Europa Centrală și de Est.
Practic, cum prețurile la Viena au coborât chiar și sub 5 euro/MWh, în România prețul de piață ar fi fost de 20-23 lei/MWh, care ar fi, pentru unele sonde, cel puțin, chiar sub costul producției. Prin urmare, spune Romgaz, producția s-ar fi ajustat pe exploatarea sondelor mai profitabile. În ultimele luni, prețul gazului a crescut însă, aproape s-a dublat, acum fiind de circa 10 euro/MWh, la Viena, și 45 de lei/MWh, pe bursă locală. Astfel, Romgaza reînceput producția și în sondele care nu erau profitabile la prețurile de câteva luni în urmă.
Începând cu luna septembrie, prețurile în piață regională au crescut peste nivelul care reprezenta pentru Romgaz break-even(nivelul de renatbilitate – n.r.). Astfel, piață internă, urmând acest trend, a oferti Romgaz posibilitatea de a vinde cantități mari, începând cu septembrie. Răspunzând acestei cereri, producti a crescut, până la nivelul potențialului. Piață se pregătește de începerea sezonului rece, cererea timpurie fiind deterrminata de estimarea că prețurile vor crește„, spune, pentru Cotidianul.ro, Adrian Volintiru, director Romgaz.
Potrivit acestuia, toată creștere de producție internă – 25.000 de MWh este atribuibilă companiei pe care o conduce, din datele de care dispune, Petrom rămânând la producția din ultimele luni.
Cu o luna și jumătate înainte de începerea sezonului rece, din punct de vedere gazier – 31 octombrie, depozitele sunt aproape pline, circa 2,7 miliarde de metri cubi, iar Sistemul Național de Transport, asigura Transgaz, este pregătit pentru a asigura fluxurile către toți consumatorii finali.
Pe timpul iernii, consumul intern este asigurat de producția curentă, extracția din depozite și importuri.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1071 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.