Roşca Stănescu: În politică, şi lipsa unei reacţii poate fi perversă

Sorin Roşca Stănescu scrie despre lipsa de reacție a premierului la derapajele şefei Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu.
„În politică, şi lipsa unei reacţii poate fi perversă, scrie S.R. Stănescu.

“În politică mai ales, nu numai o reacţie, ci şi lipsa unei reacţii poate fi perversă. Este exact ceea ce îmi vine pentru prima dată în cap atunci când mă gândesc la situaţia în care se află, în prezent, Consiliul Naţional al Audiovizualului şi la atitudinea şi lipsa de atitudine, după caz, a premierului Victor Ponta. Cum se explică faptul că acesta, după ce a avut rolul decisiv în numirea Laurei Georgescu că preşedine al instituţiei, refuză în mod ostentativ să adopte o atitudine fermă în raport cu derapajele acesteia şi situaţia de blocaj în care, înainte cu câteva luni de alegerile prezidenţiale, se găseşte CNA?

Opinia publică trebuie să ştie că această doamnă, Laura Georgescu, a fost plasată în CNA pe aşa-numitul algoritm PSD. La acea dată, PSD avea majoritatea voturilor din Consiliu. Astfel încât nu i-a fost prea greu domnului Viorel Hrebenciuc să telefoneze pe rând la membrii prestigioasei instituţii, pentru a le cere să o voteze pe Laura Georgescu. În prezent, majoritatea aparţine tot PSD. PNL, de pildă, nu are niciun reprezentant în Consiliu.

Detaliile pe care le-am prezentat mai sus sunt esenţiale pentru a înţelege natură perversă a poziţiei adoptate de Guvern prin intermediul premierului Victor Ponta. Este, de acum, un fapt notoriu că doamna Laura Georgescu a transformat treptat o instituţie de tip colegial într-un soi de S.R.L., în care întotdeauna ea îşi rezervă, în calitate de preşedinte, primul şi ultimul cuvânt. Tot de notorietate sunt numeroasele derapaje de care Laura Georgescu s-a făcut vinovată cu ocazia dezbaterii şi adoptării unor decizii CNA. Nu întâmplător există membri ai acestei instituţii care au depus împotriva ei plângeri penale. În ultima vreme, extrem de scandaloase au fost trei fapte săvârşite de distinsă doamna. Prima, săvârşită în urmă cu circa o lună, a constat, nici mai mult, nici mai puţin, în smulgerea unor legături din instalaţiile electronice, astfel încât una dintre şedinţe, contrar legii, să nu poată fi înregistrată şi, prin urmare, să nu poată deveni vreodată publică. A urmat faimoasa prezenţă printre copii a aceleiaşi doamne în săptămâna „Şcoală altfel” şi limbajul mizerabil, de nereprodus, utilizat în dialogul cu copiii. Şi, în fine, totul a culminat cu o serie de înregistrări, prezentate copios de mai multe televiziuni, din care reiese, dincolo de limbajul murdar şi dincolo de dispreţul Laurei Georgescu tocmai faţă de politicienii care o menţin în funcţie, că această practică nici mai mult, nici mai puţin decât şantajul. În mod cât se poate de explicit. Asumat. Solicitând şi obţinând, prin şantaj, diverse foloase în schimbul protecţiei acordate unor operatori TV.

Războiul se poartă pe toate fronturile. Există un război intern între Laura Georgescu şi mai mulţi membri CNA. Unii dintre aceştia o atacă făţiş şi solicită, în mod explicit, îndepărtarea ei de la conducere. Alţii sunt profund nemulţumiţi de ea, dar, din laşitate sau oportunism, preferă pur şi simplu să absenteze. La figurat. Dar şi la propriu. În timp ce leafa lor de miniştri merge. Activitatea CNA este blocată. Nu mai are loc nicio şedinţa. Şi asta se întâmplă într-un an extrem de tensionat, cu numai câteva luni înaintea unor alegeri prezidenţiale care se anunţă mai violente şi mai murdare decât oricând, spaţiul mediatic aflându-se practic sub ocupaţia principalilor protagonişti politici. Dar acest război este şi extrem. Opinia publică este revoltată şi reacţionează. Deocamdată, prin strângere de semnături. ONG-urile solicită şi ele îndepărtarea răului de la rădăcina CNA. În fine, opoziţia, care nu are altă putere, îi solicită distinsei doamne demisia de onoare, iar distinsului premier să ia atitudine faţă de protejata să.

Şi, iată, premierul a reacţionat. În sensul că nu a ascultat niciuna dintre înregistrări. Şi nici nu este interesat să le asculte, întrucât nu crede în veridicitatea lor. Dar nici cu membrii CNA revoltaţi nu catadicseşte să poarte o discuţie. Deşi aceştia au rang de secretari de stat.

O formă perversă de a arăta totuşi că ar fi întrucâtva interesat de situaţia de la CNA este afirmaţia lui Victor Ponta, conform căreia PSD ar fi gata să susţină un demers legislativ. Şi anume un amendament adus legii de organizare CNA, care să permită demiterea preşedintelui. De ce reacţia este perversă? Din simplul motiv că premierul ştie foarte bine că Parlamentul se află în vacanţă. Prin urmare, până toamna târziu, nici măcar nu poate fi pusă problema unui amendament la lege.

Şi până când s-ar face acest amendament şi ar fi înlocuită doamna Laura Georgescu, evident tot cu un supus PSD, ce se va întâmpla cu CNA? Se va afla tot în vacanţă? Nu cumva adevărata intenţie a domnului Victor Ponta este aceea de a frauda alegerile utilizând, în mod ilegal, mass-media aparţinătoare? Nu cumva haosul din această instituţie îi serveşte în campania prezidenţială? Nu cumva acest scop se află la temelia frăţiei dintre Victor Ponta şi Laura Georgescu?”

Sursa: corectnews.com

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.