Rusia: De la „Nu încă aliat” la „Iarăși inamic“

RUSIA: DE LA „NU ÎNCĂ ALIAT” LA „IARĂȘI INAMIC”; DE LA INTEGRARE LA DEMOLARE

În Ucraina se confruntă globalismul dogmatic cu naționalismul imperial. Interesele României nu se regăsesc în nici una din tabere. De aceea, ea trebuie să facă balans între ele. România este apărată prin apartenența la NATO de o eventuală agresiune a Rusiei. Ca membru NATO, România trebuie să se apere blocând orice încercare a uliilor euro-atlantici de a implica alianța într-un al treilea război mondial, declanșat prin confruntarea militară, directă sau indirectă, cu Rusia (acum aliată cu China); de astă dată acest război va fi unul nuclear.

CE VREA RUSIA?

Această întrebare revine obsesiv. Ea îmi este adresată de toți cei care vor să înțeleagă ce se petrece în Ucraina și ce ne așteaptă în continuare. Frecvent întrebarea menționată îmbracă formula „ce vrea Putin?”. Ca și cum totul ar depinde de un singur om, a cărui supraviețuire sau înlăturare ar putea singure să schimbe cursul istoriei. Ceea ce nu este deloc așa.

În martie 1999, sub influența unor discuții purtate cu interlocutori americani, scriam în ziarul „Ziua” următoarele: Este astăzi Rusia asemenea fostei URSS de odinioară, inamicul SUA și al celorlalte democratii consolidate euro-atlantice; imperiul răului și al întunericului în confruntare cu alianța binelui și a luminii? Răspunsul este categoric nu! Este atunci Rusia prietenul Americii, aliatul acesteia, partenerul pentru care porțile NATO sunt, de asemenea, deschise? Nici chiar așa! Nu încă! – ar suna răspunsul. În atari condiții, nefiind nici marele dușman, nici marele prieten, este oare Rusia indiferentă pentru politica SUA. În contextul gândirii și acțiunii globale americane Moscova joacă oare un rol banal, asemănător celui al unor țări de categoria a doua sau a treia? Evident, Rusia este prea importantă pentru a putea fi ignorată. Dacă nu este nici inamic, nici aliat și nici nu poate fi ignorată, să fie oare intenția SUA aceea de a izola Rusia?! Exclus! Rusia este prea puternică pentru a putea fi izolată. Atunci ar putea SUA măcar să o încercuiască? Rusia este prea mare pentru a fi încercuită. Din pacate suma acestor negații nu constituie o afirmație.

De la dispariția URSS și până de curând, SUA nu a putut afirma ce este Rusia pentru ea. De aici o ambiguitate strategică în raport cu Rusia, care i-a alimentat acesteia atât ambițiile cât și temerile, atât speranțele cât și frustrările.

Pe acest fond sau ca un prealabil al apariției lui, America nu a putut înțelege niciodată exact ce vrea Rusia, pentru a ști cum să se raporteze la aspirațiile ei sau să se apere împotriva amenințărilor cuprinse inclusiv în avertismentele ei (altminteri foarte transparente). Singura concluzie la care Washingtonul a ajuns a fost aceea că fără un inamic de temut nu poate concepe o politică externă de temut. De aceea, în cooperare (uneori involuntară) cu Moscova, a făcut ca Rusia să gliseze de pe poziția de pseudo-aliat spre cea de cvasi-inamic; cu perspectiva de a deveni un hiper-inamic.

Ce vrea Rusia? Am spus-o (scris-o) de acum aproape un sfert de secol: Rusia post-sovietică dorește să primească un statut post-imperial de prim rang în ordinea mondială post-bipolară bazată pe principiile multipolarismului simetric (adică al echilibrului între centrele de putere) și al caracterului indivizibil al securității. Nici mai mult (întoarcerea la URSS este exclusă ca imposibilă și indezirabilă), nici mai puțin (statutul de putere regională, dominată de un mare imperiu euro-atlantic și supusă ordinii mondiale unipolare americane este inacceptabil).

PUTIN DUPĂ PUTIN

Acest deziderat a rămas neschimbat de la dispariția blocului sovietic în 1990 și a URSS în 1991, indiferent cine s-a aflat la cârma Federației ruse; și el așa va rămâne, cu sau fără Vladimir Putin la Kremlin. Toți cei care au capacitatea de a se obiectiva și a înțelege istoria, geografia și psihologia velico-rusă vor observa că acesta este interesul vital al rușilor și obiectivul lor strategic principal. Atingerea lui va permite Rusiei politice, în mod tradițional decuplată de Rusia socială, să trăiască în pace cu propriul popor, îndeplinindu-i aspirațiile și satisfăcându-i nevoile existențiale.

Cine crede că asasinându-l pe Putin (nemernică, nerușinată și lașă dorință, care încalcă orice regulă a relațiilor civilizate între state și minima morală, atât creștină cât și internațională) Rusia profundă își va modifica identitatea geopolitică și culturală sau viziunea asupra sa, viitorului său și intereselor sale se înșală. Vladimir Putin este Rusia (de aceea marea majoritate a rușilor îl susține, opoziția fiind în limitele firești ale unei societăți tradițional pluraliste) și războiul în curs din Ucraina, adică războiul ruso-american din Europa acutizat acum pe frontul ucrainean, nu se va putea termina decât fie prin reducerea la neant a Rusiei, respectiv scoaterea ei din rândul puterilor cu relevanță globală (lucru, încercat anterior, fără succes, de Napoleon I și Adolf Hitler, și care nici acum nu pare realizabil) fie prin compromisul cu „putinismul” – un „putinism” cu Putin sau fără Putin.

Rușii nu se vor ridica împotriva lui actualului lor țar. Pe de o parte, pentru că și dacă războiul ca metodă le displace, obiectivul războiului este pe gustul lor. Acesta este, potrivit versiunii oficiale, un război împotriva „nazismului”, avându-și originea în acel Occident „blestemat” cu care părinții lor s-au luptat eroic în „Marele Război Patriotic”, precum și unul de eliberare a fraților de sânge și religie de sub dominația antihristului apusean. Pe de altă parte, conștiința colectivă rusă este încă apăsată de remușcarea țaricidului și imaginea martirică a familiei lui Nicolae II, astăzi sanctificată, nu îndeamnă la repetarea lui.

Oligarhii lui Putin” sunt legați de puterea politică și de oligarhia administrației publice prin milioane de fire nevăzute încât orice revoltă nu-i va aduce decât în situația de a pierde și ceea ce le-a mai rămas (și nu-i deloc puțin) din ceea ce Occidentul le-a confiscat complet ilegal. Justiția le-ar putea restitui cândva (și nu chiar peste mult timp) ceea ce așa zisele „sancțiuni” euro-atlantice le-au luat. Ceea ce le-ar lua regimul putinist este ireversibil pierdut. De aceea, spre satisfacția comună, a lor și a statului, soluția optimă va fi să își aducă repede capitalurile acasă și să salveze ce se poate salva din ele, sprijinind financiar războiul patriei ruse. Iată de ce trebuie să ne așteptăm la naționalizarea (sau „putinizarea”) oligarhilor ruși, mai degrabă decât la o lovitură de palat din partea lor.

Mai rămâne doar puciul generalilor. Acesta ar fi posibil dar s-ar putea ca în urma lui America și UE să îl regrete pe Vladimir Putin. În orice caz, cum Occidentul nu poate impune Rusiei capitularea necondiționată (și nici nu vrea să o impună, cu atât mai mult cu cât China așteaptă la cotitură), s-ar putea întâmpla ca exigențele succesorilor președintelui Putin să fie mai severe decât cele ale acestuia.

Vladimir Putin, ca persoană fizică, ar putea fi sacrificat (cam așa cum a fost sacrificat Raisul egiptean Anwar Al-Sadat după pacea încheiată cu Israelul la Camp David), dar numai după ce va fi dobândit pe teren victoria, pentru ca, prin dispariția lui, aceasta să fie consolidată și validată în plan internațional, iar liderii Rusiei să fie reprimiți în circuitul diplomatic occidental. Poate că acesta este chiar scenariul scris și admis azi la Kremlin.

FAZA ÎNTÂI: „CONDOMINIUL GLOBAL”

Modalitățile prin care Rusia a încercat să își promoveze agenda strategică au diferit în ultimii circa treizeci de ani.

Mai întâi a fost adoptată politica asocierii, pe modelul cancelarului Gorceakov, promovat după înfrângerea în Războiul Crimeii din 1856. Rusia a acceptat atunci dezintegrarea imperiului său (context în care a avut loc, fără probleme, autodeterminarea Ucrainei în frontierele trasate pe rând de Lenin, Stalin și Hrușciov) în schimbul perspectivei de a se integra în structurile europene („casa comună europeană” a lui Mihail Gorbaciov) și euro-atlantice (Tratatul fondator NATO-Rusia și Parteneriatul pentru pace, din vremea lui Boris Elțîn). Putem numi această soluție tactică ca fiind una a „condominiului global”.

Cum a răspuns Occidentul euro-atlantic, care s-a proclamat a fi învingătorul din Războiul rece? Pe de o parte, a oferit Rusiei calitatea de membru al Consiliului Europei (sesizând ipocrizia periculoasă a acestui joc, dovedită pe deplin în prezent, am fost dintre puținii care au votat împotrivă), precum și pe aceea de membru al G7, transformat în G8 sau, mai exact, în G7+1 (ceea ce este altceva decât G8).

Pe de altă parte, însă, a procedat la eliminarea influenței rusești, cu vechi rădăcini și interese, din Balcani (Balcanii de Vest), prin albanizarea peninsulei balcanice (nu este întâmplător că toate inițiativele americane actuale în sistemul ONU, vizând sancționarea sau izolarea Rusiei, sunt susținute de… Albania și refuzate de … Serbia) și astfel deschiderea drumului către Caucazul de Sud (unde Georgia a intrat rapid în sfera de influență americană) și, prin el, către Marea Caspică și Asia Centrală. Președintele Clinton, împreună cu aliații din NATO, a intervenit militar în Iugoslavia, rupând-o în bucăți (inclusiv spre satisfacția Germaniei, iubitoare de state mici tranzacționabile), a trimis misiuni de asistență militară în Georgia și a inițiat amplasarea de baze militare în fostele republici sovietice central-asiatice. Rusia, contând, probabil, și pe faptul că legăturile sale istorice cu slavii ortodocși din regiune s-au țesut într-un timp mai lung decât cel pe care americanii își vor permite să petreacă acolo, a răspuns acestor politici americane retrăgându-se (provizoriu) din Balcani sau evitând ciocnirea (tactică) cu America și aliații săi europeni, dar amorsând secesionismul în Abhazia, Osetia de Sud și Abjaria, așa cum deja o făcuse în Transnistria.

În același timp, SUA a susținut independentismul și secesiunea Ceceniei, inclusiv cu speranța că acest curent se va răspândi în Caucazul de Nord, ducând la diminuarea strategică a Rusiei și împingerea ei spre Urali, odată cu atragerea Ucrainei în sfera de influență occidentală. Într-o primă etapă, păstrând în rezervă cartea transnistreană pentru ca, simultan, să țină în șah Republica Moldova și să supravegheze Ucraina, Moscova a acceptat autodeterminarea cecenă. Lenea strategică și șovinismul bunăstării care cuprinseseră o Americă îmbătată de iluzia victoriei globale, au făcut ca Cecenia suverană să devină un stat mafiot și terorist; tot așa cum făcuseră Afganistanul să cadă în mâna talibanilor după retragerea armatei sovietice. Acesta a fost și efectul „doctrinei Clinton” potrivit căreia „America își asuma rolul de a demola regimurile dictatoriale, în timp ce națiunile scăpate de dictatură trebuiau să își construiască singure regimuri democrate”. Astfel a fost legitimată ulterioara recuperare a Ceceniei de către Rusia, acum condusă de Vladimir Putin.

Am fost implicat în această istorie și îi cunosc multe dedesubturi. Atunci s-a văzut că SUA nu are nici dorința de a participa la crearea unei lumi multipolare coerente, în care să împartă puterea cu Rusia, și nici voința de a lupta pentru îngrădirea ambițiilor de mare putere ale Rusiei (în acel moment, în mare parte latente), preferând doar acțiuni de hărțuire a fostului rival strategic, realizate pe cheltuiala micilor lui vecini și prin lupte duse până la ultima picătură de vlagă a acestora. O asemenea observație ar fi trebuit să ne atragă atenția asupra limitelor unui parteneriat cu SUA și să ne facă a clădi punți spre Rusia (așa cum, de altfel, avea să ne îndemne președintele George Bush jr.), iar nu a săpa tranșee între noi și ruși.

A urmat extinderea NATO spre est, pornită tot de către administrația Clinton, care astfel a încălcat cuvântul de onoare dat Rusiei de administrația Bush (fapt de acum documentat). Fără nici o ofertă alternativă din partea Moscovei, rămasă în afara oricărei alianțe, fără nici o umbrelă de securitate, cu riscul decuplării de statele grupului de la Viszegrád (în special de Ungaria), România a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a determina SUA și NATO să nu se oprească la o încălcare moderată, așa cum fusese intenția inițială a Washingtonului în 1997, ci să includă și pe cele două state foste comuniste de la Marea Neagră – România și Bulgaria – astfel încât să se obțină o legătură terestră între aliații occidentali și cei sud-est europeni (Grecia și Turcia), precum o bază pentru creșterea influenței euro-atlantice la gurile Dunării și în regiunea carpato-pontică. Am participat direct în acest proces, pe care, fără entuziasm, în cele din urmă Rusia l-a acceptat.

La timpul respectiv, Zbigniew Brzezinski spusese că „dacă extinderea NATO se făcuse exclusiv împotriva Rusiei (adică pentru a consolida capacitatea de apărare a aliaților împotriva unei agresiuni ruse – nn) ea trebuia să se oprească după primul val”, limitat la statele Grupului de la Visegrád. Ceea ce sugera că includerea României, Bulgariei și statelor baltice ar fi vulnerabilizat alianța în raporturile cu Rusia și ar fi provocat neliniștea și ostilitatea acesteia. De asemenea, fostul consilier pentru securitatea națională al Președintelui Carter a insistat asupra faptului că ar fi „o eroare dorința de a aduce Ucraina în NATO” întrucât ea „este o țară divizată” (adică alcătuită prin alăturarea forțată a mai multor teritorii și comunități etno-culturale) și „pe teritoriul său se află baza navală (rusă -nn) de la Sevastopol”. Ceea ce atrăgea atenția că, măcar pe termen scurt și mediu, Occidentul euro-atlantic ar fi trebuit să recunoască importanța strategică a Crimeii pentru Rusia și să nu deranjeze amplasarea flotei militare ruse din Marea Neagră acolo. Asemenea remarci nu scuză intervenția militară de azi a Rusiei în Ucraina, dar acuză SUA pentru a fi întins coarda inutil și imprudent dincolo de limitele răbdării rusești.

Nu mai dezvolt aici istoria legată de oligarhizarea economiei ruse, care a dus la reducerea capacității statului rus de a aplica o politică economică eficientă și coerentă în susținerea suveranității naționale, precum și la cea legată de „ong-izarea” societății civile ruse, care a afectat structural coeziunea socială a Rusiei. Nimic nu a fost întâmplător; totul a fost planificat.

Este drept că în anii 1990, SUA a sprijinit financiar economia rusă post-sovietică, inclusiv din dorința înțeleaptă de a nu lăsa fosta superputere mondială, deținătoare a unui imens arsenal nuclear, să se prăbușească cu totul în sărăcie și anarhie, dar asta a venit la pachet cu condiții și investitori care au condus nu doar la privatizarea, ci și la înstrăinarea avuției naționale ruse.

FAZA A DOUA: „LINIILE ROȘII”

Așa s-a creat un nou context în care tactica Rusiei s-a modificat. De la politica de „asociere” s-a trecut la cea de „delimitare”. Ajungem astfel la etapa „liniilor roșii”, având un episod esențial în Summitul NATO de la București, din 2008. Promisiunea nesăbuită făcută atunci Georgiei și Ucrainei potrivit căreia poarta NATO le este deschisă, coroborată cu aventurismul președintelui georgian Mihail Shakashvili și cu dezbinarea tot mai adâncă și mai evidentă între SUA și aliații europeni, au condus la intervenția militară a Rusiei în Georgia și, practic, anexarea celor două regiuni secesioniste, Osetia de sud și Abhazia, autodeterminate și recunoscute conform precedentului creat în Kosovo.

Până atunci, Rusia s-a străduit să evite calificarea și utilizarea autodeterminării internaționale a albanezilor kosovari ca pe un precedent stabilind o nouă conduită în dreptul internațional. Încălcarea „liniei roșii” anunțate cu mult timp înainte de Moscova a transformat „precedentul Kosovo” dintr-o situație de fapt într-o cutumă.

Cu acel prilej s-a dovedit că Occidentul euro-atlantic testează rezistența Rusiei la stresul strategic și avansează tatonând, dar nu este gata să facă nici un sacrificiu luptând pentru independența statelor pe care încă Președintele Elțîn le inclusese în conceptul de „vecinătate apropiată”. Într-o discuției purtată la Bruxelles cu membrii Comisiei de politică externă a Parlamentului european, ministrul de externe francez, Bernard Couchner, a afirmat ritos: „trebuie să înțelegem că nimeni nu este gata să moară pentru Georgia.” În realitate, nimeni nu este gata să moară azi nici pentru Ucraina, iar dacă va fi război va fi doar din neglijență, miopie și frivolitate senilă.

În 2008 Ucraina a scăpat datorită politicii prudente a liderilor săi, definită (și criticată) ca „multivectorială”, dar Președintele Putin a avertizat, reluând atenționări anterioare mai puțin publice, mai puțin precise și mai puțin notorii (unele exprimate și în discuțiile cu mine), că atragerea prea radicală a acesteia în sfera de influență occidentală va duce la dezmembrarea sa. În momentul respectiv, Vladimir Putin nu avea decât opt ani de domnie și era considerat ca interlocutor valabil de către toți omologii săi occidentali. Ipoteza că, paisprezece ani mai târziu, adică în 2022, sistemul său nervos, prea îndelung solicitat și prea intens tensionat, a ajuns să dea rateuri logice, apare ca neverosimilă în măsura în care avem de a face cu aplicarea unei „promisiuni” formulate pe când discernământul său nu lăsa loc îndoielii.

Obiectivul integrării a fost, tot cam atunci, abandonat de Rusia, pentru a fi înlocuit de un așa zis „parteneriat pentru dezvoltare”. Ideea era că o anumită paritate în planul dezvoltării economice și tehnologice între marii actori globali oferă atât echilibru de putere pe plan extern cât și securitate socială internă, împreună apte a menține pacea mondială. Acest parteneriat s-a erodat treptat pe măsură ce „liniile roșii” trasate de Moscova au fost trecute de partenerii săi occidentali.

Este corect să susținem că Rusia nu are dreptul să ne impună agenda sa geopolitică. Și este dreptul nostru de a da cu capul în zid. Ceea ce nu putem face este să reproșăm zidului că ne-am spart capul. Dacă asta nu ne place, ori dărâmăm zidul ori îl ocolim. Tertium non datur.

FAZA A TREIA: DECONSTRUCȚIA IDENTITARĂ ȘI GEOPOLITICĂ

Revolta de la Kiev din 2013 și lovitura de stat din 2014 care au determinat instalarea unei conduceri ucrainene „pro-occidentale” (ceea ce implicit însemna „ruso-fobe”) a reprezentat un moment de cotitură care a inaugurat cea de a treia fază în abordarea tactică a Rusiei referitoare la relațiile sale cu lumea: „deconstrucția constructivă” (formula aparține unor analiști politici americani și a fost preluată de Serghei Karaganov, un analist politic apropiat de Kremlin, cu care am avut ocazia să mă întrețin de multe ori în trecut). Aceasta înseamnă trecerea la demolarea ordinii mondiale americane, pentru ca din materialul obținut prin dărâmare să se edifice o altă construcție de securitate. Este faza la care asistăm acum și care, la rândul său, are mai multe sub-faze.

Anterior, cei mai importanți experți în domeniul geopoliticii din SUA și Europa occidentală (printre care o altă cunoștință, distinsul profesor John Mearsheimer) au arătat că nevoia de echilibru al puterilor este un fenomen obiectiv, care chiar dacă, sub influența unor factori subiectivi (cum ar fi personalitatea conducătorilor, tradițiile culturale ale masei sau ale elitei politice, crizele economice de parcurs etc), duce actorii politici pe drumuri diferite, adesea imprevizibile, nu ratează niciodată destinația finală. În consecință, aceștia (și cu mine alături de ei) au avertizat că deteriorarea tot mai accentuată a echilibrului de putere, intervenită după prăbușirea ordinii bipolare, și dezordinea globală consecutivă colapsului în care a intrat dreptul internațional, sub efectul acestui dezechilibru, vor conduce, în lipsa unui acord între principalii actori globali, la război.

Unii au adăugat că deplasarea omenirii către un nou război mondial va fi accelerată și de dezechilibrele generatoare de conflicte care au apărut și pe plan intern în statele cu vocație de jucător global. Inclusiv din atare perspectivă, actualul război de pe frontul ucrainean, parte a unui război mondial, nu are de ce să ne surprindă. Declanșarea lui este cea mai proastă opțiune pentru Rusia. Lărgind orizontul analizei constatăm, însă, că el a fost dorit de mai mulți, în aceeași măsură în care cu toții s-au temut de el (sic!), și, cu speranța de a-l evita, cu toții au împins spre el (sic!).

Trebuie adăugat că până în această fază, Rusia s-a comportat mereu ca o putere europeană sau ca o putere care își definește identitatea, deopotrivă geopolitică și culturală, ca fiind europeană. Pornind de aici ea dorit ca arhitectura de securitate a emisferei nordice să fie convenită cu „rudele” sale din familia comună culturală și geopolitică, adică statele central și vest europene, precum și „vărul” lor american, ezitând să meargă prea departe în realizarea unei alianțe comprehensive cu China.

Odată cu izbucnirea războiului ucrainean, Rusia și-a modificat identitatea, punând accentul pe caracterul euro-asiatic al acesteia. Pe cale de consecință, împotriva planului său inițial, ea va stabili nu standarde ruso-europene sau ruso-americane de la care să plece, în „secolul Asiei”, la negocierea noii ordini mondiale cu puterile asiatice (în primul rând China), ci standarde ruso-chineze care vor fi propuse UE și SUA într-un context caracterizat printr-o distribuire a puterii defavorabilă actorilor europeni sau de origine europeană (euro-asiatici și euro-atlantici).

Rusia procedează astfel la „deconstrucția” ordinii mondiale americane simultan cu și inclusiv prin „deconstrucția” propriei sale identități geostrategice. Nu numai SUA vrea să excludă Rusia din spațiul ordinii americano-centrice, ci și Rusia vrea să părăsească acest spațiu. Ceea ce, dacă se va petrece va fi regretabil, în special pentru toți europenii (inclusiv România, ca țară de pe linia întâi a faliei).

Dacă acest război ar fi putut fi evitat prin „finlandizarea” și „federalizarea” Ucrainei, astfel încât ea să nu fie nici avanpost rusesc pe frontul occidental, nici avanpost american (euro-atlantic) pe frontul oriental, ci o piesă care să articuleze spațiul euro-atlantic și cel euro-asiatic (așa cum am propus-o eu în cadrul UE încă din 2007 și au susținut în repetate rânduri politologi de elită precum Henry Kissinger), refuzul SUA și al UE de a accepta negocierea acestei formule a determinat jocul de-a războiul inițiat de Rusia prin mobilizarea armatei sale de-a lungul granițelor ucrainene. În realitate nu Ucraina era miza, ci arhitectura de securitate europeană, ca element esențial în logica obiectivului strategic rus amintit la începutul textului de față.

Întrucât nici această manevră nu a dus la deschiderea negocierilor, s-a trecut la recunoașterea republicilor separatiste Luhansk și Donețk. Pentru a da greutate recunoașterii și, totodată, a preveni o ofensivă a armatei ucrainene, de altminteri mereu anunțată de liderii de la Kiev, armata rusă a ocupat teritoriile republicilor tocmai recunoscute, formal la cererea acestora.

Faptul că SUA și NATO nu s-au opus direct, prin forță brută, acestor mișcări, nu a fost suficient pentru deescaladarea conflictului. Ocupația de facto cu caracter local nu ducea și la o soluție de jure cu caracter regional și vocație globală. De aceea s-a intrat pe teritoriul Ucrainei propriu-zise (cel neafectat de vreo mișcare separatistă). Acolo, Rusia a avansat cu încetinitorul, sperând la un acord fie cu Ucraina, ca un preambul la un acord mai amplu cu SUA / NATO, fie, preferabil, la un acord comprehensiv direct cu acestea din urmă. (Posibilitatea ca anumite ciudățenii ale acestei campanii să fie rezultatul unor înțelegeri de culise ruso-americane rămâne de explorat.)

Trecerea de la ceea ce se anunța a fi o operațiune de comando de tipul războiului fulger la un război clasic de poziții, în loc să conducă la negocieri, pare a conduce la implicarea NATO în conflict, fie asta și sub forma echipării cu armament și muniție a ucrainenilor, precum și a folosirii teritoriului unor state membre NATO din vecinătatea Ucrainei (România, printre ele) ca loc de lansare a atacurilor împotriva armatei ruse sau de refugiu din fața acesteia. Confruntată cu o asemenea evoluție, Rusia va avea de ales între a părăsi Ucraina, a o ocupa sau a răspunde acțiunilor „neprietenoase” ale NATO prin exercitarea „dreptului de urmărire” a „inamicului ucrainean” pe teritoriul membrilor alianței, antrenând-o rapid, astfel, la scară largă, în conflagrație. Prima variantă este inacceptabilă pentru o mare putere care nu și-a epuizat resursele de a lupta. A doua este prea costisitoare și implică o criză pe termen lung pe care Rusia nu are puterea să o suporte sub aspect economic și social. A treia variantă, cea mai rea pentru restul lumii, rămâne astfel singura opțiune probabilă.

Sub amenințarea ei, SUA și aliații săi trebuie să „inventeze” o soluție aptă a oferi Rusiei o variantă mai tentantă decât războiul și a o scoate din încurcătura în care se găsește și din care s-ar putea să nu mai știe cum să iasă. O încurcătură care este, deopotrivă, și o problemă a celorlalți actori regionali și globali.

Aceasta ne duce la întrebarea: „Ce vrea SUA? Ce vrea NATO? Ce vrem noi?” Sunt întrebări pe care nu ni le prea punem, dar cărora va trebui să ne adresăm urgent. Altminteri nu vom ști cum să scoatem Rusia din capcană fără a ne leza interesele. Iar de nu o vom scoate, prin sânge, lacrimi și suferințe vom ajunge să observăm că și noi suntem prinși acolo.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 38

42 de Comentarii

  1. RUSII CARE PROTESTEZA IMPOTRIVA RAZBOIULUI , S-AR PUTEA SA AIBE RUDE IN ARMATA RUSA , IAR PENTRU SOLDATII RUSI , TRIMISI LA RAZBOI , NU PREA ESTE BINE , CA S-AR PUTEA SA MOARA IN RAZBOI , SI DE AICI , PROTESTELE RUSILOR IMPOTRIVA RAZBOIULUI !

  2. RUSIA n-are treaba cu ROMANIA , Putin si poporul rus isi vrea URSS-ul inapoi .

    Cind Premiul Nobel pentru pace a fost acordat lui M.Gorbaciov , rusii au inteles ce se intimpla …
    n-ati vazut cum i-a numit Vladimir Putin pe occidentali inainte de a porni Razboiul ? –” occidentul este Imperiul Minciunii ” .
    Insa avalansa Globalismului peste centrul si estul european nu a deranjat doar poporul rus ….

  3. In nota „vnimanie,vnimanie,gavariti Moskva” Severin ne daruieste cu un articol care mergea perfect in „Izvestia”,”Komsomolskaia Pravda”si chiar in modestul”Tribuna”ca articol de fond,fara sa schimbe un rand! Mergea si in „Haaretz”dar ii trebuia aprobarea de la editorialista ziarelor israeliene Bio- Viorica BNR sau a lui Matusalem Vasilescu daca nu era ocupat sa dea gata un iaurt
    Parca nu el si haita pro-rusa iliesciana (khazari : Roman,Mazilu, Militaru,Brucan,Daniel Barbu,Sassu, si alti coreligionari )venita la butoane in ’90 ne-au bagat in NATO,nu el a semnat tratatul de cedare a teritoriilor romanesti cu Ucraina in 1997 si nici gura nu-i miroase a apa de gura Emilica Buclucasul Constantinescu ,alt khazar

  4. SUA și aliații săi trebuie să „inventeze” o soluție? Ca la Pearl Harbor sau în golful Tonkin sau ca la 9/11? Contribuabilii americani subvenționează Uniunea Sovietică din 1917 și nu numai atât, liderii lor au dat sovieticilor un dispozitiv nuclear în 1943. Puteți găsi asta în Unseen Hand de Ralph Epperson. Mai târziu Clinton a făcut același lucru, dar cu un reactor, pentru Coreea de Nord. Asa că într-adevăr, trebuie să inventeze o ,,soluție”. Obiceiul ăsta frumos de a inventa, finanța, înarma adversarii din narativă trebuie să continuie. Sunt familii mari, care investesc în așa ceva de mult timp și așteaptă rezultate de la lacheii lor Putin, Biden, Trudeau, Macron, Johanis & Co

  5. Dupa cum poate sa vada tot prostovanul putinist, viteaza armata putinoasa bate pasul pe loc cu succesuri. In schimb(editat)de la Kremlin face clabuci la rat si minte ca un pig viteazul popor sovietic ca nu va trimite la moarte pifani neinstruiti, fapt total fals si pe care orice lingau al lui Balsoi Tzar Putina l-a constatat holbandu-se la TV, la rusii luati prizonieri.
    Putinistii nu stiu ca poti sa faci praf cu bombe, rachete si tunuri un oras, cum a fost facut Stalingradul, dar pana nu intra infanteria sa curete toate camerele si beciurile, nu va fi un oras cucerit. Indiferent cat de (editat) esti si cat il pisezi ca un monstru cu explozii.

  6. Ucrainienii stiu ca nu pot fi ocupati, de aceea nu capituleaza. Ce nu stiu ei e ca pot fi desfiintati ca stat. In locul Ucrainei o sa aiba patru mici Kosovo. Mai greu de controlat de Putin, dar singura cale de iesire daca regimul Zelensky nu capituleaza.

  7. In Ucraina se confrunta imperialismul american cu imperialismul rusesc.
    Retorica cu care cele doua parti si-au redactat istoriile, dar si politicile din epoca contemporana difera un pic. Esenta celor doua imperialisme este, insa, identica : inglobarea de teritorii in componenta lor, expansiune pe glob, prin acapararea de colonii ! America, incepand cu criminala colonizare a continentului si cea de pe plan mondial, fara reculuri, de la sfarsit sec 19 pana astazi. Rusia, incepand din perioda Marelui Cnezat al Moscovei transformat, treptat, in imperiu, in unele perioade intinzandu-se din Polonia sau pana in Alaska.
    Pe cai mari, odata cu prabusirea comunismului, Statele Unite ale Americii vor sa-si impuna, in continuare, politica expansionista spre a subjuga noi colonii. Imperialismul rusesc contraataca, astazi, furibund, refuzand sa piarda, dupa multele pierderi de dupa 1990, pana si Ucraina din coasta sa. Inca prematur de estimat rezultatul infruntarii : invinge iar SUA sau se poticneste, pentru prima data in istoria sa expensionista.

  8. Am urmarit cu interes un interviu la TVR din 2021 reluat recent, al lui Richard Nathan Haas presedinte de cca. 20 de ani a Council on Foreign Relations,daca stiti ce zic…Nathan asta iti lasa impresia unui buyet extrem de informat,asa cum si trebuie la functia lui de dirijor al politicii externe a SUA.
    La intrebarea „daca NATO ne poate ocroti de-a pururi?” a raspuns ca „pana la venirea lui Trump ar fi jurat,dar de atunci si-a schimbat parerea chiar daca Biden face tot ce poate sa tina strans NATO, viitorul cu vreun alt „trumpist”va fi negru, mai ales ca SUA se concentreaza pe concurenta cu China , practic pe americanul simplu nu-l intereseaza ‘flancul estic’sau ‘fleacul estic” ”
    Iar Europa sa se apere in comun impotriva Rusiei e o gluma, Putin nici nu-i raspunde lui Macron la telefon,e prea mic
    De aceea trebuie gasite alte cai si mijloace pde catre bonapartistii din geopolitica romanes,pentru a construi tara care sa faca comert si atat,in respectul celorlalti
    Putin nu va trai cat Gorbaciov sau Iliescu,dar nu asta e problema, problema este ca suntem inconjurati de dusmani istorici, care au intrat si ei in NATO sau sunt pe cale,deci vor avea acces la aceleasi arme,mai putin Rep Moldova si Marea Neagra
    Defectul Romanie este ca nu avem Liderul,care sa stie ce are de facut in viitorii 20 de ani, aliatii sunt conjuncturali

  9. Nuland e vinovata, dle Severin. Ea urla, în decembrie, la Moscova, ca „distruge economia Rusiei”, fiindca Putin observase ca NATO si UE prea se labartzasera, cu Ucraina lor cu tot. Nu pricep, însa, de ce Europa nu-si urmareste propriile interese, adica „de la Atlantic, la Ural” (de Gaulle). De ce se scoate singura din Istorie. Mai ales ca Nuland îsi regleaza urile personale fata de-o Rusie care nu mai exista, cu banul public. Si-asta se cheama deturnare de fonduri. Culmea fiind atinsa de numita von der Leyen (Comisia Europeana) care se razbuna, si ea, nefiind, însa, aleasa de nimeni, si mai si facându-i rau propriei tari, Germania. Infractiune de pedepsit penal, atât în cazul Nuland, cât si-n cazul von der Leyen si complicii.

  10. Romania și-o caută cu lumânarea. Avioanele și helicopterele care vin pentru ”maintenanță” sunt de fapt implicare fățișă in război, care pot avea urmări catastrofale. Cei care au luat astfel de decizi imbecile, jucîndu-se cu focul de dragul licuriciuli, trebuiesc automat promocvați cu a treia cizmă, in dos..

  11. @istorie fara demagogie : vrei sa spui ca POLONIA (Republica celor Doua Natii) s-a-ntins pâna la Moscova, nu invers.

  12. @Adrian Severin : interventia rusa în Ucraina, daca nu ma-nsel (si nu cred sa ma-nsel) tocmai finlandizarea tarii o urmareste.

  13. Putem vorbi si „dat cu presupusul” cat dorim,ADEVARUL este ca presedintele SUA,Joe Biden la cei 82 de ani, este un MOSNEAG RAMOLIT care nu stie pe ce lume traieste azi,in mediocritatea sa in politica,fiind „JUCAT” pe post de „papuse” la WWashintonDC,de o mana de magnati republicani ahtiati dupa multi $$$… Omul (82 ani) in DEMENTA lui,merge pe principiul..”dupa mine,POTOPUL”.

  14. N-am vazut in viata mea o viermuiala mai mare de lingai ai lui Putina pe acest forum, anterior destul de decent pana la interventia dezaxatului in Ucraina.
    Cand v-a plantat seful Putina in Romania, viermilor?

  15. …asta e sinteza „politicii” amerloce!
    Politica amerlocă se face în spatele ușilor închise. Democrație? NICI VORBĂ! Drepturile Omului? NICI VORBĂ! Diplomație? NICI VORBĂ! Reguli? NICI VORBĂ! Obraz? NICI VORBĂ!
    „Șoroș e-n toate
    E-n cele ce sunt
    Și-n cele ce mîine vor rîde la soare
    E-n pruncul din leagăn
    Și-n omul cărunt,
    E-n viața ce veșnic nu moare.”
    https://www.cotidianul.ro/ce-au-gasit-hackerii-in-documentele-fundatiilor-lui-george-soros/
    Deja amerlocii Departamentului de Stat încearcă săptămîna asta să cumpere elita politică a Venezuelei, împotriva Rusiei care a sprijinit-o ne-condiționat în ultimii 20 de ani.
    Același lucru l-au încercat cu Vietnamul, acum doi ani, împotriva Chinei, cînd un portavion amerloc s-a contaminat integral cu CoVid la Saigon!
    QED

  16. Cautati si cititi ce NULITATE a fost si este Victoria Nuland,Subsecretet de stat pentru afaceri politice al Statelor Unite.(bunicii sai,evrei-ortodocsi emigranti din Basarabia). Are o cariera politica „controversata” de SINECURA.

  17. Biden o fi ramolit si senil, dar nu-i dement si criminal ca Putina Imparat. Daca nu va place de NATO si SUA, plecati taica in raiul sovietic al lui Putin. Abia scapam de lingai rusofili.
    Na Moskwa, vperiod!

  18. Nu e prima dată când Rusia amenință cu arme nucleare ! În anii 1950, Hrușciov făcea același lucru, amenințând cu rachete și lovind cu pantoful în masă. Însă dacă Putin ar apăsa pe butonul roșu fără motiv serios, generalii l-ar face pachet și l-ar trimite la repaus, într-o clinică din Orientul Îndepărtat !

  19. Cică doar 26% dintre români ar rămâne să-și apere tara, restul ar pleca afara. Oricum, majoritatea românilor buni de lupta sunt plecați afara la spatanghel. Pentru ce ar mai rămâne să apere averile făcute prin furt de învârtiți. Și cele 6 case ale lui Johannis plus milioanele de lei noi depuse la trezorerie de către Petrov. Sa vina puii marelui licurici sa apere averile incomensurabile ale politicienilor care s-au rotit la butoanele puterii în ultimii 32 de ani!

  20. Una dintre cele mai mari erori politice (pe timp de razboi),am vazut-o la Maia
    Sandu care a solicitat aderarea la UE . Acest lucru mai mergea (sa zicem) pe timp de pace , dar , in vreme de razboi , a atras atentia ursului .Practic , a desenat o tinta pe R Moldova ,si l-a invitat pe Putin sa traga .
    Romania , are nevoie de politicieni gen Erdogan (sa fie si cu aia si cu ailalti).Si nu are.
    Am vazut cu totii la TV , scene incredibile cu generali si politicieni care nu au luptat niciodata in vreun razboi ,cu generali care au mers sa joace table prin Afganistan,s.a.m.d care al amenintau pe Putin si care ne aratau ca sunt specialisti ,la fel ca si medicii care au “salvat” de la viata 64.094 de persoane .Nici macar smecheria aia de clasa treia , nu sunt in stare s-o faca .Adica : Taci dracu din gura (pt ca esti un general de mina 16-a ,din Banana Republik) , si vezi cum se termina razboiul ,dupa care te repezi sa-l saruti acolo unde-saruti pe cei care conduc America.
    Tragerea intentionata a Ro ,in razboi = impartirea tarii pe bucati .
    Personal , ma astept la un “accident “ nuclear care sa “arate” lumii ce rai este rusii care provoaca accidente nucleare .
    Cei care cumparati IOD , faceti aceeasi greseala ca in plandemie (sa-I consultati pe medicii “specialisti”) Aveti nevoie de parerea unui FIZICIAN (dar nu oricare), si o sa constatati ca sunt mai multe tipuri de radiatii ,unde iodul nu va ajuta cu nimic .

  21. Ca să fie recunoscută ca putere imperială Rusia ar trebui să aibe banii cu care se ține obrazul subțire. Nu-i are, nu i-a avut niciodată. Rușii, când li se termină banii, pleacă la furat. Din ce fură jumătate beau și de restul cumpără arme. Niciodată, pe unde au fost, n-au lăsat nimic important în urma lor. Niște hoți nu pot avea pretentia să fie respectați.

  22. Vorbeste Moscova. La atat se reduce studiul geostrategic al tradatorului. Toti sunt de vina, numai Rusia lui nu. Aferim coane! Du-te in tara ta si lasa-ne pre noi. Nu ne intereseaza asertiunile dumitale de doi bani, asa cum nici semnalele a la Gaga cum ca apa este infestata cu hidrogen. N-ai inteles macar un lucru. Sau n-ai vrut sa intelegi. Rusia a fost nevoita sa devina groparul omenirii nu pentru ca ceilalti au gasit calea catre civilizatie si progres, ci pentru ca sistemul rus cu miturile si palavragelile asa zisilor apostoli ai imperialismului primitiv vanturate de secole si incercand sa ni le bage pe gat oricat de indigeste si prostesti ar fi(precum produsul dumitale pe care ni-l vomezi cu ifose de telectual)nu poate merge inspre prosperitate si colaborare. Siloviki burzuluiti si criminali doar cu asta ii impresioneaza pe mujici care tot viseaza la stapanirea omenirii. Cam la atat se rezuma inseilaturile dumitale de drept international. Ia-le cu dumneata si…calatorie sprancenata! Sa te intorci doar cu tezaurul romanesc furat de gangsterii carora le gadili cu sarg testicoaiele ca sa mai pari fost absolvent de drept. Caci Insula Serpilor tot dumneata ai oferit-o ca un bun patriot ce ai fost. Oricum, in aceste conditii ai pierdut definitiv ocazia de a mai fi om. Ramai doar ceea ce ai devenit: o vuvuzea ruseasca ruginita si infecta.

  23. Cand doi golani se bat, bine treci pe celălalt trotuar nu sa il injuri pe cel ce pare mai slab.Ca ,dacă nu il poate bate pe cel mai puternic se razbuna pe tine.

  24. E unul pe aici care susține ca” Rusia e groparul omenirii”. Credem ca e obligatoriu sa fii vaccinat cu trei doze ca sa emiti asemenea judecați de valoare. Vaccinat și adeptul lui Jurma, Cherecheș, Imbri,Musta, Mahler, Arafat, etc. Constatam ca acum au apărut alți specialiști, la fel de competenți și de profunzi precum ceilalți. Doar Chiriac, Pieleanu, Prelipceanu, Radu Tudor și încă vo 7-8 si-au extins competentele si-n acest domeniu. Ei sunt oameni multilateral dezvoltați și policalificati, adică nu au nici o calificare.

  25. @Putiniskaia Gazeta Eu n-am vazut in viata mea o virmuiala mai mare de scelerati care vor razboi, sa-l asasineze pe unu sau pe altu, sa-si rezolve cu ocazia asta nus ce conflict cu vecinii. Ca is cu Putin sau Biden chiar nu mai are importanta, pentru ca oricine se face parte in conflict e un retardat. Sper ca nu esti unul dintre retardatii care in vremuri de genul asta se constituie ca suport popular pentru un alt razboi din care nimeni nu castiga, decat abonatii obisnuiti. Intelegi ca si Putin a venit la putere desemnat, dar legitimat ca oriunde de o turma de idioti idealisti?

  26. 1917 – anul in care Ukraina a fost atacată și ocupată de Imperiul țarist ( Rusia ) ajutat de Regatul Romania .
    Iată , acum peste mai bine de un secol România ar dori sa se revanșeze , probabil , întărind in Război împotriva Rusiei .
    Sper ca eu greșesc și România ramine neutra .

  27. Dragi romani #tagisti, USR-isti, basisti, „anticomunisti” de opereta , iohannisti cu placuta suedeza visul vostru de a lupta impotriva rusilor e pe cale sa se indeplineasca. Ca sa fiti siguri ca nu ratati ocazia aveti grija sa transportam niste armament catre Ucraina calea sigura de a extinde conflictul. Nuuuu nu stati neutrii ca Ungaria, daca vreti lupta sa facem praf tara acum e momentul!

  28. Mie mi a placut articolul.Daca e omul rusilpr si in om deștept si elegant, cu discurs documentat si argumentat.Discursul celorlati de aici e la nivel suburban ,deci nu ma va convinge
    „Decat” …ca Dl Severin e un adversar redutabil, care trebuie tinut sub presiune si in nisa marunta im care a fost impins si înghesuit. Ceva știe. Sper sa ne o spuna.Macar pt tonele de produse varsate in capul sau pe aici , unele sincere, unele cred, la ordin..

  29. Apropo decrafuieli.Zelinski a inarmat si civilii.Care se rafuiesc intre ei si cu secu’ de stst ucrana.In opinia mea, generalii rusi fac blat.De ce, nu stiu.Colonika e impinsa in kkt.Nu stiu ce vor sa testeze Stapanii.Dar cred cs romanul profund si ne pro fund a inteles.Sunt cozi la pasapoarte.Si spagarii din N I au inteles , pt. ca au scos modele noi. Dumnezeu cu mila!Pt mine e si mai nasol, e doar o expresie sunt agnostic.

  30. domnul adrian severin scrie ca america nu stie si n-a stiut ce vrea rusia ….sint 200 de milioane de analfabeti din 330 in america …cu biden in frunte….la noi sint 44 la suta analfabeti cu adrian severin in frunte judecind dupa articolul de fata pe care n-am avut calmul sa-l citesc pe tot …putina inteligenta pe care o am nu m-a lasat pur si simplu…dupa adrian e un fel de …confruntare intre chiori …

  31. Alta polologhie marca Severin menita sa salveze imaginea unui criminal cu caracter josnic care vrea sa consolideze maretia unul stat esuat Rusia prin distrugere si omorarea oamenilor nevinovati. Un razboi nu rezolva niciodata problema si vom vedea in anii urmatori cum Rusia va deveni o tara de mana a doua hartuita in permanenta de „fratii” lor ucraineni ajutati pe fata sau nu de toata lumea. Dar Severin si-a incasat banii murdari pentru elogiul adresat piticului botoxat si paranoic…

  32. strainii Da trolule. V-am lasat pe voi patriotii si nationalistii votanti de PSD si AUR,nostalgici dupa cozile la oase afumate. Din cauza nesimtirii voastre au plecat multi din tara.Mai aveti si nesimtirea sa vorbiti urat de ei. Cei care va ridica PIB-ul. Cei care au grija de parintii si bunicii lor. Pentru ca statul format din politicieni votati de voi nu o fac. Au plecat unii si din cauza parintilor indraciti in a vota in defavoarea tinerilor. De parca tara este formata numai din pensionari si asistati sociali. Ca doar voi dati voturi pe vorbe in vant. Ce vreti, sa fiti aparati de cei pe care i-ati alungat ? Nu v-ar fi rusine .

  33. Cum adică noi încă nu știm ce vrea Rusia ? Serios ? Au vorbit Rușii de au făcut spume la gură …Crimeea să fie Recunoscută ca Rusia ..si regiunile din Sud Independente păi dacă cenzurați presa rusă mai exact Vor Respectarea Tratatului de la Minsk …si Ucraina să nu intre in NATO adică să rămână independentă militar …in UE nu îi interesează ……nu vor Ucraina că ii costă le-a mai șters datorii odată …pentru ei este o pacoste materială ….nici de noi nu ii interesează ei alte lucruri de pus la punct să scape de Dolar …sa dea drumu la Nord Stream să facă contracte la gaze pe termen lung ….cine nu vede este chiar prost …..aaaa că NATO poate profita să ii folosească că sperietoare să livreze Germania niște bani in NATO să mai stoarcă de la aliații care ii apără astea sunt afacerile lor …..dar Romania ce ii e frică de Rusia ? Credeți că mai putem fi jefuiți ? Ce să ne mai ia ? Aa poate să ne dea o mamă de bătaie … cum v-am lăsat și cum ați ajuns ? Ce dracu ne face Russia ? Suntem duși cu capul ?….doamne câtă prostie este in capul unora

  34. „Rusia vrea sa i se acorde….” Dacă vrea sa câștige singura ceea ce vrea, iubind valorile, chiar valori,vestice. Democrația, libertatea. Mai buricul pământului, libertatea e mai prețioasă decât orice. Vrea idolul vostru, ăstora de aici asa ceva, pentru ruși sau ceilalți? Nu, și nu va dori niciodată.

  35. GEORGE FRIEDMAN – ‘Urmatorii 100 de ani’ Ed Litera 2009 [DOUAMIINOUA !!!] p.69 [majusculele imi apartin]

    „Revolutia portocalie din ucraina, care a durat din dec 2004 pana in ian 2005, a constituit momentul in care lumea de dupa razboiul rece s-a sfarsit cu adevarat pentru rusia. Rusii au privit evenimentele din ucraina ca pe o tentativa a statelor unite de a atrage ucraina in nato si de a pregati astfel scena PENTRU DEZINTEGRARA RUSIEI. Ca sa fim sinceri, PRESUPUNEREA ACEASTA NU A FOST PREA DEPARTE DE ADEVAR.

    Daca occidentul ar fi reusit sa domine ucraina, RUSIA AR FI RAMAS FARA APARARE. Granita de sud cu belarus, ca si frontiera de sud-vest a rusiei, ar fi ramas larg deschise. In plus, distanta dintre ucraina si vestul kazakhstanului este de aproape 650 km, intocmai regiunea gratie careia rusia a reusit sa-si exercite puterea asupra caucazului. Am putea presupune ca, date fiind aceste circumstante, rusia si-ar fi pierdut abilitatea de a controla caucazul si ar fi trebuit SA SE RETRAGA SI MAI MULT, la nord de cecenia.
    Rusii ar fi abandonat chiar si anumite zone din federatia rusa iar frontul rus din sud ar fi devenit, la randul sau, vulnerabil. RUSIA AR FI CONTINUAT SA SE FRAGMENTEZE, PANA S-AR FI INTORS LA FRONTIERELE EI MEDIEVALE.

    Daca acest lucru s-ar fi intamplat, AR FI CREAT UN HAOS IN EURASIA – haos la care statele unite n-ar fi avut nimic de obiectat, de vreme ce STRATEGIA MILITARA A SUA A AVUT MEREU CA SCOP FRAGMENTAREA EURASIEI ca prima linie de aparare pentru controlul apelor marilor, asa cum am explicat mai inainte.
    Statele unite aveau, asadar, TOATE MOTIVELE SA INCURAJEZE ACEST PROCES; rusia la randul ei AVEA TOATE MOTIVELE SA-L IMPIEDICE.
    […]
    MAREA RETRAGERE A PUTERII RUSE S-A INCHEIAT IN UCRAINA. […] PANA SPRE 2020, GRIJA PRIMORDIALA A RUSIEI VA FI SA RECONSTRUIASCA STATUL RUS SI SA REIMPUNA PUTEREA RUSA IN REGIUNE.”

  36. Prin anii’90 circula un banc:”Cum cureți Bucureștiul de hoți,cerșetori,profitori( politruci)?..-Bombardandu-l.” Ne aflam foarte aproape de acest deznodământ vesel-amar…In conflictul deschis dintre USA și SUR( statele unite de Russia), RO se afla chiar la granița. După 3 decenii de exasperantă exploatare a resurselor, de dezintegrare ong-i$tă și cia- ista a structurii noastre statale, de desființare a economiei naționale de către kapitalul speculativ străin, Țara noastră pseudodemocratica se afla chiar in calea ciclonului ruso-asiatic. Fiecare variantă discutată în culisele ruso- amerloce ne poate afecta. Orice scenariu este iluzoriu pentru noi, iar singurul plan ce trebuie realizat în interesul nostru general, national, este să scăpăm, sa decupam falsele elite, să ieșim din dictatura guwernerilor și politicienilor trădători naționali, sa-i îndepărtăm de la decizii! Nu este simplu, având în vedere gradul de impostura, de parvenire și improvizații, oligarhia din „structurile statului”, dar nici imposibil.Trebuie acționat din interior.Pana nu e prea târziu…

  37. Daca nici Adrian Severin nu intelege politica externa, inseamna ca noi, comentatori de ocazie, nu intelegem nimic! Analiza este cuprinzatoare si ne face sa fim foarte circumspecti fata de ce se va intampla cu Romania! Dar nici sa-l acuzam gratuit pe Putin si Rusia despre conflict! Sunt cauze multiple care au dus la acest rezultat, in spatele carora sta intotdeauna Pentagonul! Mai studiati!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.