S-a decis la ce preț vor fi cumpărate acțiunile Hidroelectrica

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat prospectul celei mai mari listări din istoria Bursei din România și una dintre cele mai mari din Europa, de anul acesta. Investitorii instituționali și cei de retail vor putea cumpăra 78.007.110 acțiuni la un preț între 94 și 112 lei, anunță un comunicat postat de BVB. Hidroelectrica urmează să se listeze la Bursa de Valori București (BVB) sub simbolul H2O, care reprezintă formula chimică a apei.

„Listarea Hidroelectrica la Bursa de la București este cea mai mare din istoria pieței noastre de capital și chiar din regiune și va deveni un punct de referință pentru bursa românească. Acest demers va oferi o altă anvergură pieței de capital din România și va atrage atât micii cât și marii investitori. Echipele de experți din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară au lucrat permanent pentru a crea cadrul legislativ necesar, astfel încât oferta publică de vânzare să se desfășoare în cele mai bune condiții și să se deruleze exclusiv la Bursa de Valori București”, a declarat domnul Nicu Marcu, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, într-un comunicat de presă.

Prin listarea Hidroelectrica, Bursa de la București își întărește rolul la nivel regional, având totodată o importanță semnificativă atât pentru piața de capital, cât și pentru investitorii din România. Intrarea la tranzacționare a acțiunilor Hidroelectrica vine și în contextul adoptării Strategiei pieței de capital, care sprijină și încurajează creșterea lichidității și atractivității pieței de capital românești.

„Unul dintre obiectivele majore ale ASF este dezvoltarea durabilă a pieței de capital, întrucât economia națională are nevoie de consolidarea acestui sector. Așa cum am spus și cu alte ocazii, pentru susținerea Bursei este nevoie de orientarea investițiilor către active solide din economia națională. Bursa românească trebuie să devină un reper semnificativ al economiei românești, o importantă sursă de finanțare a acesteia și o platformă de tranzacționare a pachetelor de acțiuni ale celor mai importante și atractive companii românești”, afirmă Nicu Marcu.
Detaliile ofertei:

– Intervalul orientativ al Prețului de Ofertă a fost stabilit între 94 RON și 112 RON pe Acțiune Oferită (“Intervalul Prețului de Ofertă”), ceea ce corespunde unei capitalizări de piață de la 42,3 miliarde de RON până la 50,4 miliarde de RON (de la 8,5 miliarde de EUR până la 10,2 miliarde de EUR).

– Nivelul anticipat al Ofertei, incluzând orice Opțiune de Supra-Alocare (așa cum este definită mai jos) este de până la 89.708.177 Acțiuni Oferite ce urmează a fi vândute de Fondul Proprietatea S.A., reprezentând până la întreaga sa participație de 19,94% din capitalul social emis al Hidroelectrica.

– Societatea nu va realiza o majorare de capital în contextul Ofertei și nu va beneficia în vreun fel de fondurile obținute ca urmare a desfășurării Ofertei.

– Trei grupuri de investitori instituționali români (“Investitorii Principali”) au fost de acord să fie investitorii principali în cadrul Ofertei și au încheiat un acord de investiții cu Societatea și Acționarul Vânzător. Investitorii Principali s-au angajat să achiziționeze în total 2,24 miliarde RON în acțiuni la Prețul Final de Ofertă, sub rezerva anumitor condiții uzuale.

– Oferta publică inițială va consta într-o ofertă publică adresată investitorilor de retail și
instituționali din România, precum și într-o ofertă adresată investitorilor instituționali
internaționali eligibili.

– Se preconizează ca Perioada de Ofertă să înceapă pe 23 iunie 2023 și este de așteptat să se încheie cel târziu pe 4 iulie 2023 la ora 12 (ora locală). Prețul de Ofertă și numărul exact de Acțiuni Oferite spre vânzare vor fi determinate în urma procesului de book building din cadrul Perioadei de Ofertă și se estimează să fie anunțate pe sau în jurul datei de 5 iulie 2023. Se estimează ca decontarea să aibă loc pe sau în jurul datei de 10 iulie 2023. Se preconizează ca admiterea și începerea tranzacționării pe BVB să aibă loc în jurul datei de 12 iulie 2023.

– Investitorii de retail au dreptul la un discount de 3% din Prețul de Ofertă pentru acele ordine de cumpărare care au fost înregistrate în primele cinci zile lucrătoare ale Perioadei de Ofertă. Acțiunile Oferite pentru care s-a subscris în cadrul tranșei de retail începând cu a șasea zi lucrătoare a Perioadei de Ofertă vor fi vândute investitorilor de retail la Prețul de Ofertă.

– Investitorii de retail pot subscrie în unitățile Băncii Comerciale Române S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., BT Capital Partners S.A. și ale Banca Transilvania, Swiss Capital S.A. și ale participanților eligibili ce se regăsesc pe lista publicată pe site-ul BVB. Informații suplimentare sunt disponibile pe site-urile băncilor menționate.

– Imediat după Admitere, acțiunile Societății vor fi incluse în indicele BET al BVB.

– Acționarul Vânzător a acordat Coordonatorilor Globali Comuni o opțiune (“Opțiunea de Supra-Alocare”), reprezentând până la 15% din Acțiunile Oferite, ce poate fi exercitată în termen de 30 de zile calendaristice de la Admitere.

– Societatea și Fondul vor fi supuși unei interdicții de înstrăinare a acțiunilor Societății pentru o perioadă ce începe pe 22 iunie 2023 și se încheie după 180 zile de la data Admiterii, iar acționarul majoritar al Societății va fi supus unei interdicții de înstrăinare a acțiunilor Societății pentru o perioadă ce începe pe 22 iunie 2023 și se încheie după 12 luni de la data Admiterii, sub rezerva anumitor excepții prevăzute în Prospect.

– Prospectul a fost aprobat de ASF și este disponibil pe site-urile Hidroelectrica, Fondului
Proprietatea și BVB: https://www.hidroelectrica.ro/, www.fondulproprietatea.ro, www.bvb.ro. Copii ale Prospectului vor fi furnizate la cerere, în timpul programului de lucru la sediul Hidroelectrica, bd. Ion Mihalache, nr. 15-17, etaj 10 – 15, București, 011171, România.

– Citigroup Global Markets Europe AG, Erste Group Bank AG, Jefferies GMBH și Morgan Stanley Europe SE acționează în calitate de Coordonatori Globali Comuni în legătură cu Oferta. Banca Comercială Română SA, Barclays Bank Ireland PLC, BofA Securities Europe SA, UBS Europe SE, UniCredit Bank AG, Milan Branch și WOOD & Company Financial Services acționează în calitate de Codeținători ai Registrului de Subscrieri. Auerbach Grayson, BRD – Groupe Société Générale, S.S.I.F. BT Capital Partners S.A. și S.S.I.F. Swiss Capital S.A. sunt Intermediari Coordonatori (împreună,“Intermediarii”).

– Rothschild & Co Equity Market Solutions Limited este Consultantul Financiar al Fondul, iar STJ Advisors este Consultantul Financiar al Societății în legătură cu Oferta Publică Inițială.

Declarația lui Bogdan Badea, Director Executiv al Hidroelectrica:

„Suntem încântați de interesul puternic venit până acum din partea investitorilor și de feedback-ul pozitiv din partea acestora față de evoluția companiei. În calitate de lider în producția de energie electrică din România, cu un portofoliu de producție 100% de energie regenerabilă, un istoric solid de creștere și o strategie clară axată pe eficiență operațională, diversificarea afacerii și asigurarea rentabilității capitalului, considerăm că Hidroelectrica reprezintă o ofertă foarte atractivă atât pentru investitorii români, cât și pentru cei internaționali. Așteptăm cu nerăbdare să ne întâlnim, în perioada următoare, cu potențialii investitori, și să le împărtășim planurile de valorificare a oportunităților deosebite pe care le întrezărim pe piața locală, pe măsură ce România continuă procesul de tranziție energetică.”

Prezentarea Societății:
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România în ceea ce privește cantitatea de energie produsă, și un jucător important în domeniul hidroenergetic din Europa. Grupul deține și operează 182 de hidrocentrale, cinci stații de pompare și un parc eolian ce sunt amplasate strategic în opt surcursale organizate geografic pe teritoriul României. Capacitatea de producție totală instalată a activelor hidroenergetice ale Societății este împărțită în hidrocentrale de acumulare, hidrocentrale pe firul apei și
stații de pompare.

Societatea deține un portofoliu de producție 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW și o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea.

Între 2018 și 2022, Societatea a avut o cotă de piață de aproximativ 29%, în ceea ce privește energia totală generată și livrată în sistem (potrivit rapoartelor anuale ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei).

Hidroelectrica este unul dintre cei mai mari producători de hidroenergie din Europa, cu un volum de electricitate generată din surse hidroelectrice de 13,6 TWh în 2022, de 16,9 TWh în 2021 și de 15 TWh în 2020 (toate cantitățile reprezentând producția brută). Producția din 2022 reflectă condițiile hidrologice mai puțin favorabile din cauza secetei severe.

Totodată, Hidroelectrica furnizează energie electrică pe piețele de energie electrică angro și cu amănuntul din România. Cota de piață a Societății în ceea ce privește energia electrică furnizată consumatorilor de retail a crescut de la 1,3% în 2020, la aproximativ 8% în decembrie 2022, conform ANRE. Numărul de clienți de retail a crescut de la 2.465 în 2020, la peste 482.000 în 2022. În 2022, Societatea a furnizat aproximativ 3,7 TWh energie electrică clienților finali, potrivit ANRE.

În anii încheiați la 31 decembrie 2022, 2021 și 2020, Societatea a generat venituri consolidate în valoare de 9.452,0 milioane RON, 6.489,3 milioane RON și, respectiv, 3.841,4 milioane RON. În aceeași perioadă, Societatea a raportat profituri anuale în valoare de 4.464,0 milioane RON, 3.116,1 milioane RON și, respectiv, 1.558,0 milioane RON.

În primul trimestru din 2023 Societatea a obținut venituri consolidate de 3.272,1 milioane RON, ce au fost generate de creșterea cantității totale de energie vândută (4,8 TWh în primul trimestru din 2023) pe toate piețele, incluzând piețele angro, cu amănuntul și de echilibrare Acest lucru a condus la obținerea unei valori totale a EBITDA ajustat de 2.184.2 milioane RON și a unei valori a profitului aferent perioadei de 1.723,4 milioane RON în primul trimestru din 2023, comparativ cu o valoare totală a BITDA ajustat de 1702,7 milioane RON și a unei valori a profitului aferent perioadei de 1.287,9 milioane RON în primul trimestru din 2022.

Imediat anterior Ofertei Publice Inițiale, acțiunile Societății sunt deținute de Ministerul Energiei (80.06%) și de Fondul Proprietatea (19.94%). Fondul Proprietatea a deținut o participație minoritară în Hidroelectrica încă de la înființare, în 2005.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4596 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Ma speriasem ca vinde statul roman , la un pret atat de mare , dar apoi am vazut ca e vorba de dm Ghitenstain si Fondul Proprietatea , care au luat gratis , au blocat dezvoltarea Hidroelectrica , iar acum vand si fug. E pretul la energie mare (pret liberal) , iar asta le da speculatorilor dreptul de a vinde ce au luat gratis , pe bani multii.

  2. HIDROELECTRICA NU ÎNSEAMNĂ NUMAI PRODUCȚIA DE ELECTRICITATE SIGURĂ , IEFTINĂ , NEPOLUANTĂ . Hidroelectrica ADMINISTREAZĂ și DISPECERIZEAZĂ SURSELE și REZERVA DE APĂ A ȚĂRII . OPTIMIZEAZĂ DEBITELE PT. ASIGURAREA SERVITUȚILOR – fauna , vegetația acvatică și adiacentă albiilor , APĂRAREA TERITORIULUI LA VIITURI ,asigurarea consumului casnic , utilitățile localităților, ale industriei și celorlalte ramuri economice, irigațiile etc.Dar pe *BURSIERI și pe toți speculanții îi interesează PROFITUL și EXPLOATAREA INTENSIVĂ , CĂ TOT SE ÎNTREBAU NIȘTE IDIOȚI *JURNALISTI , de ce anul trecut- secetos 2022- hidroagregatele , n-au funcționat la capacitatea maximă . Așa au învățat ei la SNSPA și la *școalele ieducate de Joian , Ciocolacu , măciuca , Gorghiu , Firea , Turcan etc ./ După *loviluție în locul inginerilor au venit contabilii și juriștii , acum speculanții , profitorii , gangsterii , cu înalte *studii economico-financiare , recomandați de *vocea și talentul pe bază de PORTOFEL ( miliarde de dolari obținuți din vănzarea către oamenii de rând a unor *drepturi vitale devenite marfuri rentabile- apa potabilă, oxigenul, electricitatea , căldura , sănătatea etc.)

  3. Hidroelectrica valoreaza 10 miliarde E, cat valoreaza Petromul, mai draga Bombo???

  4. Da. Se doarme bine in somnul mortii impus de alogenii paraziti prin „valori” occidentale iudeomasonice !!!
    Trezeste-te! Ridica-te!

  5. Continuare/^În urmă cu cîțiva ani, compania Nestlé făcea un anunț ce avea să ridice mari semne de întrebare asupra dreptului de uz al apei potabile. Compania, cerea taxarea apei potabile. Asta în condițiile în care mai mult de 600 de milioane de oameni din întreaga lume încă nu au acces la apă potabilă curată, potrivit ONU. Cu toate acestea, companii profitabile, ca Nestlé, câștigă bani prin îmbutelierea resurselor de apă și vânzarea lor către oameni.*Apa potabilă din București are ca sursă primară lacul de acumulare Vidraru ( industria idem , dar noroc că nu prea mai e cazul). Bineînțeles că un *trotinetist destoinic nu trebuie să știe asta . Dacă orașul său nu mai e inundat de gârla Dămboviței ,nu se datorează faptului c-a intrat in U.E ( unde sunt inundații catastrofale în fiecare an) , ci faptului că pe Arges și Dâmbovița sunt mari lucrări hidroenergetice incepând cu Vidraru , respectiv Pecineagu.

  6. P.S. / Excepția confirmă regula -anul acesta ploios=excepția , au fost și vor veni ani secetoși . Goana după profit va goli acumulările , se va uzina fără restrictii în functie de pretul electricitatii ,servituțiile vor fi ignorate . Atunci va crăpa si mama RĂCUȘORULUI de ponoare , dar pt oengisti va fi de actualitate *dușul lunar in doi/ două. Iar protestatara Veoleta va mere cu *ligheanul la BVB ( premaria lui Neicusor nu știe unde e ), dar după ce va achiziționa o copaie din Piața Matache să-i încapă tot partidu.

  7. deja fondul proprietate detine aprox. 20% di hidroelectrica si acum mai scot la vanzare inca aprox. 20%…deci statul roman in plina criza economica devalizeaza economia, vanzand perla coroanei la pe doi lei cand pe Bursa sunt alte firme a caror actiuni sunt de peste 200 de lei…mai aveti multi cu IQ la reducere? Este primul mesaj, de ce nu pot edita

  8. incepand cu anul infiintarii HE si desfiintarea entitatilor energetice zonale (intreprinderi cu personalitate juridica ) s-au pus bazele jafului institutionalizat al hidroenergeticii romanesti deci implicit a Romaniei…fara aceasta facatura comerciala numita HE asta nu se putea intampla…ca tacamul distrugerii sa fie complet imediat dupa aparitia HE un IMBECIL sadea (din cei impusi la conducerea noii entitati centrale!) a fost de acord ca pretul la apa uzinata sa creasca si a tot crescut sub obladuirea ANRE si UDMR (fieful lor in energie!) pana in 2011 la de , tineti-va bine, 117 ori de se ajunsese ca centralele de debit mare (si cadere mica!) sa nu mai fie rentabile (inclusiv PdF2)…asa a fost instituita prima tentativa de distrugere a hidroenergeticii prin insolventa facaturii comerciale HE cu aportul semnificativ al actionarului minoritar FP si Borza&Co…ar lua prea mult spatiu si timp ca sa va fac sa intelegeti pe deplin grozavia acestei praduiri…fara o armata regulata , fara iesirea din (m)UE si recastigarea suveranitatii totale si renationalizarii resurselor si entitatilor economice FURATE de catre niste derbedei tradatori nu vom fi decat o colonie „progresista”…pensiile atat de speciale ale magistratilor nu au fost decat rasplata pentru miile de legi schimbate (parlamentul nu afost decat o masa de manevra pentru sforari!) pentru ca aceste praduiri sa fie „legale”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.