S-a votat legea cu cea mai mare miză financiară din istoria țării

Transgaz
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul legii offshore, cu 170 de voturi „pentru”, 3 voturi împotrivă şi o abţinere. Este legea cu cea mai mare miză financiară din istoria țării penru că reglementează extracția de hidrocarburi de pe platoul românesc al Mării Negre. În joc sunt sume de miliarde de euro, bani pe care statul român urmează să-i încaseze în următorii 30 de ani. Ministerul de Finanțe estimează că România ar putea obține de pe urma exploatării gazelor din Marea Neagră 5 miliarde de dolari de pe urma redevențelor, 4,5 miliarde de dolari în urma impozitului pe profit și 4,3 miliarde de dolari ce rezultă din impozitul suplimentar. În total vor fi 13,8 miliarde de dolari. Această sumă este estimată la o o producție de 115 miliarde de metri cubi de gaze și un preț de valorificare de 130 lei/MWh. Investitorii vor încasa 18 miliarde de dolari după investiții totale de 7,4 miliarde de dolari. Partea de profit a statului este undeva la 43-44%. În trei dintre perimetre sunt confirmate descoperiri: Neptun, cu 42-82 miliarde de metri cubi de gaze, Trident, cu 30 miliarde de metri cubi, Midia-Pelican, cu 10 miliarde de metri cubi. La Neptun caută hidrocarburi OMV Petrom și Exxon, la Trident Lukoil și Romgaz iar la Midia-Pelican The Carlyle. Ultimul preț de referință, conform ordinului din 17 octombrie 2018 al ANRM, este 1.406,8 lei/1.000 cubi, ceea ce înseamnă un preț de 130 lei/MWh.
Votul final a fost dat de către PSD, ALDE și reprezentanții minoritărilor. PNL, USR și PMP nu au participat la vot. La dezbaterea din plen, PSD au acceptat un amendament al PNL în sensul că redevenţele şi regimul fiscal să rămână aceleaşi pe toată durata exploatării perimetrelor. Liderul deputaţilor social-democraţi, Daniel Suciu, a anunţat că PSD va susţine acest amendament: „Cred că pot să iau de bun ce mi-au spus colegii de la Partidul Naţional Liberal că discutăm între bărbaţi, fiind vorba de o lege pentru România, că legea offshore va întruni un larg consens la votul final, ceea ce au nevoie şi românii şi investitorii. Este cel mai important semnal pe care putem să îl dăm. Este important ca pe un proiect atât de important să putem găsi resurse de mediere şi de înţelegere. Statul român este protejat de această lege. Profitul se împarte echitabil între România şi investitori. (…) Partidul Social Democrat susţine în consens cu toate partidele această clauză de stabilitate, care oricum era în lege. E un semnal foarte bun pe care Parlamentul şi partidele pot să îl dea şi României şi investitorilor”.
În urmă cu trei săptămâni, proiectul de lege care prevede reglementarea extracției de hidrocarburi de pe platoul românesc al Mării Neagră a fost retrimis la comisiile din Camera Deputaților, după o solicitare a lui Kelemen Hunor, liderul UDMR. Miercuri, 3 octombrie, Camera Deputaților ar fi trebuit să dea vot final la legea cu cea mai mare miză financiară din istoria țării. Deși a avut sprijinul UDMR în Comisiile pentru industrii, pentru buget şi  pentru administraţie de la Camera Deputaţilor, PSD a pierdut susținerea aliatului ALDE. Deputatul ALDE Varujan Vosganian a părăsit dezbaterile Comisiilor pe motiv că nici un reprezentant al Guvernului nu a prezentat un punct de vedere legat  de legea offshore și că nu s-a făcut niciun studiu de impact. În plus, oficialul ALDE a criticat PSD că vine cu amendamente despre care nimeni nu știe nimic. Vosganian nu a fost singurul membru ALDE care a criticat atitudinea PSD. Andrei Gerea, fost ministru al Energiei, a declarat marți seara că „cineva nu dorește ca exploatarea gazelor din Marea Neagră să înceapă și se dorește practic continuarea importurilor de gaze din Rusia. „Practic noi închidem, nu mai dăm nici o șansă exploatării din Marea Neagră”, a spus Gerea.
Amendamentele depuse de PSD prevedeau creșterea impozitului pe veniturile suplimentare ale producătorilor de gaze din Marea Neagră de la 50%, varianta adoptată de Senat în urmă cu câteva săptămâni, la 70%. În plus, s-a propus ca stabilitatea taxelor să fie menţinută la doar 10 ani faţă de toată perioada de exploatare, cât era în forma iniţială. Mai mult, deducerile se reduc la 30%. Senatul a stabilit ca petroliștii să își poată deduce toate investițiile, fapt ce a stârnit nemulțumirea în spațiul public pentru că în felul acesta societățile ar fi umflat devizele de cheltuieli ori de câte ori ar fi fost nevoie.
Conform unui amendament al grupului PSD, impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore se calculează prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul, după caz, asupra veniturilor suplimentare obținute din vânzarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore, și ține seama de prețul de referință stabilit de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru calculul redevențelor. Tranzacțiile desfășurate sub prețul de referință se impozitează la
prețul de referință. Procentele de calcul a impozitului se calculează pe baza prețurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore pe baza grilei de
prețuri de mai jos, ajustate anual începand cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al prețurilor de consum. Amendamentul stabilește o grilă destul de stufoasă pentru taxarea veniturilor suplimentare în funcție de nivelul prețurilor. Pentru prețurile de peste 190 lei/MWh, taxarea crește de la 50% la 70%: Creșteri s-au operat, față de varianta Senatului, și la prețurile mai mici.
Companiile petroliere care au concesiuni pe platoul continental autohton al Mării Negre, OMV Petrom, ExxonMobil, Lukoil, Carlyle, au cerut să fie scutite de impozitul pe veniturile suplimentare rezultate din dereglementarea prețurilor de vânzare a gazelor de către producători către furnizori, în cote de 60% și 85%.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4583 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Mai mult ne costa asistatii social cu epoleti sau dintre magistrati, gazul asta il transferam in buzunarul lor de asistati social, la aproape doua miliarde de dolari cat platim pe an pensiile acestor imbuibati care mai mult au tras mata de coada la munca,puteam construi cate o autostrada la fiecare doi ani. In schimb ii varsam in buzunarele a aproximativ 150.000 de asistati social cu pensie speciala. Bine ca nu ii pensioneaza statul mafiot roman a doua zi, ce rost are sa mai mearga la munca ca oricum sunt de pomana acolo. Si nici macar nu sunt impozitati ca restul fraierilor de romani cu 38%, ci doar cu 25% dupa care li se mai deconteaza si haine, chirie, hrana. Mai bine lasau gazul acolo sa il foloseasca altii care vor face ordine in dezmatul pe banii cetatenilor a acestor paraziti cu pensii speciale care traiesc toata viata din munca altora.

    • Dinu
      N-au tras mata de coada, au tras cu ochiul si timpanul la aia care trageau mata de coada, ca nu mai aveau ce trage dupa ce se termina salariul la jumatea lunii.

    • Masinaria de vot a unsilor de prin partidele aflate in anticamera tradarii/spolierii Romaniei a actionat din nou. In ultimii 30 de ani s-au făcut doar faradelegi cu propriile noastre resurse naturale, cu propriul viitor national. Noi nu avem lideri care să spună „ajunge cu tradarea intereselor economice nationale ! » . În 30 de ani s-au dat bogățiile naturale pe preturi de dumping. Gastile politice parlamentare, ciocoii Romaniei postcomuniste au nevoie de robi, nu de cetateni demni. O țară așa de frumoasă precum Romania trebuie depopulata de cetateni si populata cu sclavi, care nu au simțul proprietății. Partidele parlamentare si președintele fac ceva pe interesele economice nationale. Cine nu e de acord cu aceasta continua subminare economica n-are decat sa protesteze sau sa plece. Jandarmeria platita din resturile lasate de concernele transnationale „Statului roman” abia asteapta sa mai cafteasca niste in-conștienti. Ce n-au reușit să facă comuniștii, au făcut lichelele postcomuniste. Ne-au aranjat la bursa saracirea generala, democratic, respectand drepturile omului. De ce n-avem lideri politici precum polonezii, ungurii, ceho-slovacii ? E o intrebare la care nu vom mai avea un raspuns …

  2. Cele cateva miliarde de euro pentru gazele si petrolul din Marea Neagra sunt nimic fata de zecile de mii de miliarde(da,ati citit bine,zeci de mii de miliarde!!!) care ne vor fi jefuite de la Rosia Montana si imprejurimi…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.