Sabia restricțiilor: Ce se întâmplă și în mai multe județe

BRAȘOV

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Brașov a decis, miercuri, obligativitatea purtării măștii de protecție în jurul tuturor școlilor din județ. De asemenea, unitățile de învățământ din 3 localități vor funcționa în scenariul roșu.

CJSU Brașov a decis, miercuri, funcționarea în scenariul roșu, pentru o perioadă de 14 zile, a unităților de învățământ de pe raza localităților cu incidența cumulată de peste 3 la 1000 de locuitori. În acest moment, în județ există trei asemenea localități: Drăguș (incidență cumulată 4,63 la 1.000 de locuitori), Hălchiu (incidență cumulata 3,22) și Prejmer (incidență cumulată 3,22), a anunțat Prefectuira județului.

O altă decizie adoptată prevede obligativitatea purtării măștii de protecție pe o raza de 100 de metri în jurul tuturor unităților de învățământ din județul Brașov.

„Decalarea orelor de început și sfârșit ale activității la nivelul instituțiilor, în vederea reducerii aglomerării la orele de vârf, obligativitatea igienizării spațiilor comune din imobile (lift, casa scărilor) de către asociațiile de proprietari, obligativitatea ca autoritățile locale să efectueze lucrări de dezinfecție a spațiilor publice pe care le au în administrare”, sunt alte măsuri luate de CJSU Brașov.

De asemenea, autoritățile anunță intensificarea controalelor privind respectarea măsurilor de purtare a măștii, igiena mâinilor și distanțare fizică în locurile aglomerate.

GALAȚI

Restaurantele, cinematografele, teatrele și cazinourile din orașul Galați și din trei comune gălățene se închid timp de o săptămână din cauza înmulțirii numărului de cazuri de infectare cu virusul SARS CoV-2. Decizia aparține Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Astfel, autoritățile gălățene au decis să suspende începând de marți până pe 12 octombrie activitatea restaurantelor și cafenelelor din interiorul clădirilor din orașul Galați și din comunele Cuca, Șendreni și Vânători. Restaurantele și cafenelele aflate în pensiunile și hotelurile din localitățile menționate rămân deschise doar pentru clienți. De asemenea, unitățile pot prepara produse care nu se consumă la fața locului.

Timp de o săptămână va fi suspendată și activitatea cazinourilor din Galați. În plus, nu vor fi deschise cinematografele și teatrele, iar spectacolele și evenimentele culturale sunt interzise în toate localitățile menționate.

Măsurile au fost luate în localitățile din județul Galați unde incidența cumulată a cazurilor de infectare în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1000 locuitori.

SIBIU

În patru localități din județul Sibiu masca devine obligatorie în spațiul deschis, iar restaurantele și cafenelele se închid, de miercuri, din cauza COVID-19. În jurul școlilor din tot județul devine obligatorie masca de protecție, au anunțat, miercuri, reprezentanții Prefecturii Sibiu.

„La nivelul localităților Șelimbăr, Cârțișoara, Vurpăr și Merghindeal, având în vedere înregistrarea unei rate de incidență cumulate în 14 zile între 1,5 și 3 la 1000 de locuitori în 4 localități ale județului Sibiu, DSP Sibiu formulează următoarele propuneri: începând cu data de 7 octombrie, ora 00.00 până la data de 20 octombrie, ora 24.00 se va institui obligația purtării măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura de către toate persoanele aflate pe teritoriul localităților Șelimbăr, Cârțișoara, Vurpăr și Merghindeal prezente în toate spațiile publice deschise. Se vor excepta de la această măsură copiii cu vârsta mai mică de 5 ani. Începând cu data de 7 octombrie ora 00.00 până la data de 20 octombrie, ora 24.00, în localitățile Șelimbăr, Cârțișoara, Vurpăr și Merghindeal se va interzice organizarea evenimentelor private în cadrul saloanelor de evenimente, precum și funcționarea restaurantelor, barurilor, cafenelelor și a cluburilor”, a spus Gabriel Budescu, directorul DSP Sibiu, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Sunt exceptate de măsura închiderii zona mall-ului din Șelimbăr cu toate supermarketurile și restaurantele din jur.

De asemenea, fac excepție de la această măsură persoanele cazate în unități hoteliere din cele 4 localități, care pot lua masa în cadrul restaurantelor acestora.

Totodată, se recomandă ca de miercuri, ora 00.00 până la data de 20 octombrie, ora 24.00, lăcașurile de cult din Şelimbăr, Cârţişoara, Vurpăr şi Merghindeal, să desfășoare slujbele religioase în curte, iar credincioșii să poarte masca de protecție şi să păstreze distanța fizică de 2 metri între persoane.

Tot de miercuri, ora 00.00 până la data de 20 octombrie, ora 24.00, se va institui obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, pe o rază de 100 de metri în jurul tuturor școlilor din județul Sibiu. Excepție de la această măsură fac copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

DÂMBOVIȚA

Purtarea măştii de protecţie în preajma şcolilor din localităţile Titu, Crevedia, Glodeni, Ocniţa, Moţăieni, Perşinari şi Ulmi va fi obligatorie începând din data de 7 octombrie, potrivit unei hotărâri adoptată marţi de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Dâmboviţa.

CJSU Dâmboviţa a mai stabilit restricţionarea activităţilor cu publicul în interiorul clădirilor restaurantelor, cafenelelor şi operatorilor de jocuri de noroc în oraşul Titu în perioada 7 – 13 octombrie şi prelungirea acestor restricţii până pe 13 octombrie în localităţile Crevedia, Glodeni şi Ocniţa.

„Începând cu data de 7 octombrie, până la data de 13 octombrie 2020, se menţin restricţiile, în sensul interzicerii activităţilor cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi a activităţilor operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc de pe raza următoarelor unităţi administrativ-teritoriale: Crevedia, Glodeni, Ocniţa. Începând cu data de 7 octombrie, până la data de 13 octombrie 2020, se restricţionează în sensul interzicerii activităţilor cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi a activităţilor operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc de pe raza oraşului Titu”, se arată în hotărârea CJSU Dâmboviţa.

În privinţa obligativităţii purtări măştii de protecţie pe o rază de 100 de metri în jurul unităţilor şcolare, acesta se instituţie începând din 7 octombrie în localităţile Titu, Crevedia, Glodeni, Ocniţa, Moţăieni, Perşinari, Ulmi, comitetele locale pentru situaţii de urgenţă urmând să dispună măsurile necesare pentru semnalizarea corespunzătoare a acestor zone prin marcaje sau anunţuri.

ARAD

Autoritățile județene au decis să închidă o piață din municipiul Arad și toate restaurantele și cafenelele din patru localități arădene, iar cetățenii sunt îndemnați să poarte mască în toate spațiile publice și la locul de muncădin cauza înmulțirii cazurilor de infectare cu coronavirus.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad a decis să închidă până pe14 octombrie toate restaurantele și cafenelele din localitățile Lipova, Livada, Socodor și Zimandu Nou. În localitățile menționate a fost depășit pragul de 1,5/1.000 locuitori privind incidența cumulată a cazurilor de infectare cu Covid 19 în ultimele 14 zile

De asemenea, se închide parțial Piața Obor din Arad cu excepția zonei în care se comercializează produse agroalimentare. CJSU Arad a mai decis să suspende toate procesiunile religioase și să introducă obligativitatea purtării măștii în jurul unităților de invățământ. Toate măsurile vor fi în vigoare timp de două săptămâni.

Totodată, arădenii sunt obligați de autorități să păstreze o distanță între ei de minimum doi metri în spațiile publice. În plus, autoritățile le solicită tuturor cetățenilor să-și protejeze gura și nasul cu măști simple chirurgicale sau textile, atât la locul de muncă cât și în spațiile publice.

IAȘI

Arhiepiscopia Iașilor trebuie să stabilească un perimetru delimitat pentru desfășurarea sărbătorii religioase ocazionate de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Se interzic grupurile mai mari de 6 persoane, iar masca este obligatorie.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași a decis:

– se dispune în sarcina Arhiepiscopiei Iașilor să stabilească un perimetru delimitat, având ca punct de referință Ansamblul Mitropolitan Iași, în vederea desfășurării sărbătorii religioase ocazionate de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, perimetru în care este permis accesul doar pentru pelerinii care au domiciliul sau reședința în municipiul Iași. Perimetrul în cauză și punctele de acces vor fi stabilite de comun acord cu organele de ordine și cu Primăria Municipiului Iași, iar intrarea persoanelor în zonă va fi permisă pe baza verificării actelor de identitate.

– în perimetrul respectiv organizatorii, cu sprijinul organelor de ordine, vor lua măsuri pentru păstrarea unei distanțări fizice de minim 1,5 m între persoane.

– Conform Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 9/30.07.2020, cu modificările și completările ulterioare, este instituită obligativitatea purtării măștii de protecție pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice închise și deschise de pe întreg teritoriul județului Iași.

– Arhiepiscopia Iașilor are obligația delimitării raclei cu Moaștele Sfintei Parascheva, astfel încât pelerinii să nu aibă contact direct cu aceasta.

– pe teritoriul municipiului Iași se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.

– accesul credincioşilor în lăcaşul de cult se face astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 mp pentru fiecare persoană şi o distanţă de minimum 2 m între persoane.

– la intrarea în Ansamblul Mitropolitan Iași sau în proximitatea acestuia, în funcție de modul de stabilire a perimetrului delimitat, indicat la pct. 1, persoanele sunt obligate să îşi dezinfecteze mâinile cu dezinfectant, pus la dispoziţie de organizatorii evenimentului religios.

– organizatorii au obligația efectuării triajului observațional al pelerinilor. Accesul credincioşilor care, după efectuarea triajului observaţional, prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree, temperatură) în Ansamblul Mitropolitan Iași și a perimetrului delimitat, indicat la pct. 1, nu este permis.

– se dispune în sarcina organizatorilor să amplaseze, la loc vizibil, anunţuri scrise privind regulile de igienă şi distanţare fizică în Ansamblul Mitropolitan Iași și în perimetrul menționat la pct. 1.

– se dispune în sarcina organizatorilor ca la activităţile religioase din interiorul Ansamblului Mitropolitan Iași și în perimetrul menționat la pct. 1 să se organizeze circuite separate de intrare şi ieşire, semnalizate explicit.

– se dispune amplasarea de filtre de control pe căile rutiere de acces în județ și în municipiul Iași, formate din echipaje mixte ale Jandarmeriei Române și IPJ Iași care vor acționa conform planurilor de măsuri specifice.

– asigurarea respectării măsurilor de ordine publică se face de către structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul Iași, împreună cu Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău „Alexandru cel Bun” și Poliția Locală Iași.

Măsurile sunt valabile în perioada 8 – 15 octombrie, pe perioada desfășurării sărbătorii religioase ocazionate de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, în municipiul Iași.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. da’ rumanu accepta tot…asa ca nu va faceti griji…totul va fi bine! mai sunt ceva copaci prin Romania ?? (intrebare retorica) ca stim ca clotilda ne pregateste pi sss teleeee pentru „procreere”! macar ale sa le avem pana la craciun!

  2. Idiotii naibii: ministrul sanatatii si hArafat cer test celor care vin in tara din tari virusate dar pe buzunarul cetateanului prin conanda! Bai esti nebun?, de ce nu gratuit acel test pentru ca platesc la casa de sanatate!?, si daca nu, ce pastele mamii voastre se intampla, bai excrocilor?! Voi furati de peste tot si tot cetateanul sa plateasca, bai nemernicilor? In sanatate si la urgente(la cazuri grave), totul este crima sau moarte cu exactitate! Cum naiba sa plateasca cetateanul bolnav grav: un rmn 700 lei + analize si consultatii 5-600 lei + reteta necompensata 1000 lei + montarea unui „stend” la inimioara sau un furtun la rinichi de doua ori pe luna 800-1000 lei? Calculati si vedeti ca un bolnav grav este obligat sa scoata din buzunar de doua ori pe luna aceasta suma! Cetateanul plateste la casa de sanatate lunar dar nu beneficiaza de niciun beneficiu sau reducere! Asa este facuta legea us rotunjirea in ultimii 2-3 ani, debutul fiind din timpul lui Ciolos!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.