Sănătatea grecilor, în pericol. ’’Cine mai lucrează 48 de ore pentru o mie de euro’’

Sistemul de sănătate din Grecia este în stare de alertă, scrie Le Figaro. Din cauza măsurilor de austeritate care se impun de trei ani de zile, bugetul Ministerului Sănătătii a fost redus cu 32%.

Și personalul medical s-a redus substanțial, pentru că acum funcționeaza regula unuei singure angajări la cinci ieșiri la pensie ale medicilor. ’’Spitalele publice sunt supraaglomerate, sălile de așteptare ale secțiilor de urgență sunt mereu pline și oboseala este evidentă pe fețele medicilor care lucrează multe ore suplimentare, în condițiile în care salariul le-a fost redus deja cu 40%’’, deplânge Le Figaro situația din spitalele Greciei.

’’Ne lipsesc materialele de baza: seringi, comprese, garouri, ata chirurgicala. Asta peste faptul ca suntem mai putini si suntem depasiti de nevoile pacientilor. Acum nu se face nici macar o angajare pentru zeci plecari din sistemul sanitar. Si cine vine sa lucreze 48 de ore pentru un salariu de 1.000 de euro pe luna? Ne facem treaba pentru ca respectam juramantul lui Hipocrat, dar este frustrant, pentru ca din cauza crizei numarul pacientilor creste mereu’’, spune Miron Fasolakis, chirurg la spitalul Elpis din Atena.

Numarul cazurilor de epilepsie, de scleroza in placi si de cancere a crescut in Grecia ultimilor ani. Aceasta in conditiile unui somaj de 27% (60% in randul tinerilor), stiut fiind ca somerii isi pierd asigurarea de sanatate dupa un an inafara campului muncii si trebuie apoi sa-si achite integral tratamentul. Unii medici declara ca platesc uneori din propriul buzunar pentru tratamentele de scurta durata. Ce-i drept, in Grecia medicii sunt trecuti printre cei mai mari evazionisti.

Directorul spitalului Elpis din Atena se lupta pentru ca spitalul sa supravietuiasca. El a recurs la folosirea medicamentelor generice, un fapt incaputin raspandit in Grecia. Insa medicamentele lipsesc. In primul rand pentru ca producatorii parasesc Grecia, de teama ca tara sa nu devina iremediabil insolvabila. Pe de alta parte, statul are datorii imense la farmacisti, datorii care ajung in cele mai frecvente cazuri la 100.000 de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.