Șansă pentru muncitorii străini din România

Perioada în care străinul poate depune viza de muncă în România se extinde la 180 de zile, de la 60 în prezent, pentru că sunt foarte multe cereri pe rol din afară, cu precădere din țările Asiei de Sud-Est, Indial, Pakistan, Bangladesh și India, se arată într-un proiect de OUG al MAI privind regimul străinilor din România.
În prezent, de la obținerea avizului de muncă de la angajatorul român, un străin are la dispoziție doar 6o de zile pentru a depune și obține viza de muncă. Pentru că oficiile locale sunt supraaglomerate, sunt cazuri în care cererea nu poate fi procesată în timp util – „imposibil”, spun Internele, așa încât acesta nu poate lucra legal în România. În plus, prin acest OUG se creează posibilitatea de depunere a solicitărilor de eliberare a avizelor de angajare/detașare la oricare dintre formațiunile teritoriale pentru imigrări ale Inspectoratului General pentru Imigrări, nu doar la oficiul central București, ca până acum.
„(1) Cererea pentru eliberarea avizului de angajare/detaşare se depune de către angajator/beneficiarul prestării de servicii la oricare dintre formațiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări. Documentaţia necesară obţinerii avizului de angajare/detaşare poate fi depusă de orice persoană care are calitatea de reprezentant legal al angajatorului/beneficiarului prestării de servicii, în condiţiile legii.
Art. II – La articolul 44 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 421 din 5 iunie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„…………………………………………………………………………………………………….
(4) Străinul poate solicita viza de lungă şedere pentru angajare în muncă în termen de 180 de zile de la data obţinerii avizului de angajare de către angajator. Viza se aprobă de Centrul Naţional de Vize, în termen de 10 zile de la data depunerii cererii de eliberare a vizei, fără a mai fi necesară obţinerea avizului prevăzut la art. 30 alin.(7)”, sunt prevederile din OUG-ul citat.
Pentru acest an, au fost aprobate 100.000 de vize de muncă pentru cetățeni din afara spațiului UE, pentru că firmele românești, pe fondul lipsei de forță de muncă locale și (fragilei) reveniri economice post COVID cer lucrători străini. Cel mai mult au răspuns chemării la muncă est-asiaticii. ” În marja unei reuniuni care a avut loc la data de 05.04.2022, la care au participat reprezentanți ai Ministerului Muncii, Solidarității Sociale, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă și Alianței pentru Turism, s-a subliniat faptul că, din cauza numărului foarte mare al solicitărilor
de acordare a acestui tip de viză formulate de către cetățeni proveniți din Asia(Bangladesh, Pakistan, India, Nepal), depunerea cererilor în termenul de 60 de zile, stabilit la art.44 alin.(4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.194/2002 privind regimul străinilor din România a devenit imposibilă, republicată, cu modificările și completările.
Astfel, la data de 05.04.2022, conform datelor comunicate de către reprezentantul M.A.E, pe aceste spații erau înregistrate peste 10.000 de cereri de acordare a vizelor de angajare în scop de muncă, timpul de procesare fiind de aproximativ 4 luni (cu această ocazie s-a precizat faptul că M.A.E depune eforturi constante de reducere a acestui termen)”, se arată în fundamentarea OUG.
Guvernul a aprobat pentru acest an majorarea puternică a numărului avizelor care pot fi acordate muncitorilor străini, la 100.000 de lucrători, după ce în 2021 a fost stabilit inițial un contingent de 25.000 angajați, dublat ulterior la un total de 50.000. Executivul argumentează urgența noilor prevederi privind acordarea vizei de muncă având în vedere ”sezonul estival, în care principalele activităţi din domeniul turismului şi al construcţiilor, domenii importante ale economiei româneşti, sunt în plină desfăşurare”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1073 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Trata-v-ar Arahat să vă trateze, trădătorilor de neam și țară!
    „Minciuni și fraze-i totul ce statele susține” (M Eminescu)

    – Românii pleacă de-acasă la salarii mai mari. Pînă nu demult plecau că nu aveau nimic ce lucra.
    – Vai! nu avem cu cine lucra. Se aduc în România muncitori din Asia la salarii ceva mai mari decît primește un român pt aceiași slujbă în aceiași firmă și cazare.
    – De ce angajatorii din Vest nu aduc asiatici? Chiar ar putea să-i aducă la salariile ce le-ar primi în România.

    Nici o minciună nu se mai chinuie s-o rueze.

  2. Trebuie sa ridicam restrictia de muncitori straini, Romania trebuie sa aiba muncitori in toate domeniile si sa nu mai fie limite. Cei care se identifica ca romani sunt lenesi si nu vor sa munceasca de aceea trebuie oameni harnici sa le ia locul

  3. @Valah Cred ca de acolo vine si peiorativul budos olah? Te identifici?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.