Sărutul morții: primul contact cu lumea exterioară al unui grup de indieni din Amazonia

Un grup de indieni din Amazonia a luat contact pentru prima data cu lumea exterioară, lângă granița dintre Brazilia și Peru, cel mai probabil obligați să caute ajutor împotriva traficanților de droguri și a tăietorilor de lemne care le invadeaza teritoriul. Este pentru a doua oară în decurs de două luni când unele dintre cele circa 77 de comunități total izolate din pădurea amazoniană iau contact, pentru prima dată, cu lumea exterioară, scrie The Telegraph.

Grupul de indigeni era format din 24 de bărbați, femei și copii și încercă sa ceara ajutorul autorităților braziliene: arme și aliați împotriva traficanților de droguri din Peru care le-au masacrat comunitatea folosind arme de foc și apoi incendiindu-le locuințele. ”Au spus că mulți bătrâni au murit și că au îngropat și trei oameni în aceeași groapă. Au spus că mulți au murit și nu au putut fi îngropați, astfel că au fost devorați de vulturi”, spune Ze Correia, un membru al tribului Ashaninka, care s-a întâlnit cu indigenii respectivi.

Populația totala a tribului este estimată la doar 50 de persoane. După prima intalnire cu lumea din afara pădurii amazoniene, indigenii s-au imbolnăvit grav, scrie The Guardian. A fost nevoie ca ei să fie tratați de medici. Este vorba despre o simplă răceală, însă care poate avea efecte devastatoare asupra unor comunități perfect izolate.

Localnicii brazilieni încearcă să-i ajute pe indigenii izolați cu unelte și haine, numai că, avertizeaza ONG-urile, hainele sunt pline de germeni, la fel și uneltele, indiferent cât de curate ar părea, iar riscul de contagiune este mare.

Directorul ONG-ului Survival International susține că este necesară alocarea imediată a unor fonduri pentru protejarea indienilor care nu au stabilit contacte cu lumea exterioară până acum.

”Înainte, indienii izolați erau uciși de tăietorii de lemne. Acum sunt uciși de traficanții de droguri. Societatea civilă a cerut autorităților să protejeze aceste zone împotriva celor care vor să pătrundă aici, dar multe dintre autorități nu sunt interesate de acest lucru. Dimpotrivă, existența triburilor este o problemă pentru investiții și exploatarea resurselor”, spune antropoloaga Beatriz Huertas.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.