Scandal uriaș în Biserica Ortodoxă

Patriarhia Constantinopolului a recunoscut joi o Biserică Ortodoxă independentă în Ucraina, la finalul unui Sfânt Sinod de două zile la Istanbul.

În replică, Alexandr Volkov, purtător de cuvânt al patriarhului rus Chiril, a declarat că Biserica Ortodoxă Rusă va trebui să rupă relaţiile cu Constantinopolul, după ce Sinodul întrunit la Istanbul a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene, relatează Cotidianul.md.

„Patriarhia Constantinopolului a luat astăzi o decizie catastrofală. În primul rând pentru sine şi în general pentru întreaga ortodoxie”, a apreciat Volkov.

Sinodul a anulat totodată excomunicarea patriarhului ucrainean Filaret, pe care a decis să îl „restabilească în funcţia sa ierarhică”.

Filaret este ierarhul care a înfiinţat o Biserică Ortodoxă Ucraineană în 1991, după ce Ucraina a devenit stat independent. El s-a proclamat patriarh al acestei biserici şi ca urmare a fost excomunicat de Patriarhia Rusă.

Într-un comunicat publicat la finalul sinodului de la Istanbul, Patriarhia Constantinopolului a anunţat că „îşi reînnoieşte decizia deja luată şi conform căreia Patriarhia ecumenică va autoriza autocefalia Bisericii Ucrainei”.

După independenţa Ucrainei, în 1991, şi prăbuşirea Uniunii Sovietice, Filaret, fost ierarh al Patriarhiei Moscovei, a înfiinţat o Biserică Ortodoxă Ucraineană, autoproclamându-se patriarh al acesteia, ceea ce a dus la excomunicarea lui de către Moscova, reamintește și Agerpres.

În timpul sinodului, care a început miercuri, doi emisari de la Constantinopol trimişi în Ucraina în septembrie au informat despre rezultatele misiunii lor şi contactele pe care le-au avut la faţa locului, a precizat Patriarhia. Misiunea acestor doi emisari la Kiev a fost interpretată drept un preambul la recunoaşterea de către Constantinopol a unei Biserici Ortodoxe Ucrainene independente.

Biserica Ortodoxă Rusă a avertizat miercuri că ar putea avea loc revolte în Ucraina dacă va fi creată o Patriarhie ucraineană independentă faţă de Moscova.

Biserica afiliată Patriarhiei de la Moscova este cea mai importantă comunitate religioasă din Ucraina în ceea ce priveşte numărul de parohii, însă un număr tot mai mare de ucraineni se identifică drept enoriaşi ai Patriarhiei Kievului.

Adesea tensionate, relaţiile dintre aceste două Biserici au fost exacerbate odată cu declanşarea crizei ruso-ucrainene marcate de anexarea Crimeei de către Rusia, în martie 2014, urmată de conflictul din estul separatist prorus al Ucrainei, conflict care s-a soldat până acum cu peste 10.000 de morţi

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Balsoi problem ! Dupa ce tovarasul general Filaret a dezertat, acum intoarce cadelnita impotriva fostilor camarazi si se aliaza cu necuratii din Istambul ! Nu stie ca cine scoate Kalashnikovul, de racheta Buk va pieri !

  2. Toate conflictele ce țin de biserica catolică sau alte biserici protestante sunt relatate ca incidente, dar orice conflict din bisericile ortodoxiei devin manșetă cu scandal uriaș.

  3. daca Ucraina ca termen inseamna marginea, daca toti vorbesc o limba slava, existenta mai multor tari Belarus, Ucraina si Rusia este o faramitara a unui neam asa cum am fost si suntem si noi, toti sunt un popor chiar daca poarta un nume dat de vikingi, rus, adica negustor, in drumul facut intr emarile Nordului si/sau Baltica si Marea Neagra, din alt unchi masa slavo-teutona adica popoarele germanice si slave au o origine comuna, doar unii cu timpul i-au despartit si redefinit, ca tara de sine statatoare Ucraina e firesc sa aiba o biserica autocefala, ca popor insa este slav si parte din asa zisul popor rus.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.