Schema care a lăsat în frig marile orașe se aplică de azi în România

Consumatorii casnici precum și spitalele, școlile, grădinițele, cabinetele medicilor de familie, organizațiile neguvernamentale, bisercile și IMM-urile vor beneficia de azi de plafonarea prețurilor la energia electrică și la gazele naturale și de schema de compensare. Practic, prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh. Totodată, prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh. Prețul de referință al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh și include tarifele reglementate pentru servicii de rețea, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, contravaloarea certificatelor verzi, acciză și TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021. Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA, taxe și tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum și acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.

Pe lângă această plafonare, statul a decis să acorde o compensare pentru cei care consumă maximum 300 de kWh pe lună, plus o marjă de 10%, deci undeva la 330 de kWh.

Problema plafonării și a compensării nu este una extrem de simplă pentru că statul român revine la o practică pe care a implementat-o în urmă cu zece ani și care s-a dovedit falimentară pentru căldura din marile orașe. Asociația Energia Inteligentă susține că lipsa căldurii din București, Timișoara, Constanța etc. este cauzată de faptul că în urmă cu zece ani s-a instaurat o schemă de compensare pentru a ajuta consumatorii să nu aibă probleme de cu plata facturilor. Banii pentru schema de compensare trebuiau să fie achitate de STAT, dar statul a ”uitat” în multe rânduri să achite aceste facturi. Astfel, au început să apară restanțele, iar acestea au făcut ca să nu mai poată să fie achiziționate gaze și să apară sincope în asigurarea căldurii. De asemenea, lipsa plății de către STAT a compensațiilor pentru firmele transportatoare de energie termică a făcut ca acestea să nu mai realizeze lucrări de reparații și astfel conductele să crape și au apărut alte sincope în alimentarea cu căldură a consumatorului (vezi Termoelectrica, Termoenergetica).

Schema defectuoasă de compensare din energie termică este multiplicată de la 1 noiembrie 2021 și la energie electrică și gaze, știindu-se că STATUL nu va achita sumele pentru compensații în termen (niciodată nu s-a întâmplat acest lucru în istoria utimilor 30 de ani și oricum apreciem că nu există sumele necesare acoperirii acestor compensări uriașe), fapt ce va lăsa furnizorii cu datorii la producători și mai ales importatori, care vor sista livrările (a se vedea situația similară din energie termică de la CET Timișoara, CET Vest etc.) și vor lăsa astfel consumatorii fără gaze și energiei electrică. Lipsa achitării compensării valorii tarifelor de transport și distribuție, va lăsa aceste companii fără bani pentru reparații cu impact asupra continuității livrării gazelor și energiei electrice la consumatori, susțin cei de la Energia Inteligentă.

Această schemă de ajutorare a consumatorilor exclusiv prin compensații de la STAT, nu i-a în considerare cauzele care au determinat creșterea prețului la energie și gaze, mai mult antecedentul acestor practici populiste (deși în anul 2021, față de anul 2020, există un deficit de energie electrică de cca.10% și un deficit de gaze de circa 20%, prețul se dorește să fie exact la fel ca atunci când nu trebuia să importăm), va crea așteptări și după data de 1 aprilie 2022 și mai ales în iarna 2022/2023 atunci când impactul creșterii prețului asupra consumatorului va continua să fie unul important (luând în considerare evoluția taxelor certificatelor de CO2, creșterea ponderii importurilor, cererea mult mai mare decât oferta).

Legea de plafonare a prețului, așa cum a fost adoptată și mai ales cum probabil va fi aplicată (întârzierea plății subvențiilor), va contribui essential, în situația unei ierni grele (alături de lipsa contractelor de import gaze), la declanșarea unui colaps în furnizarea gazelor în iarna 2021-2022, conchid cei de la asociația amintită.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Și ce a făcut musiu Chisăliță, preș asociației inteligente, cît a fost mare mahăr peste tot la gaz .i membru în tot felul de comisii și comitete internționale?

    E omul sistemului ce vrea să ne aburească.
    „De foarte multe ori mi se pune întrebarea care este preţul corect la gaze? Și, de fiecare dată, răspund, într-un mod foarte onest, că nu ştiu” zice expertul.
    Prețul corect pt români la gaze, petrol și alte băgății ce le-avem în țară este cel de extracție, producție și transport, nimic mai mult. treaba cu bursa este doar acoperire pt furt la drumul mare.

    Revin cu o pildă.
    Cresc în bătătura mea rugi de mure. Nu le-a plantat nimeni. Vine cineva și0mi zice dă-mi mie să culeg rugii de mure, vreau să fac dulceață pe care s-o vînd. Bine îi zic eu te las dar
    a. dă-mi cîteva borcane cu dulceață.
    b. facem jumate-jumate din țîștig. Alegeți orice altă învoială
    c. mi le ia fără să mă-ntrebe sau mă-mbrobodește/minte, face dulceață, o vinde iar eu o cumpăr la prețul pieții.
    Din păcate sîntem în (c), avem gaze și petrol, ni le-au luat și le plătim la prețul manipulat la greu al bursei.

  2. „Va crea asteptari”
    Asteptarile sunt ca in 2021 (si dupa sa nu suferim de firg in case, sa nu ne spalam la lighean, sa putem avea (plati) energia electrica si gazul ptr acel trai de care grohaie iohannistii si nu numai. Ori eu vad involutie, spre ce a fost in anii ’50. Pai toate aberatiile mioritice, bruxeleze asta au ca finalitate? Aruncarea in saracie a celor pastortiti ptr a prospera o minoritate foarte mica?!?
    Cum vor arata indicatorii de civilizatie daca nu ne vom mai putea plati incalzirea (si apa calda) gazul, energia electrica, telefonul, internetul, TV-ul, sapunul, medicamentele, alimentele…etc? O sa spuna ticalosii care au mosit actuala situatie si care ne si conduc ca se poate si fara, strabunii nostrii, au putut? Ca sa nu spunem ca romanii au putut pana in ’90, deci se poate si pe viitor?

  3. asta nu e subiect de CSAT????? astia din CSAT nu sint platiti sa rezovle probleme de stringenta nationala???? asta este un subiect acut, de securitate nationala!

  4. Inca o tura de sperante pozitive spulberate! Faliment cu repertitie indentic cu perioada base, scrie pana la un guvern serios si stabil in functie! Cu leprele actuale, minciuna si furaciunile, sunt legi clare si corecte! Va inchipuiti ca strainezia, la ora actuala, dupa 2 ani de minciuni crase in orice, ne considera pe toti cetatenii romani mincinosi, hoti si escroci, si pe continuitate, conducerea tarii,…crimnali cu sange rece?! Oare de ce?!

  5. Prețul corect ar fi prețul pe care libianul Gaddafi la făcut concetatilor lui la petrol :adică DAR. Dar, de aceea a fost omorât de „civilizații democrațiilor vestice”,de „apărătorii drepturilor omului”. Nu doar la noi este mizerie morală, ci peste tot , de când este lumea, lume! Ar putea fi stârpi pirul asta moral, dar condiția ar fi sa stam trezi, nu sa dormim ca boul pe coada. Sa luam la întrebări și la tarnosit pe cel mai mic slujbaș. Am putea?Am putea indura un Țepeș Vodă?

  6. Cineva nu și-a făcut temele! Tot pe Cotidianul au apărut articole ample despre siguranța energetică a României. Cu argumente. Cu invocarea necesității convocării CSAT. Am aflat ca Germania își închide exploatările de cărbune „treptat, până în 2038”! Asa cum am aflat că principalul furnizor de gaze pentru România, este…. GERMANIA! Câte informații să mai fie!? Copii, hai să ne facem temele, după aceea vorbim. Ok?

  7. Problema pleaca de la capeteniile alea ale lumii carora li s-a facut brusc de „salvat planeta” cu Green Deal-ul lor si de redus consumul de combustibili fosili,dar fara sa puna mai nimic in loc.Iar pentru asta au gasit de cuvintza sa ne fraiereasca cu o criza de combustibili,insa toata provocata de ei,dar si cu niste mariri de preturi la certificatele lor verzi si pe toate directiile,care mariri nu au nicio legatura una cu cealalta,ci vor cica sa ne descurajeze de a mai consuma energie mai mult de un bec,sau lumanare,sau deloc,insa ei,toti imbuibatii si cu activistii lor de mediu,care sigur nu fac si nu au facut vreodata la viatza lor baie cu apa rece de izvor,si care acum s-au adunat la o mare sedintza de propaganda pentru fraieri,aducand-o si pe nelipsita activista kkcioasa de mediu Greta Thumberg sa miaune poezii cu vai planeta,dar care nu plange in frig si nu face baie cu apa rece de la ea de acasa in Suedia (ca altfel nu ar mai bate campii pe la conferinte) unde vede soarele de doua,sau de trei ori pe an,dar care ei toti care traiesc la caldurica,spun ca ii ingrijoreaza generatiile viitoare,dar care generatii risca sa nu mai existe deloc cand mor oamenii si copiii lor azi de frigul si foamea generate de ei acum,din neghiobia si incompetenta lor,plus ca mai vor sa hacuiasca si animalele cu care se hranesc oamenii,sustinand ca vaca si produsele ei,ca si de la alte animale,polueaza mediul,ceea ce demonstreaza ca sunt si cretini care habar nu au de circuitul carbonului in natura si ar trebui trimisi toti inapoi la scoala primara,sau prin alte locuri.

  8. Big Chef (seful indienilor), satul de cate lemne au taiat, se duce personal la Institut sa afle cum o sa fie iarna ce vine:
    – cum sa fie, f.f. grea, de 3 luni taie indienii lemne in padure !

  9. stau si ma intreb cum se vor descurca cei din Harghita, Covasna sau Bucovina cu cota de GAZE aprobata de desteptii nostri guvernannti. Situatie valabila si pentru locuitorii din zona de munte sau din zona subcarpatica?. Pai se compara consumul de gaze la o centrala de apartament la bloc din Bucuresti cu un cetatean cu centrala la o casa din Baraolt?. Astia judeca cu c-rul si se asteapta sa-i apalaudam?.Asunati toti politicienii din Parlament si valea cu ei in Harghita, la recreere. Se mai bucura si udmr-ul de o nunta parlamentara.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.