„Schimbarea Guvernului ar fi o gafă”

Analistul politic Iosif Boda a făcut o scurtă analiză a situației politice din ultimele zile.

Actualul Guvern a fost numit politic. Pe ce considerați că se bazează independența afișată de premierul Grindeanu?

Dacă vă uitați cu o minimă atenție la orice țară un pic mai răsărită pe scară politică, veți găsi o situație clar delimitată. Noi avem o „boală“ mai veche, începută odată cu actuala Constituție. Noi nu ne-am definit sexul politic. Ce este România? O țară parlamentară? Nu ar deranja dacă am fi. O țară prezidențială? Nici asta nu suntem. Puterea executivă nu ar trebui împrăștiată. Nu cunosc o asemenea împrăștiere a polilor de putere în diverse locuri. În mod normal, puterea juridică ar trebui să fie localizată în cadrul puterii judecătorești, puterea executivă aparține Guvernului, iar cea legislativă Parlamentului. În ceea ce privește independența pe care o afișează premierul Grindeanu, aceasta se bazează pe faptul că el nu este un începător în ale politicii. El are peste 25 de ani de politică, în care a parcurs toate etapele. Orice plan măreț ar veni de pe Marte sau de aiurea, nu Dragnea este cel care va răspunde pentru rezultate, ci Grindeanu, pentru că este învestit cu toate prerogativele. Nu întâmplător Dragnea a pasat Legea salarizării în Parlament: Dragnea nu ar avea de unde să dea banii necesari. Pe de altă parte, președinții locali sunt în proporție de 80-90% ai lui Dragnea, astfel că vor executa tot ceea ce li se spune. Pe de altă parte, independența lui Grindeanu se bazează și pe prevederile Constituției. Acolo nu se prevede nicăieri că ar trebui să fie un executant fidel al ordinelor venite de la partid.

De cine credeți că ascultă premierul Grindeanu?

Din când în când, ascultă de președintele Iohannis. Dar și asta se întâmplă în limitele Constituției. Suntem descreierați? Cei care se uită la politica românească se miră întrebându-se cine i-o fi inventat pe ăștia. Cum să impuți faptul că premierul cooperează cu președintele? Ce ar trebui să facă? Fiecare să-și facă o țară separată? Scopul politicii este rezolvarea problemelor fundamentale, nu o bătălie a orgoliilor. Spre exemplu, acum parlamentarii au început să disece ce a făcut Iohannis la întâlnirea cu Trump. Dar o bună parte a informațiilor privitoare la această vizită sunt secrete. Acum, Dragnea, Ponta sau Tăriceanu cer să li se dea lor raportul. Eu, unul, mă mir de Tăriceanu: este un om politic extrem de experimentat, care cunoaște foarte bine subtilitățile politicii externe. Și totuși…

Pe ce își bazează Grindeanu aceste manifestări de autonomie?

Nu este vorba despre „autonomie“. Am senzația că omul a tăcut ca să nu „facă valuri“. Totuși, el nu este un „cuțu-cuțu“ care ar face orice ca să-și păstreze funcția. Eu, unul, chiar și dacă aș căuta cu lupa, nu aș găsi motive serioase pentru a schimba Guvernul. Schimbarea Guvernului ar fi o gafă. Noi suntem parcă în clasica situație descrisă de Lenin: „Un pas înainte, doi pași înapoi“. Sau vom intra în situația descrisă tot de Lenin: „Astăzi este mai bine decât ieri și mâine va fi mult mai rău decât astăzi“. Dar cred că Dragnea este un om suficient de șiret și va înțelege că schimbarea lui Grindeanu nu-i va fi favorabilă. Dacă liberalii vor găsi un logoped care să le dezlege limbile, dar și mințile, și vor începe să se manifeste, actuala forță conducătoare va avea probleme. Probleme extrem de mari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.