Scrisoarea primită de Iohannis în secuime

Episcopul Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, i-a înmânat marţi, preşedintelui Klaus Iohannis, în cadrul întrevederii de la biserica Sfântul Nicolae din Miercurea Ciuc, o scrisoare în care românii din cele două judeţe îi solicită sprijin.

„Vă adresez aceste cuvinte în calitate de păstor al credincioşilor ortodocşi români din Episcopia Covasnei şi Harghitei, punându-ne nădejdea în dumneavoastră că ne veţi fi alături în demersurile noastre de păstrare a identităţii naţionale, a culturii şi tradiţiilor pe aceste meleaguri. Vă aducem la cunoştinţă că, din această perspectivă, este imperios necesară găsirea unor soluţii pentru asigurarea, prin bugetul central, a suportului financiar pentru proiectele promovate de asociaţiile şi fundaţiile culturale, religioase şi civice din cele două judeţe, având în vedere potenţialul economic extrem de redus al comunităţii româneşti în acest spaţiu”, se arată în scrisoarea înmânată preşedintelui de episcopul Andrei Moldovan.

Românii din Harghita şi Covasna contează pe sprijinul preşedintelui pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare economică, prioritară pentru zona Covasna-Harghita şi atragerea de investitori, cu finalitate în crearea unor noi locuri de muncă şi menţinerea celor existente, deoarece „componenta economică este principala cale de estompare a asperităţilor interetnice, de eliminare a exodului populaţiei româneşti din zonă şi de reafluire a generaţiilor tinere spre locurile natale”, se arată în scrisoare.

„În acelaşi timp, ne punem speranţa ca veţi acorda o atenţie deosebită legilor trimise de Parlament către Dumneavoastră spre promulgare, legi care, uneori, la nivelul judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş pot produce efecte juridice nedorite în zonă şi care pot pune în pericol buna convieţuire interetnică în zonă”, se mai afirmă în scrisoare.

Totodată, Klaus Iohannis a fost invitat de către episcopul Covasnei și Harghitei să participe la sărbătoarea Centenarului Unirii, care va fi organizată anul viitor la Mănăstirea Sfântul Ilie din Toplița, în timpul întrevederii de marți, de la Catedrala Episcopală ‘Sfântul Nicolae’ din Miercurea Ciuc.

Episcopul Andrei Moldovan i-a spus președintelui că Mănăstirea Sfântul Ilie din Toplița a fost ctitorită în curtea casei părintești a primului patriarh al României, Miron Cristea.

În timpul vizitei, președintele a primit din partea episcopului și o icoană cu chipul lui Iisus Hristos, „care să vă însoțească în marea și greaua misiune pe care o aveți de înfăptuit”, pictată de măicuțele de la Mănăstirea din Izvorul Mureșului.

De asemenea, președintele a primit o carte conținând operele unor autori români din județele Harghita și Covasna, precum și un dar cusut de mână, din partea Asociației Șezătoarea Românească, cu însemnele naționale.

„Vă mulțumesc primirea frumoasă pe care mi-ați făcut-o. Dragi enoriași, dragi români, sunt foarte bucuros că am ajuns astăzi în Catedrala Episcopală, unde m-ați așteptat așa frumos. Sunteți așa de frumos îmbrăcați, aveți copii frumoși și mi-ar plăcea ca aceste comunități să se dezvolte frumos și bine. Pentru mine, este un moment foarte special această vizită în catedrală, un moment pe care personal mi l-am dorit și nu este greșit să spunem că aceste lucruri, în aceste întâlniri, nu țin numai de biserică, numai de stat, ci ele țin și de noi, toți’, a spus Klaus Iohannis, în interiorul catedralei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.