Scut în jurul lui Bejinariu

Camera Depuraţilor a respins, marţi, cererea DNA de urmărire penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu.

Au fost înregistrate 88 voturi în favoarea cererii de urmărire penală, 183 împotrivă și 2 abțineri.

PNL şi USR anunțaseră că vor vota „pentru” urmărirea penală a lui Eugen Bejinariu, PSD, ALDE şi PMP nu s-au exprimat, iar UDMR a criticat cererea procurorilor, fără a-și preciza poziția.

Vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache consideră că imaginea Parlamentului nu are legătură cu votul dat marți.

Întrebat cum comentează faptul că președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că ar trebui ridicată imunitatea lui Bejinariu, Iordache a spus: „Păi asta s-a cerut și ați văzut rezultatul votului’.

„Ce legătură are imaginea Parlamentului? E un vot care s-a luat în Parlament. (…) Rezultatul e cel de azi, ce va face mai departe Parchetul, nu știu”, a adăugat Iordache, chestionat care este imaginea Parlamentului în acest caz, ținând cont de rapoartele MCV.

La rândul său, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că a votat „pentru” încuviinţarea urmăririi penale în cazul Bejinariu, dar numărul mare de voturi „împotrivă” relevă faptul că au existat deputaţi de la toate partidele care s-au împotrivit cererii procurorilor.

Cererea a fost respinsă după ce Eugen Bejinariu a respins „categoric”, în fața colegilor săi, acuzația că ar fi comis vreun abuz în serviciu pe vremea când era ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului.

„Resping categoric acuzația că aș fi comis vreun abuz în serviciu. Acuzațiile ce mi se aduc sunt complet nefondate. Nu sunt acuzat că aș fi săvârșit vreo infracțiune de corupție sau aș fi dobândit vreun folos necuvenit. Contractul este încheiat între Guvernul României și Microsoft Irlanda, este parte a unui act normativ adoptat de Guvernul României, iar semnătura mea în numele Guvernului a fost acordată în baza unei mandat imperativ al acelei hotărâri de Guvern care a aprobat contractul și m-a desemnat explicit. Semnarea contractului între Guvernul României și Microsoft Irlanda a fost decisă prin adoptarea de către Guvern a unui act normativ cu respectarea legii privind achizițiile publice și a avut toate avizele juridice și de conformitate, în toate etapele”, a spus Bejinariu în plenul Camerei Deputaților.

Procurorii au dorit să-l pună sub acuzare pe Eugen Bejinariu pe motiv că, în perioada în care a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, încălcând dispoziţiile privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectele hotărârilor de guvern nr. 1473 din 11 decembrie 2003 şi nr. 470 din 1 aprilie 2004, prin care s-a aprobat încheierea, între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea companiei de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul favorizării acesteia prin evitarea organizării unei licitaţii publice.

Eugen Bejinariu mai este suspectat că a iniţiat şi susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr. 1778 din 21 octombrie 2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15 aprilie 2004 între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. Procurorii susţin că Bejinariu a semnat contractul comercial de închiriere licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 şi actul adiţional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziţia din sursă unică.

Prejudiciul produs statului prin aceste contracte care au avut la bază hotărâri de Guvern a fost estimat de procurorii DNA la 66.965.343 de dolari, sumă care a reprezentat un folos patrimonial necuvenit pentru compania Fujitsu Siemens Computers GmbH.

Solicitarea DNA către Parlament a fost înaintată încă din noiembrie anul trecut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.