Se ascut săbiile pentru președinția USR

Liderul fondator al USR, Nicușor Dan, s-a retras „în plină glorie“ de la șefia partidului, după cum apreciază și colegii săi, precum și cei de la PSD și PNL, imediat după ce a fost reconfirmat în funcția de președinte. Mișcarea lui Nicușor Dan nu a fost o simplă lovitură de imagine, ci este creditată ca fiind legată și de problemele din justiție pe care acesta le are.

Acuzațiile care i se aduc nu par deloc ușoare, iar „o locomotivă“ cu unele probleme penale ar dinamita complet „partidul corporatiștilor“, cum este numit de majoritatea românilor. Fostul șef al USR a demisionat de la conducere pe 31 mai, după ce USR a decis prin vot să se poziţioneze împotriva revizuirii Constituţiei pentru redefinirea familiei. Decizia sa a fost considerată un simplu pretext, la care s-ar fi muncit și încă s-ar depune unele eforturi considerabile, ca să pară cât mai autentic. Tocmai din acest motiv, susțin gurile rele, s-ar organiza și referendumul de la începutul lui august, premergător congresului necesar desemnării noului lider al USR.

Culisele demisiei președintelui

Despre Nicușor Dan se vorbește prin Parlament că are probleme grave din cauza probelor pe care le-ar deține procurorii împotriva sa, dar și din cauza imposibilității justificării unor fonduri care au ajuns în conturile sale. Suma este destul de importantă, cu șase zerouri, și în euro, după cum susțin anumiți parlamentari. Aceste zvonuri au plecat nu doar de pe buzele unor parlamentari ai PSD, ci și de pe cele ale unei părți a liberalilor. Adevărate sau nu, aceste acuzații au coincis cu momentul în care Nicușor Dan și-a anunțat formațiunea că nu mai vrea să o conducă, la doar două săptămâni după ce a fost reales în fruntea ei. Imediat, opozanții săi din propriul partid au sărit și ei la gâtul fostului președinte, mai ales că acesta și-a justificat demisia prin direcția ideologică în care a luat-o USR. Nicușor Dan și-a exprimat dezacordul față de poziționarea USR împotriva modificării Constituției pe tema familiei tradiționale. Însă acum și-a mai îndulcit mesajele. Dan își condiționează revenirea de rezultatul referendumului intern. „Dacă el se va defini ca fiind partid progresist rămân în afara lui, la fel cum aș rămâne și dacă s-ar defini ca partid conservator. Mă voi reînscrie dacă partidul va rămâne așa cum s-a format, și dacă referendumul decide că partidul nu se poziționează“, a anunțat Nicușor Dan.

Ghinea și Armand se vor nr. 1

Cu un președinte interimar, Elek Levente, care nu este decât pe placul unei părți a formațiunii politice și care nu exercită niciun fel de coeziune cu majoritatea românilor și din cauza etniei, USR organizează un referendum intern la începutul lui august, pe problema direcției viitoare a politicilor sale prin votul „pentru“ sau „împotriva“ modificării Legii fundamentale, ca apoi, în septembrie, să se pronunțe prin congres pentru un candidat sau altul. Deja Cristian Ghinea și Clotilde Armand pregătesc terenul pentru a prelua conducerea USR. Însă nici Nicușor Dan nu stă deloc cu brațele în sân. Acesta ar putea să revină și să revendice, din nou, fotoliul de președinte. Referendumul intern din USR reprezintă o premieră pentru formațiunile politice românești, pentru că se va desfășura digital, timp de cinci zile, între 3 – 8 august. Mai puțin inedite sunt platformele cu care ies la atac pentru funcția supremă în USR deputatul Cristian Ghinea și Clotilde Armand. Dacă Ghinea vrea să se concentreze strict pe tematica importantă, fără să fie luate în considerare și aspectele secundare de pe agenda cetățeanului, Armand speră să revigoreze România cu un plan de combatere a sărăciei și îmbunătățirea radicală a procesului de învățământ. Echipa lui Ghinea vrea să angajeze, pe viitor, USR pe calea liberalismului, mai ales că PNL, în opinia lor, s-a transformat într-un veritabil partid conservator sub Ludovic Orban. USR liberal va declanșa o dezbatere națională pentru limitarea prin Constituție a deficitului bugetar, a datoriei publice și garantarea constituțională a contribuțiilor la pensiile administrate privat. De asemenea, din strategia fostului ministru tehnocrat al Fondurilor Europene face parte și unirea cu România 100 a lui Dacian Cioloș.

Franțuzoaica, sprijinită de Dan?

Clotilde Armand se prezintă cu platforma „USR popular“, care are o orientare inspirată de viziunea creștină asupra omului și de concepția creștin-democrată asupra societății, exact pe inima lui Nicușor Dan. Popularii din USR propun un Parlament alcătuit din maxim 300 de deputați și senatori, alegerile locale să aibă loc în două tururi, iar alegerea președinților Consiliilor Județene să fie directă. Tabăra conservatoare pledează pentru „întărirea căsătoriei și a familiei, principalul fundament al societății și cadrul optim pentru creșterea și educarea copiilor“, indiciu suficient pentru a alimenta ideea că Armand este sprijinită din umbră de Dan, care își va continua politicile în cazul în care problemele lui se vor accentua.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.