Se bat Hopincă și Nicușor Dan. Miza este uriașă

Prefectul Municipiului Bucureşti Rareş Hopincă a anunţat, marţi, că a depus o acţiune în instanţă împotriva Primăriei Municipiului Bucureşti, prin care solicită anularea dispoziţiilor de primar din anul 2005 prin care s-au retrocedat aproximativ 12 hectare de teren din Parcul IOR.

Anunțul a fost făcut de Rareş Hopincă, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu primarul Sectorului 3 Robert Negoiţă.

„În urma analizei celor două Dispoziţii privind retrocedarea terenului din Parcul IOR, am decis să cer instanţei anularea acestora şi redarea terenului în domeniul public al Municipiului Bucureşti. În opinia mea, există elemente vădite de nelegalitate în ceea ce priveşte întocmirea şi aprobarea celor două Dispoziţii. Acest teren nu putea fi retrocedat niciodată şi cer instanţei să constante că retrocedarea a fost abuzivă. Terenul face parte dintr-o suprafaţă de 767 de hectare de teren arabil, rămase în proprietatea lui Ivan Grgueff după Reforma Agrară din 1921. Suprafaţa avea să fie expropriată în condiţiile legii de Reformă Agrară Nr. 187 din 1945 – fiind teren arabil, de la cetăţeanul menţionat anterior şi Elena Catacuzino, trecând astfel în proprietatea statului român”, a explicat prefectul.

Prefectul Capitalei a adăugat că „fiind teren arabil, această parcelă nu putea fi retrocedată în baza Legii 10/2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, ci trebuia, eventual, să facă obiectul unei cereri pe Legea Fondului Funciar Nr. 18 din 1991”, a mai spus prefectul.

„Mai mult decât atât, după intrare în proprietatea statului român, terenul a fost amenajat ca parc şi a fost în permanenţă parte a domeniului public al Municipiului Bucureşti. Este evident că acest teren nu putea fi retrocedat în forma şi pe baza procedurii aplicate la emiterea Dispozitiilor 4333 si 4334 din 2005”, a completat Hopincă.

Prefectul Capitalei a invitat grupurile de initiativă civică şi organizaţiile neguvernamentale interesate să facă cerere de intervenţie în dosar, dacă există elemente suplimentare care pot fi evidenţiate instanţei şi care să ducă la revenirea terenului în domeniul public al Municipiului Bucureşti, mai indică sursa citată.

Reacția lui Nicușor Dan

Primarul Capitalei Nicuşor Dan a declarat că faptul că prefectul Bucureştiului Rareş Hopincă a anunţat, într-o conferinţă de presă, susţinută împreună cu primarul Sectorului 3 Robert Negoiţă că a depus o acţiune în instanţă împotriva PMB prin care solicită anularea dispoziţiilor de primar din anul 2005 prin care s-au retrocedat aproximativ 12 hectare de teren din Parcul IOR, este „o sfidare a bunului simţ”, deoarece Negoiţă şi Sorin Oprescu au îngreunat foarte mult posibilitatea de anulare a dispoziţiei de retrocedare. Edilul general a adăugat că nu înţelege de ce Hopincă nu i-a cerut ajutorul.

„Sper ca acțiunea de azi a Prefectului pentru anularea dispoziției de retrocedare a celor 12 hectare din Parcul IOR să fie una serioasă și nu un gest de imagine.

Nu înțeleg de ce nu m-a contactat pentru a-l ajuta, deși am anunțat public că am finalizat o amplă analiză juridică a speței.
Faptul că a anunțat acțiunea împreună cu Robert Negoiță e o sfidare a bunului simț. Negoiță și Oprescu au îngreunat foarte mult posibilitatea de anulare a dispoziției de retrocedare. În litigiul în care cele două primării au fost parte, Înalta Curte a reținut definitiv că terenul nu e parc pentru că niciuna din primării nu a venit cu acte care să dovedească faptul că e parc. Tocmai din cauza lor acum anularea dispoziției de retrocedare necesită o analiză juridică subtilă”, a scris Nicuşor Dan, marţi pe Facebook.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8531 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Nu se bat, draga Ioana ,Nicusor e foarte de acord ca Hotia lui Videanu/Murgeanu de retrocedare sa nu fie continuata si parcul sa ramana parc

  2. Titlul articolului este bizar…totusi…O VESTE BUNA!!! Cei doi, prefectul si primarul general, sa se tina de cuvant si sa faca din Parcul IOR un parc superb!!! Este o nevoie imensa de parcuri in Bucuresti si de zone impadurite in jurul capitalei. Ce le lipseste copiilor sunt piscinele publice acoperite. In toata Europa la clasa a doua sau a treia ora de sport este inlocuita cu natatie. In plus, de doua ori pe saptamana este program de piscina pentru pensionari, totul gratuit. Locuri de parcuri exista!!! Toate imobilele retrocedate care stau ne-renovate de mai mult de trei ani trebuie preluate de primarie dupa ce proprietarii neglijenti sa fie amendati cu o suma echivalenta cu costul renovarii fatadelor!!! Se poate! Vointa sa fie!

  3. Citez: „În litigiul în care cele două primării au fost parte, Înalta Curte a reținut definitiv că terenul nu e parc pentru că niciuna din primării nu a venit cu acte care să dovedească faptul că e parc”.
    Deci justiția română, prin ÎCCJ, consideră că Parcul IOR nu e parc. Pe bune? Judecătorii aceştia au capacitatea de a gândi, sau judecă doar aşa, fără să gândească?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.