Se dă liber la canabis în Germania!

Germania a mai făcut un pas miercuri către legalizarea canabisului în scop recreativ odată cu adoptarea de către guvern a unui proiect de lege, care va fi însoţită de o campanie de prevenire destinată tinerilor, relatează France Presse şi DPA.

Potrivit textului, care nu a fost încă dezbătut şi votat de parlament, de la vârsta de 18 ani se va putea cumpăra şi deţine până la 25 de grame de canabis.

Germania va avea astfel una dintre cele mai liberale legislaţii din Europa, pe urmele Maltei şi Luxemburgului, care au legalizat canabisul de agrement în 2021, respectiv 2023, notează AFP.

Coaliţia social-democratului Olaf Scholz, împreună cu Verzii şi Liberalii, a făcut din această legalizare unul dintre proiectele emblematice ale mandatului ei chiar dacă planul iniţial mergea mult mai departe. Confruntat cu rezerve din partea Uniunii Europene, Berlinul a trebuit să-şi revizuiască copia.

Reforma stârneşte critici de asemenea din partea opoziţiei, a sindicatelor poliţiştilor sau a judecătorilor care cred că nu va pune capăt traficului, în timp ce acesta este unul dintre obiective.

Potrivit acestui proiect de lege, va fi posibil de asemenea să se cultive până la trei plante de canabis pentru uz propriu.

Noua legislaţie prevede crearea de asociaţii non-profit ai căror membri adulţi – numărul lor limitat la 500 – să poată cultiva planta pentru consum propriu, sub supravegherea autorităţilor publice.

Aceste „Cannabis Social Clubs” – aşa cum se numesc ele însele – vor avea o activitate reglementată: nu vor putea aproviziona decât membrii şi doar cu 25 de grame pe zi, cu maximum de 50 de grame pe lună. Pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 21 de ani, va fi ceva mai puţin: 30 de grame pe lună. Aceste cluburi vor fi supuse controalelor de către autorităţile publice.

Consumul de canabis trebuie să aibă loc în afara acestor cluburi, interzis la mai puţin de 200 de metri faţă de ele, de şcoli, locuri de joacă, terenuri de sport şi asociaţii pentru tineri.

Ministrul federal german al sănătăţii Karl Lauterbach intenţionează printre altele să lanseze o mare campanie de conştientizare a tinerilor asupra pericolelor canabisului pentru creier „deosebit de dăunătoare când acesta este încă într-o perioadă de creştere”.

„Pentru tinerii (sub 18 ani), consumul rămâne interzis, iar pentru tinerii (până la 21 de ani), este limitat”, a amintit el într-un comunicat de presă.

El a descris proiectul de lege privind legalizarea canabisului, aprobat miercuri de Cabinet, ca un „punct de cotitură”.

Legea este un „punct de cotitură într-o politică din păcate eşuată în legătură cu canabisul”, a spus ministrul în timpul unei conferinţe de presă la Berlin.

„Nimeni nu ar trebui să înţeleagă greşit legea. Consumul de canabis va fi legalizat. Cu toate acestea, el rămâne periculos”, a notat Lauterbach, potrivit unui comunicat comun al ministerului său şi Ministerului Agriculturii, citat de DPA.

Scopul proiectului de lege, a explicat el, este să respingă piaţa neagră şi să reducă criminalitatea legată de droguri, traficul de substanţe toxice şi numărul consumatorilor.

La rândul său, ministrul agriculturii Cem Özdemir a vorbit despre un „pas important pentru o politică progresivă, realistă asupra drogurilor”.

Proiectul de lege, care trebuie adoptat de parlament, este posibil să se modifice în timp ce Bundestagul îl dezbate după vacanţa de vară. Camera superioară a parlamentului german, Bundesrat, este de asemenea pregătită să-l discute.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

17 Comentarii

  1. Sa cultive Dana is in insula mare a brailei pentru export ! Mai fac si ei 1 miliard de euro si au bani pentru bugetari !

  2. Cum spune helitili, e prea mulți săraci pă planetă care flatuleză , deci poluează și încălzesc planeta degeaba. Și tot helitili au promis tinerilor frumoși, deștepți și liberi, că nu vor mai avea nimic și vor fi fericiți, iată că helitili se țin de cuvânt îi fac pe trotinetiști fericiți.

  3. doar daca este natural. vindeca foarte multe afectiuni. se pare ca si cancerul…

  4. E clar! Nația trebuie adormita sa nu se revolte pe măsură ce se prăbușește.

  5. Din câte știu au încerca și alții iar traficul cu stupefiante nu s-a diminuat iar consumul in niciun caz. Adică interzici fumatul peste tot dar legalizezi drogurile. O măsură tipica stângii curcubeu.

  6. consumul de canabis are acelasi efect ca si alcoolul: stimuleaza pofta de mancare. bob marley consuma si alte substante nu numai canabis…de aici lipsa pftei de mancare. era „afumat” cam tot timpul. acum este la latitudinea fiecarui OM cum alege sa isi traiasca viata, cata mai este. cine nu vrea sa fie adormit, nu este.

  7. Asta le mai lipsea nemților, progress curat.Herr Olalaf a pleznif-o-n plin. Polizei kein, ahrab trafikant groß, numai asa mai taie din piața nwagră. Dar trebuie geld, aber jungheit se profilează pe fentanyl.Cred ca moș Kohl i-ar pune pe toți la zid daca ar mai putea, și-njura ziua în care a lăsat-o pe parașuta kaghebeului,”speciala” angela, sa-i care servieta. Și așa s-a mai dus draq un mit.

  8. O formula de a controla generatiile de tineri si mai ales de a minimaluza reactiile contra guvernantilor. Exista numai anumite boli care pot folosi canabisul. Dar duce la dependenta si la acesti bolnavi.

  9. Zilele astea era o statistica ce invinuia Romania de la nemturia+, sau cam asa ceva. Se folosesc de alte tari invinuindu-le si baga in forta legislatia! Sa vedeti ca se copiaza legea si deindata in Romania! Cica se vrea stopat consumul de droguri! Exact ca la plasticarie, ca la tutun prin diversificare, ca la tratament prin obligari la intepari si pot continua! In ce lume de idioti infractori traim! Oricul, atata timp cat se spune ca „am fi membri la…entitati” si nu o certitudine, inseamna ca totul a fost farse si Romania se poate retrage oricand ramanand fara bunurile si proprietatile care au fost livrate prin semnaturi la aderari entitati globale, inclusiv aurul pierdut.

  10. pentru diasporetul care locuieste in D, dar lucreaza in NL. Un pic mai incolo de granita erau des controale (doua roti, patru roti- stop). ‘De unde vii si unde mergi’ ‘de la munca si ma duc acasa’ ‘pistoale, droguri?’ ‘?!?!? eu?’ Se ducea cu id-ul in masina, nu stiu ce vefifica apoi ti-l inapoia, si urmatorul. De nu stiu cate ori era sa-ntarzii din cauza check-urilor. In zile lucratoare, dar mai ales duminica dupa amiaza, cand in D tot e inchis, iar in NL deschis. Degeaba il rogi sa te verifice primul ca sa pleci, ca zice ‘wait in the line, please’. Acum o sa-ntrebe numai de pistoale. Poate scap de controale dese, ca de pistoale n-am fata sigur:))

  11. Cu ”medicamente” si jocuri pe calculator oamenii vor fi fericiti.

  12. dar aici nu-i vorba de cancer ci de divertisment…fiecare cum poate si cat poate…

  13. Sub efectele „terapeutice” europenii se joaca cu mintile celor slabi sa aleaga corect politik

  14. Pana acum tara care are legislatia cea mai permisiva referitoare la droguri, si nu numai canabis, este Portugalia. Posesia oricaror droguri nu este impotriva legii. Verificati. Traiesc intr-o tara unde consumul de canabis in scop recreativ este permis. Credeti-ma ca la nivelul cetateanului de rand nu s-a observat nici o schimbare dupa liberalizarea consumului. Cine vrea se duce la magazin si se aprovizioneaza ca si cand te-ai duce la macelarie. Nimic dramatic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.