Se dă prima sapă la conducta care ne va scăpa de gazul rusesc

Luna viitoare, în jurul datei de 14, va fi semnat ordinul de începere a lucrărilor a trei stații de comprimare gaze de câte 10 MW prevăzute în proiectul BRUA Faza 1, gazoductul care va aduce în Europa, inclusiv România, gaze naturale din zona Caspică și de la terminalele LNG din nordul Greciei. BRUA este o investiție la care participă Bulgaria, România, Ungaria și Austria și principala sa menire este aceea de diversificare a surselor de gaze naturale astfel încât Europa să nu mai fie dependentă de gazele rusești. Contractul de execuție a celor trei stații de comprimare, Podișor, Bibești și Jupa, în valoare de 288,7 milioane de lei, fără TVA, a fost semnat de către operatorul național de transport gaze naturale – Transgaz – și compania Inspet Ploiești, unul dintre principalii jucători de pe piața internă de construcții și montaj conducte de gaze și echipamente aferente. „Transgaz este una dintre cele mai importante companii din portofoliul Ministerului Economiei și este, cu siguranță, una dintre cele mai active companii. Transgaz este angrenat în acest moment în mai multe proiecte de gazoducte care vor tranforma compania într-o multinațională românească la nivel regional. De departe cel mai impotrant proiect strategic este BRUA, unde ordinul de începe a lucrărilor pentru stațiile de comprimare gaze a fi semnat pe 14 aprilie”, a declarat ministrul Economiei Dănuț Andrușcă. Potrivit lui Ion Sterian, directorul general al Transgaz, „realizarea infrastructurii BRUA Faza 1 va ridica nivelul de securitate energetică a României și va deschide noi oportunități pentru implicarea furnizorilor de echipamente și servicii energetice”. „BRUA Faza 1 va asigura crearea de noi locuri de muncă pentru lucrările de execuție și pentru exploatare pe teritoriul României. Investiția în cele 3 stații de comprimare gaze este o dovadă în plus a capacității acestei companii-fanion de a realiza proiecte strategice ambițioase”, a declarat Sterian.

Proiectul BRUA Faza 1 presupune construirea pe teritoriul României a unei conducte de transport de gaze naturale ce va facilita conexiunea dintre conductele existente, de la Podișor până la Recaș, pe direcția Podișor-Corbu-Hurezani-Hațeg-Recaș și constă în: Construcția conductă transport gaze naturale Podișor-Recaș în lungime de 479 km cu diametru de 32″ (Dn 800) și presiunea de proiectare de 63 bar; stație de comprimare gaze Podișor, stație de comprimare Gaze Bibșeti, stație de comprimare gaze Jupa, fiecare stație fiind echipată cu câte două agregate de comprimare (unul în funcțiune și unul de rezervă) cu posibilitatea de asigurare a fluxului bidirecțional de gaze. Proiectul BRUA Faza 1 nu este în legătură gazele din Marea Neagră, ci este în legătură cu terminalele LNG din nordul Greciei și cu gazele din coridorul sudic din zona Mării Caspice.

Proiectul BRUA este dezvoltat în contextul necesităţii diversificării surselor de alimentare cu gaze naturale ale ţărilor europene, creşterii securităţii alimentării cu gaze naturale a României prin acces la noi surse, transportul înspre pieţele Central Europene a rezervelor de gaze naturale din regiunea Caspică, asigurării pe direcţia Bulgaria a unei capacităţi de transport în ambele sensuri de curgere de 1,5 mld.mc/an şi dezvoltării unei capacităţi de transport pe direcţia Ungaria de 1,75 mld.mc/an în faza I şi 4,4 mld.mc/an în faza II.

În acest moment, România importă gaze în special din Rusia, prin conducta Prietenia, care intră în ţară la Isaccea, şi prin conducta din nordul ţării, de la Medieşul Aurit. De câţiva ani, s-a spart monopolul importului rusesc prin punerea în funcţiune a conductei Szeged-Arad, iar gazul care intră în ţară este furnizat de companii diferite de interesele Rusiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

17 Comentarii

  1. ” De câţiva ani, s-a spart monopolul importului rusesc prin punerea în funcţiune a conductei Szeged-Arad, iar gazul care intră în ţară este furnizat de companii diferite de interesele Rusiei.”
    Da, e adevarat, noi n-o sa mai cumparam gaze direct de la ruși, îi lăsăm pe alții să le cumpere ieftin de acolo si apoi să ni le vândă nouă potrivit intereselor lor!

    • „Pixelu” a vrut sa spuna ca cumparam gaz rusesc de la o firma cu GMBH in coada!Firma se numeste Wintershall si are ca actionari Gazprom (Rusia) si BASF (Germania) , iar administrator era la un moment dat fostul cancelar Schroder!Asa ca, d-le Pam Matei, mai scutiti-ne cu aberatiile din articole de doi lei!Conducta BRUA nu e pentru Romania, ci pentru a vinde (ieftin) gazul romanesc in vest!

  2. muntii nostrii aur poarta , noi cersim din poartan poarta!
    lasati naibii conductele, dati drumu la gazu din marea neagra

    • Gazul este românesc doar că se extrage de pe teritoriul României! Cu ce suntem avantajați dacă vom folosi gaz exploatat de străini de pe încă teritoriul României, la același preț cu gazul rusesc importat? Ar zice unii că măcar intră niște redevențe dar sțiu ei austriecii și americanii să facă contracte din care tot statul român rămâne cu buzele umflate, asta în cazul fericit, dacă nu cumva este forțat să plătească și despăgubiri exploatatorilor!

  3. Idioti securisti!
    Gazele din import nu au „culoare sau miros” sunt foarte bune pentru Romania iar cele interne exploatate numai pentru consumul intern pe o perioada cit mai lunga!
    Restul sunt prostii debitate de securisti!

  4. De ce nu cumpărăm noi gaz lichefiat de la americani mult mai scump decât gazul rusesc și mai complicat de transportat și folosit, dar prin a cărei cumpărare paricipăm și noi la susținerii industrie extractive americane și vom avea mândria că dl. Dragnea și-a mai făcut intersectând-se cu dl. Președinte Tramp un selfi, iar dl. Președinte Iohannis s-a plimbat prin grădina de trandafiri de la Casa Albă.

  5. Azerii nu au legatura cu Rusia, chiar vor fi incurajati de Putin sa aprovizioneze „deusmanul”, caci asa se pozitioneaza Tarile din UE cu psihopatii alesi in stare de vrajeala electorala.
    In caz de „ceva”, se inchide gazul si de acolo, ca altfel sinr scoase din functiune de rusi.
    Iluzii de oameni tampiti, care viseaza ca astfel nu ar mai avea treaba cu Rusia.
    De fapot, cei care imping proiectul s-au asezat bine deja in pozitia de lipitoare, vampir, boa constrictor… ca sa-si creasca averile facute din fraude cu acte „legale”.

  6. Exista gaz romanesc suficient pentru populatia Romaniei. Romanii consuma jumatate din ceea ce se extrage din Romania. Statul roman incurajeaza specula, iar pretul gazului este crescut artificial, s-a ajuns ca romanii sa nu profite de ce are aceasta tara ca bogatie, o aberatie pe care n-o face nici o alta tara. E cea mai ordinar si abject slogan cu „independenta energetica si cea a securităţii alimentării cu gaze naturale a României„. Gazul trebuie pastrat pentru urmasi si nu vandut altor state si-asa redeventa si profitul sunt minime pentru stat. Cel mai bine e sa se procedeze ca in cazul Norvegiei, tot profitul sa se duca in fondul pensionarilor si a faptelor umanitare. Votati tradatorii si veti avea iadul!

    • Care stat român? Vrei să spui colonia românica! Acum poți să votezi ce vrei, că tot colonie rămânem!

  7. Ne bucuram degeaba, gazele sunt concesionate si redeventa mica! Ce mai ciupim noi de la transport! Conducta BRUA va fi coproprietate, deci profitul impartit!

    • Conducta o face Transgazul cu bani din credite. Cine rambursează creditele? Proștii de români că doar ei sunt acționarii Transgazului!
      Istoria recentă ne-a arătat că redevențele, după ce că sunt modice, sunt plătite doar de proști, lucru de care nu-i suspectez pe austrieci sau americani.

  8. Gazul romanesc este mai scump ca cel rusesc. Aa spus-o chiar cei de la OMV Romania. Iar ce vine dinspre Ungaria ce gaz credeti ca este? Tot rusesc plus profitul importatorului direct, cel mai probabil o firma nemteasca. Noi ca deobicei facem afaceri bulgaresti doar ca sa fim obedienti cu marile cancelarii occidentale. Afacere ar fi sa consumam la pret romanesc gazele exploatate de americani si austrieci (sic !!) din Marea Neagra. Dar gazele astea ieftine pleaca spre occident, iar noi consumam gazele rusesti care ne sunt vandute de nemti care isi adauga profitul. probabil pe viitor gazele romanesti fizic nu vor pleca din RO… dar pe hartie vor pleca ieftin spre Austria de unde se vor intoarce facturate scump in Romnaia.

  9. BRUA este ultimul tun dat de cozile de topor PSD-ALDE si investitorii straini poporului roman care va fi umilit sa plateasca preturi astronomice pentru gazul exploatat din Romania companiilor straine. Romania nu este dependenta de gazul rusesc nici in prezent, asta cu dependenta de rusi este praf in ochii prostilor. In orice alta tara acest Andrusca care a vandut portul Mangalia olandezilor si gazului romanesc ungurilor ar fi judecat pentru tradare de tara!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.