„Secretul votului, compromis la aceste alegeri?”

APADOR-CH avertizează că membrii biroului electoral de secţie vor afla opţiunile politice şi modul în care votează fiecare alegător pe 26 mai, în funcţie de câte buletine de vot vor cere: doar unul pentru europarlamentare sau plus încă două, și pentru referendum.

„Se pare că, de această dată, membrii biroului electoral de la secţia de votare vor şti cum a votat fiecare. Nu, nu se vor uita în cabina de vot în momentul ștampilării, ci, mai înainte de asta, la numărul de buletine de vot primite de fiecare votant. Astfel, vor înţelege imediat de partea cui (putere sau opoziţie) a votat fiecare: dacă a primit 1 buletin de vot = votează cu puterea, dacă a primit 3 buletine de vot = votează cu opoziţia. Cum se va face asta? Foarte simplu”, transmite APADOR-CH, într-un comunicat de presă.

Comunicatul ONG-ului, integral:

Se pare că, de această dată, membrii biroului electoral de la secţia de votare vor şti cum a votat fiecare. Nu, nu se vor uita în cabina de vot în momentul ștampilării, ci, mai înainte de asta, la numărul de buletine de vot primite de fiecare votant. Astfel, vor înţelege imediat de partea cui (putere sau opoziţie) a votat fiecare: dacă a primit 1 buletin de vot = votează cu puterea, dacă a primit 3 buletine de vot = votează cu opoziţia.

Cum se va face asta? Foarte simplu. Avem simultan, în aceeaşi zi, la aceleaşi secţii de votare şi la aceleaşi birouri electorale, două feluri de vot: pentru europarlamentare şi pentru referendum. Votul pentru europarlamentare se face pe un buletin de vot, iar cel pentru referendum pe 2 buletine de vot (câte un buletin pentru fiecare dintre cele 2 întrebări puse la referendum).

Referendumul este susţinut de opoziţie şi criticat, mai mult sau mai puţin voalat, de putere.

Pentru ca referendumul să fie valabil, este absolut necesar ca minimum 30% dintre alegători să participe la el. Adică, să accepte/să nu refuze cele 2 buletine de vot pe care se află cele 2 întrebări puse la referendum. Orice acceptare de a vota la referendum înseamnă, în primul rând un sprijin pentru referendum, întrucât astfel se ajută la realizarea cvorumului de participare de minimum 30%. Din experienţa referendumurilor trecute, marea majoritate a celor care au luat parte la referendum au votat „da”. Singura problemă a fost că, de cele mai multe ori, votanţii nu au fost suficient de mulţi pentru a se realiza cvorumul. Deci, dacă se realizează cvorumul, referendumul va trece (voturile „da” fiind dominante), aşa cum ne învaţă statistica.

Alegătorul se va prezenta, la secţia de vot, în faţa unui birou electoral care este comun pentru europarlamentare şi pentru referendum. La birou, pentru a şti câte formulare să-i înmâneze, alegătorul va fi întrebat dacă votează atât pentru europarlamentare, cât şi pentru referendum sau doar pentru una dintre aceste variante. Dacă alegătorul va zice că votează doar pentru europarlamentare, e clar. Adică, nu vrea să asigure cvorumul pentru referendum, deci e cu puterea. Dacă răspunde biroului că votează şi pentru europarlamentare şi pentru referendum, e clar. Vrea să asigure cvorumul pentru referendum, deci e cu opoziţia.

Elementar, dragă Watson, nu-i aşa?

Deci, membrii biroului electoral de secţie vor cunoaşte opţiunile politice şi modul în care a votat fiecare alegător, în funcţie de opţiunea exprimată în faţa acestui birou: de a participa sau nu la referendumul care se desfăşoară simultan cu europarlamentarele. Cine face efortul să vină până la secţia de votare şi, dacă tot a venit până acolo, nu vrea să participe la unul dintre cele 2 feluri de alegeri, de exemplu, la referendum, e clar împotriva acelui fel de alegeri şi, logic, împotriva celor care-l susţin (opoziţie); deci, e un votant al puterii. Şi viceversa.

Probabil că alegătorii nu vor fi însemnaţi cu creta pe spate, ca în trecut, dar ce liste exacte cu votanţi pro sau contra putere sau opoziţie vor putea face membrii birourilor electorale de secţie. Liste care vor ajunge la partidele din care fac parte membrii birourilor. Şi, tot aşa, mai departe.

Se mai poate vorbi despre garantarea secretului votului, în aceste condiţii? Evident că nu.

Când a acceptat posibilitatea ca referendumul să se desfăşoare simultan cu alegerile europarlamentare, Curtea Constituţională nu s-a gândit că astfel deschide calea spre compromiterea secretului votului. Sau, poate că secretul votului a devenit vetust. Mai are cineva ceva de ascuns într-o societate transparentă ca a noastră? Mai e nevoie de vot secret, de viaţă privată, de intimitate? Noi credem că da şi că, odată pierdute, aceste valori vor fi foarte greu spre imposibil de recuperat.

Ce s-ar fi putut face, dacă vroiam atât referendum simultan cu alte alegeri, cât şi garantarea secretului votului exprimat (valoare, totuşi, esenţială într-o societate democratică)? Erau 2 lucruri destul de uşor de realizat, doar că trebuiau luate în seamă şi interesele alegătorilor, nu doar ale aleşilor:

  1. Eliminarea cvorumului de la referendum. Astfel, de exemplu, neparticiparea la referendum nu ar mai fi avut semnificaţia unei acţiuni împotriva referendumului şi nici participarea nu ar mai fi avut semnificaţia unui sprijin pentru referendum, deoarece ar fi ieşit din discuţie problema asigurării cvorumului. De altfel, Comisia de la Veneţia chiar a recomandat expres eliminarea cvorumului de la orice referendum. Tocmai din aceste motive. A se vedea pct. 7 al Codului de bune practici în materie de referendum, din 2007;
  2. Înfiinţarea unor birouri electorale separate, care să funcţioneze cel puţin în camere separate din acelaşi imobil (dacă nu puteau fi alocate imobile separate), în faţa cărora alegătorul să se prezinte, separat, pentru europarlamentare şi pentru referendum. Astfel s-ar fi redus substanţial posibilitatea ca membrii birourilor electorale să identifice persoanele care s-au deplasat la secţie pentru un vot şi au refuzat să participe la celălalt vot.

În condiţiile date, însă, alegerile europarlamentare care au loc simultan cu referendumul şi în faţa aceluiaşi birou electoral nu se desfăşoară în condiţii care să garanteze secretul votului. Modul de organizare a acestui simultan electoral garantează, voit sau nu, violarea secretului votului.

Problema e că avem în art. 389 Cod penal infracţiunea de violare a confidenţialităţii votului. Astfel, art. 389 Cod penal prevede că violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă. Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Ce mai putem face acum? Suspendăm un articol din Codul penal pe durata zilei de 26 mai 2019? Pe termen ceva mai lung ar fi o soluție: să facem legi mai bune și să luăm decizii mai bune, ținând cont, de la început, de toate consecințele pe care le-ar putea avea.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

21 de Comentarii

  1. Referendumul este „singura modalitate„ de a se exprima prin vot asupra unor proiecte de legi sau a unor probleme extrem de importante pentru țară a cetățenilor. Prin urmare, reactia unei părți a clasei politice și a unei părti a populație în cazul referendumului din octombrie 2018 mă determină și ar trebui să determine pe toți cei care au participat la referendumul de anul trecut să BOICOTEZE acest referendum, deoarece și aici se cheltuie bani, iar spitale între timp tot atâtea sunt … Deci … BOICOTăm referendumul din mai 2019 așa cum ați boicotat voi referendumul din octombrie 2018!

  2. Mai e cate unii care iti imping toate hartiile la un loc plus stampila de vot,sau altul care te cearta ca nu traiesti in Romania si nu ai drepturi(cam asa s-a intamplat la orice alegeri,vreau sa votez doar președinte sau doar parlament si imi da o mana de hartii). E normal asa ceva? Votez ce cred pe un buletin si nu sa imi umple mana cu hartii confitionat!

  3. Am sesizat de la-nceput „chestia” /cui sa-i spui! * Ca este incalcata Constitutia este clar. Secretul votului este compromis. Jalnic! (si si pervers). Nu se va mai „scrie pe spate”, insa „listele” vor fi scoase automat prin calculator /listarea si la comisii ar fi efort inutil. Dilema este ce se va face cu cei „insemnati”!, ca vor fi multi totusi /la gramada „recompensele” sau selectat (si pe monitorizari anterioare)? Democratie! Nu mai este nevoie nici ca procurorii, cu Biblia pe capote, sa mai interogheze de cum s-a votat /atunci s-a trecut cu vederea ca legal Biblia este legala doar in biserici si in instante! (pe ulite NU !, nici cand e vara, nici cand e iarna, care nu sunt la fel. * Basca cei care merg la vot (de-o „buna voie” si la santaj) fara sa-nteleaga nimic. * Normal ar fi ca neconstitutionalitatea referendumului sa se constate si ulterior.

  4. Avocatul poporului ar fi rebuit sa sesizeze CCR, inca o poate face, pe aceasta tema, pentru a vedea ce solutie dau, chiar daca s-ar amana referendumul. Cu siguranta USR-PLUS vor face liste cum si in ce fel au votat cetatenii. De mentionat ca exista deja pentru anul 2016, pe Bucuresti, o adresa web care iti arata pe strazi cum au votat locuitorii ei, in care poti adauga numarului postal, ceea ce acum o sa se afle usor de catre cei ce acceseaza aplicatia cum au votat cei de la acea adresa si doar nu ceva general pe o strada intreaga.
    https://bucuresti.plus/radar/

  5. Si daca ,voi vota cu SICA ,RARES MARTAFOI SI NU VOI RIDICA BULETINU DE VOT ,DE UNDE STII TU CU CINE AM VOTAT,ASA POTI SA ÎMI PUI STAMPILA TU PE FRUNTE DE LA USA,.CE MA INCRIMINEZI,S-AU SA SSTRIG DE LA USA,MUIE CIUMA GALBENA,S-au MUIE CIUMA BUBONICA,S-Au ,S-AU CIUMA ROSIE.DACA ASA MERG E CU STATU PARALEL SA FACA DOSARE LA VOTANTI,CUM S-FACUT SI LA CIUMATU DE,,,DRACNIA,,ATUNCI NU-i NICI O PROBLEMA.O SA IAU UN TRICOU ROSU,ÎMI PUN O BATISTA LA BUZUNAR GALBENA SI ÎMI IAU PALARIA NEAGRA,LUAVAR DRACU DESECURISTI NAIBI,TOT NU VOI RIDICA BULETINU DE REFERENDUM.YGOS.

  6. O alternativa ptr cei ce nu vor sa voteze la referendum ete sa ia cele doua buletine ptr. referendum si sa le marcheze cu doua linii diagonoale (X) pe pagina cu intrebari si eventual cuvantul „ANULAT”.
    Si uite asa ai participat si la referendum. Daca nu cereti buletinele ptr referendum s-ar putea ca „unii bine intentionati” sa le completeze mai ales unde nu vor fi comisii de supraveghere a desfasurarii votului…. (in comune? in orasele de provincie?). Zic nu dau cu paru.

  7. Mai ales unde se votează mai la țară și primarul e PNL. A! Bade Vasile adică nu votezi la referendum, da subvenție îți trebuie. Trimit eu băieții de la agricol să verifice ce și cum ai semănat. Să nu vorbim de cei cu ajutor social. O fi mărit PSD banii de copii și de ajutor social da “PSD-ul e departe sus, / Primarul lângă noi.” În județul Sibiu va fi bal. Ca pe vremea lui tovarășu Ceaușescu primarii vor ieși la vot la prima oră cu toți dezmoșteniții de soartă și junele cu copii de țâță raportând la județ peste 50 la sută din voanți până ora 12. (45% din 50 sunt pe rugămintea către preotul satului ca în încheierea la Slujba de duminică să îndemne lumea să-și exercite acest atât de folositor, pentru aleși, exercițiu democratic.

  8. Liste nominale cu cine sunt participanții la vot, sigur exită și la SRI și la partide și sigur la Agențiile de sondare. Când se fac sondaje cei 1100 necesari uni sondaj sunt aleși aleator de pe aceste liste ai fidelilor votatulu.

  9. MÃI FRATILOR CE DRACU, ATI INTRAT ÎN FIBRILATIE,VA SPERIE BULETINU LU JOVANU,DE REFERENDUM? CICA IEL ÎSI VERIFICA DACA MAI ARE O SANSA LA PREZIDENTIALE.MAI ARE PE DRACU .JOS CU IEL.ANULATI BULETINELE DE REFERENDUM.BAGATIL ÎN CEATA.NU CA NU ÎI ÎN CEATA,ACEST,CARISMATIC,DE 2 la m..îi .vorbeste cum gîndeste,adica ciciu,banana,.anulati vaturile de referendum,fratilor..daca vreti o tara ca afara,anulati buletinele de referendum .PUNCT SI DE LA CAPÃT.

  10. Luati buletinele de referendum si anulatile,frati români,.Stiu eu ce va spun.o

  11. Acum ma fac advocatu diavolului.Daca se vota in alta zi sau in alt loc pt referendum, era si mai evident cine cu cine voteaza.Cei ce mergeau la vot erau pro Mutalau si anti trandafir.Asa ca lasatio jos ca macane.CC trebuia sa invalideze referendumul ca e stupid.

  12. … mergeti la vot sau nu mergeti.Atata filosofie pentru un vot la europarlamentare si un vot la referendum.La referendumul pentru familie nu s-a intrunit numarul de votanti, chiar a fost mai mic decat decat numarul celor care au semnat pentru referendum.Bogatilor, oricum sunteti destepti si nu aveti pretentii.Sa vedem cu va fi vremea duminica.N-ar fi rau sa va loveasca 500 de tornade, ca sa aveti motiv sa stati sub casa, nu acasa.Decat sa va scoata la vot mai bine v-ar lasa in plata Domnului (Dragnea), ca tot acolo e!Cata palavrageala ieftina pentru un vot care oricum nu va conta si pe care 75% dintre votanti nu inteleg pentru ce il dau.Sanatate, bere, mici si ia de-aici!”

  13. Pesedisti si postaci cretini gen Ghiaurul,refuzati sa mergeti in 26 mai la vot,vedeti ca APADOR CH scula PSD platit din banii publici, va da emotii,nu cumva sa votati aiurea,mai bine nu va prezentati la vot,tantalailor…

  14. 1. Am fost președinte de secție de votare de 18 ori. Sunt numit expert electoral ! Cred că am o oarecare experiență !
    2. La alegerile anterioare, când au fost concomitent cu un referendum, au existat SECȚII SEPARATE (aceiași clădire, însă încăperi și comisiisii diferite)
    3. Am refuzat nominalizarea pentru scrutinurile din mai 2019 !
    4. Prin reglementările juridice actuale, ESTE IMPOSIBIL să finalizezi numărarea voturilor și întocmirea proceselor în termen de 24 de ore de la încheiere alegerilor !
    5. ABERAȚIE !!! Din localitățile din județ, sacii cu materialele de votare sunt duși la reședința de județ, de unde SUNT ADUȘI ÎNAPOI, în aceiași localitate, la sediile judecătoriilor !

  15. Ce rautaciosi sunteti! Pai, tovarasul presedinte cere PERMANENT guvernului sa respecte recomandarile Comisiei de la Venetia, iar Comisia de la Venetia a recomandat sa NU se organizeze alte actiuni IN ZIUA ALEGERILOR. Eu cred ca numai Dragnea a pus referendumul asta chiar in ziua alegerilor, nu?!? Ce GHINION!

  16. Putem sa ne „exprimam convingerea politica” pe buletinele de vot ptr. referendum??? De exemplu sa scrim m_e pnl?
    Asa ne-a explicat tovarasul (genosse) prāshedinte kwi ca respectiva expresie este citez „o convingere politica”.
    Aveti ocazia sa vi-o exprimati asa ca faceti-o daca asa va indeamna convingerea politica. Va fi mare bal!

  17. @ Ce mă ??? si alții care recomandă anularea votului: Trebuie să țineți seama că primind formularele/buletinele de vot și anulate, înseamă VOTAT/participant la scrutin, intră la calculul gvorumului. Pentru boicot, nu se primesc buletinele, pe care nu vrem să votăm. Sănătate și succesuri multe la alegeri!

  18. Am o nedumerire !!?? În Cotidianul din 20 mai 2019 a fost publicat articolul: „-Verdictul pentru Liviu Dragnea se amână /20 mai 2019 (R.C.) Actualitate 13, care se pare că a dispărut, cu circa 13 comentarii. Nu înțeleg de ce?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.