Suma cu care se împrumută statul pe zi

bani-moneda-romania-inflatie

Ministerul Finanțelor se va împrumuta în acest an de aproximativ 72 miliarde de lei de pe piețele interne și externe pentru a acoperi deficitul bugetar, de 2,76% din PIB, adică 28 miliarde de lei, și pentru refinanțarea datoriei, în sumă de 44 miliarde de lei, se arată într-un document semnat de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. S-ar putea spune că statul român se împrumută cu 197,2 milioane de euro pe zi. Pentru că nu are bani să acopere cheltuielile lunare, adică salarii, pensii, suvenții, ajutoare, investiții etc, statul este nevoit să apeleze la banii altora. Ținând cont de obiectivul limitării riscului valutar cât și de cel al dezvoltării pieței titlurilor de stat, deficitul bugetar urmează să fie finanțat în proporție de circa 75% de pe piața internă și respectiv 25% de pe piața externă. Finanțelor au vederea atragerea de resurse financiare de pe piețele externe prin emiterea de euroobligațiuni într-un volum de 4,25 miliarde de euro, în funcție de evoluțiile, condițiile și oportunitățile financiare internaționale, în valoare de aproximativ 0,2 miliarde de euro. Prin împrumuturile externe, ministerul are în vedere reducerea riscului de refinanțare prin extinderea duratei medii rămase a portofoliului de titluri de stat, în condiții avantajoase de cost și pentru diversificarea bazei investiționale, precum și consolidarea rezervei financiare în valută existentă la dispoziția Trezoreriei Statului.

Finanțele au în vedere, de asemenea, emiterea unui volum de titluri de stat pe piața internă în 2019 în sumă de 49-50 miliarde de lei, cu o structură a maturităților de circa 25%/75% (termen scurt versus termen mediu și lung), prim emiterea următoarelor instrumente: certificate de trezorerie cu discont pe termene scurte de până la un an; obligațiuni de stat de tip benchmark pe termen mediu și lung; titluri de stat pentru populație prin intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului, subunităților poștale din rețeaua Poștei Române și a instituțiilor de credit, în cadrul programului Tezaur, cu un volum estimat de până la 10% din valoarea titlurilor de stat de emis pe piața internă, reprezentând aproximativ 5 miliarde de lei.

Pentru realizarea obiectivului de consolidare și extindere a curbei de randamente a titlurilor de stat denominate în lei și de îmbunătățire a lichidității pieței titlurilor de stat, Finanțele au în vedere redeschiderea emisiunilor de obligațiuni de stat de timp benchmark până la atingerea unor volume pe emisiune în valoare echivalentă de 2,5 miliarde de euro, pe fiecare serie de obligațiuni benchmark. Finanțele pot avea în vedere și emisiuni de titluri de stat denominate în euro emise pe piața internă, care să poată fi redeschisă periodic, în contextul identificării unei cereri importante pentru astfel de instrumente din partea investitorilor locali.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Domnule Matei, felicitari din nou. Poate ii cititi dumneavoastra analizele ecomonice bazate pe cifre si domnului Nistorescu ,poate isi revine!

  2. Da stim asta. Important e sa folosesti banii pentru oameni. Romania are oricum o datorie mica fata de tot ce inseamna UE si mai si returneaza din alte datorii. Sa nu uitam ca Guvernul Ponta in 2015 lichidase datoria de 20 mld euro de pe vremea lui BOC.
    Ce datorie are Italia? SUA are 2000 de miliarde de dolari. Aproape ca nu exista tara din lume care sa nu recurga la imprumuturi.

  3. E vorba de 197 milioane lei pe zi, nu euro, stimabile!

    Chestiunea e tipica pt un star care nu poate produce bunastare. Si-atunci se imprumuta. Cealalta varianta, taieri salarii si disponibilizat bugetari, implica la randu-i imprumuturi. Un pic mai mici, e adevarat. Ramane problema de fond insa: incapacitatea unui stat slab de a produce bunastare pt cetatenii lui. Asta e rezultatul a 30 de ani de reforme.

  4. Stimabile , in primul rand e vorba de Italia sau USA ! Spun asta pentru ca ,, Quod licet Iovi, non licet bovi ! ” . In al doilea rand problema nu e imprumutul in sine , ci dobanda ! Informeaza-te te rog la ce dobanzi se imprumuta Romania acum ! Si la ce dobanzi se imprumuta tari ca Germania , Franta , Italia ,…., USA !

  5. „Finanțelor au vederea atragerea de resurse…” Poftim, ce zasasi? In ce limba vorbesti, bre?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.