Șefa FMI: „Este clar că riscurile au crescut”

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, a făcut duminică un apel la vigilenţă în contextul în care riscurile la adresa stabilităţii financiare au crescut, transmite Reuters.

Falimentul băncii americane Silicon Valley Bank (SVB), în data de 10 martie, a generat îngrijorări cu privire la soliditatea sectorului bancar din SUA şi Europa. Prima victimă europeană a acestei crize, banca elveţiană Credit Suisse, a fost preluată duminica trecută de rivala UBS, la o fracţiune din valoarea sa la bursă.

„Este clar că riscurile la adresa stabilităţii financiare au crescut”, a spus duminică Kristalina Georgieva cu prilejul China Development Forum, eveniment organizat la Beijing de guvernul chinez. „Decidenţii politici au luat măsuri decisive ca răspuns la riscurile care planează asupra stabilităţii financiare. Aceste măsuri au reuşit, într-o anumită măsură, să atenueze tensiunile de pe piaţă însă incertitudinea este ridicată şi de acea este nevoie să rămânem vigilenţi”, a adăugat Kristalina Georgieva.

În discursul său, directorul FMI şi-a reiterat punctul de vedere conform căruia 2023 va fi un nou an dificil, în condiţiile în care ritmul de creştere a economiei mondiale va coborî sub 3% din cauza efectelor pandemiei, războiului din Ucraina şi înăspririi politicii monetare. Chiar şi în condiţiile unor prognoze mai bune pentru 2024, creşterea economiei mondiale va fi una inferioară mediei istorice de 3,8% iar perspectiva generală este una slabă, a spus Kristalina Georgieva la China Development Forum.

Fondul Monetar Internaţional a prognozat că Produsul Intern Brut mondial va înregistra un avans de 2,9% în acest an şi în luna aprilie urmează să dea publicităţii un nou set de previziuni.

Georgieva a mai spus că revenirea solidă economiei chineze, care este aşteptată să înregistreze un avans al PIB de 5,2% în 2023, oferă o anumită speranţă pentru economia mondială, în condiţiile în care se estimează că gigantul asiatic va fi responsabil pentru aproximativ o treime din creşterea economică globală în 2023. FMI estimează că fiecare creşterea a PIB-ului Chinei cu un punct procentual duce la o creştere de 0,3 puncte procentuale a PIB-ului altor economii asiatice. În acest context, Georgieva a făcut un apel către decidenţii chinezi să reechilibreze economia prin tranziţia de la o creştere bazată pe investiţii spre una bazată pe consum, inclusiv prin reforme care să asigure un mediu concurenţial egal între sectorul privat şi companiile de stat. Astfel de reforme ar putea majora PIB-ul real al Chinei cu 2,5% până în 2027 şi cu aproximativ 18% până în 2037, a spus Georgieva.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. Directorul Furtului Monetar International a spus ca ne-am ars-o prea tare. O sa ne ia si paiele din ochii altora, spun gurile bogate si rele.. cu care trageam prafu’ de pe toba, in cinstea eroului Jelinski. Capra vecinului e adjudecata. case closed

  2. Se împute brânza in colhozul european, Deutsche Bank se simte cam rău spre foarte rau. Daca afirma ca „FMI estimează că fiecare creşterea a PIB-ului Chinei cu un punct procentual duce la o creştere de 0,3 puncte procentuale a PIB-ului altor economii asiatice” ar trebui sa stie ca pe cale de consecinta economia europeana si amuricana va scadea. Urmeaza falimentul.

  3. Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva ,cred ca nu a auzit de Romania ,unde cresterea economica este la nivelul cel mai inalt din Europa.

  4. Hai licuricii, rugati-vă de chinezi să crească consumul, ca să aibă cine să vă cumpere produsele.

  5. „Georgieva a făcut un apel către decidenţii chinezi…”

    Fa Kristalino, crezi ca te vor baga chinezii in seama?
    Nu-ti dai seama cat de mica esti! Te dai mare cu tarile castigate la belciuge, cu datorii mari, Romania si tari din lumea a III-a, dar chinezii scuipa pe tine, chiar daca ti s-a dat ordin sa iesi la vorbitor…

  6. …….” Georgieva a făcut un apel către decidenţii chinezi să reechilibreze economia prin tranziţia de la o creştere bazată pe investiţii spre una bazată pe consum, inclusiv prin reforme care să asigure un mediu concurenţial egal între sectorul privat şi companiile de stat.”…. Daca nu intelege China, Distinsa Duoamna Georgieva ar putea aduce altzi…. investitori care sa „deschida „: MALL-uri/ LIDL-uri/ KAUFLLAND-uri/& ALL Fast-Food-uri spre bine-facerea cetatenilor tarii. Dupa,….. fireshte,…. muuult studiatul experiment de succes,……. Roamanesc!!! P.s. In Afganistan a……eshuat!!!!

  7. De fapt shi ” de drept” sunt…..shi…. nepotul Danielei Daiana…. Absolvent de Spiru’. „Shi laureat de Nobel , impreuna cu CATZU” ! Simpaticilor!

  8. @ Paulian Ionescu.Foarte tare comentariul.Georgieva asta…n-a auzit de Catzu al nostru…sau de Vasilescu si Manole.Noi avem de toate si contribuim langa alte tari la cumpararea celor 1 miliard de obuze pt ucra.Suntem cei mai…cei.Bravo noua !

  9. …CHINA ESTE O ȚARĂ COMUNISTĂ? DACĂ DA-TRAGEȚI CONCLUZIILE DUPĂ CITIREA ARTICOLULUI!

  10. Prostalaii care si-au ingropat propria economie dau sfaturi celor care au obtinut rezultate.

  11. Pertinentă opinie…Nu-i așa că apa e udă ,sau madam nu a auzit de Ciucă și Iohanis !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.