Şefii Colegiului Medicilor Veterinari atentează la sănătatea populaţiei

Conducerea Colegiului Medicilor Veterinari din România (CMVR) pune în pericol sănătatea românilor prin blocarea în instanţă a Ordinului 41 din 3 mai 2012 al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), act normativ care reglementează şi controlează strict circulaţia medicamentelor de uz veterinar şi în primul rând a antibioticelor. Preşedintele CMVRO, conf. univ. dr. Viorel Andronie, alături de primvicepreşedintele dr. Liviu Harbuz, de vicepreşedinţii prof. univ. dr. Alin Bîrţoiu, conf. univ. dr. Adrian Oros şi de secretarul Colegiului – conf. univ. dr. Mihai Daneş, servesc astfel interesele comerciale uriaşe ale producătorilor şi distribuitorilor de medicamente de uz veterinar, care îl au în frunte pe afaceristul Sorin Paul Stănescu, cel care a preluat în mod fraudulos Institutul Pasteur, producătorul naţional de medicamente veterinare, şi Farmavet, cel mai mare distribuitor de medicamente de uz veterinar.

Practic, Sorin Paul Stănescu şi partenerii săi vor ca medicamentele de uz veterinar şi în special antibioticele să poată fi comercializate necontrolat, fără avizul medicilor veterinari, chiar dacă aceasta are drept efect creşterea rezistenţei infecţiilor la antibiotice şi, implicit, creşterea alarmantă a deceselor în rândul populaţiei, şi în special a copiilor!

Ordinul 41/3 mai 2012 controlează folosirea antibioticelor la animale

Practic, conducerea CMVRO a cerut în instanţă anularea Ordinului nr. 41 din 3 mai 2012 al preşedintelui ANSVSA, „pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de organizare şi funcţionare a unităţilor farmaceutice veterinare, condiţiile de comercializare a produselor medicinale veterinare şi a altor produse pentru animalele de companie, în magazinele pentru comercializarea animalelor de companie şi/sau a hranei pentru acestea, condiţiile de funcţionare a mijloacelor de transport din domeniul farmaceutic veterinar, precum şi autorizarea sanitar-veterinară a unităţilor, activităţilor şi a mijloacelor de transport din domeniul farmaceutic veterinar”, publicat în Monitorul Oficial nr. 295 din 4 mai 2012.
Conform specialiştilor consultaţi de cotidianul.ro, acest ordin este un act normativ esenţial pentru reglementarea circulaţiei medicamentului de uz veterinar în România.

Astfel, în primul rând, Ordinul 41 limitează deţinerea farmaciilor veterinare numai de către medicii veterinari, situaţie care ani de zile nu a fost reglementată, astfel că până la apariţia lui, toată ţara era împânzită de puncte farmaceutice şi farmacii care aparţineau oricui numai medicului veterinar nu.
În al doilea rând, prevederile actului normativ pe care conducerea Colegiului Medicilor Veterinari din România vrea să-l anuleze oferă doar medicului veterinar de liberă practică posibilitatea să utilizeze antibioticele şi antiparazitarele injectabile şi orale pentru animalele de la care se pot obţine alimente, aşa cum este şi normal, de altfel, mai ales că este vorba de o situaţie prevăzută şi reglementată strict în toată legislaţia europeană, datorită pericolului deosebit şi pe termen lung pentru sănătatea oamenilor pe care îl reprezintă reziduurile de la aceste medicamente în alimente, atunci când sunt utilizate necontrolat.

În al treilea rând, Ordinul 41/2012 al preşedintelui ANSVSA insituie obligativitatea ca medicamentele destinate fermelor să circule numai pe baza prescripţiei de la medicul veterinar contractual, oferind astfel posibilitatea medicului veterinar practician să controleze tratamentele dintr-o fermă şi să răspundă efectiv de circulaţia acestor medicamente. Aceste obiective nu convin afaceriştilor din domeniu, mai ales că este vorba de o piaţă de sute de milioane de euro.
Mai mult, spun specialiştii, este foarte surprinzătoare şi extrem de ciudată această decizie a conducerii CMVR – care ar trebui să aibă un minim mandat din partea celor care plătesc cotizaţii pentru a putea fi membru în Colegiu – de a hotărî, cu de la sine putere, să atace un Ordin care, practic, dă posibilitatea medicului veterinar de liberă practică să fie singurul utilizator al acestui medicament şi să nu mai fie în concurenţă inegală cu toţi neaveniţii din sistem care practică meseria ilegal, cu cât CMVR este o organizaţie profesională care, cel puţin teroretic, aparţine medicilor veterinari, îi reprezintă şi, nu în ultimul rând, trebuie să apere interesele profesionale ale acestora!

Dispreţ criminal faţă de avertizările Comisiei Europene

Dar ceea ce este extrem de grav, dincolo de afectarea intereselor breslei, este faptul că Viorel Andronie, Liviu Harbuz, Mihai Deneş şi ceilalţi membri ai grupării organizate din fruntea CMVR, prin acţiunea de suspendare a Ordinului 41/2012 în instanţă trec, cu dispreţ criminal, peste toate semnalele, avertizările şi recomandările făcute de Federaţia Medicilor Veterinari din Europa (FVE) şi de Comisia Europeană, de a interpune total medicul veterinar pe traseul dintre producător sau distribuitor de produse medicale veterinare şi proprietar în ceea ce priveşte antibioticele şi antiparazitarele!
Astfel, Ordinul 41 din 3 mai 2012 duce la un control foarte strict al acestor medicamente în sectorul zootehnic, în vederea garantării unor alimente sigure pentru consumatorii români şi ceilalţi consumatori din UE, aduce o sporire a prestigiului profesional meritat al medicului veterinar şi, în al treilea rând, generează un câştig semnificativ pentru medicii veterinari de liberă practică care utilizează aceste medicamente, aşa cum toţi ceilalţi medici veterinari din ţările membre UE îl au.

“Presiune în euro” pe Andronie şi Harbuz?

Mai mulţi medici veterinari au declarat pentru cotidianul.ro, că acţiunea demarată de Andronie şi de ceilalţi membri ai conducerii CMVR, medicul veterinar este aruncat într-o luptă inegală şi fără sorţi de izbândă cu samsarii de medicamente fără pregătire în domeniu dar cu mijloace financiare uriaşe, care, pentru a-şi maximiza cât mai mult profiturile, nu au nevoie de cabinete veterinare dotate, înregistrate şi autorizate conform prevederilor legale în vigoare.
Practic, spun medicii veterinari, prin acest demers conducerea CMVR urmăreşte, cu orice preţ, un singur scop: favorizarea vădită a producătorilor şi distribuitorilor de medicamente veterinare, al căror interes este de a vinde oricât, oricum, oricui şi oriunde, în detrimentul medicilor veterinari de liberă practică din România, care se văd, astfel, în imposibilitatea de a-şi exercita profesia, în special în mediul rural, acolo unde efectivele de animale şi păsări au scăzut, în condiţiile în care tarifele aferente Programului Strategic nu s-au mai schimbat de trei ani, iar medicul veterinar, conform tuturor statisticilor, efectuează tratamente la doar cel mult 30 la sută din efectivele de animale. Mai mult, toate aceste lucruri sunt arhicunoscute şi de preşedintele CMVR, Viorel Andronie (PDL), şi de primvicepreşedintele Colegiului, Liviu Harbuz (PSD), astfel încât decizia conducerii CMVR poate duce cu gândul la o presiune foarte mare din partea producătorilor şi distribuitorilor de medicamente de uz veterinar, fără a se putea comensura însă şi “cifra în euro” la care ar putea ajunge această presiune!

Ex-preşedintele Roatiş-Cheţan a emis ordinul şi a fost demis

Astfel, spre exemplu, prof. dr. Valer Teuşdea, director executiv al Asociaţiei Naţionale a Fabricanţilor de Produse de Uz Veterinar (ANFPUV), asociaţie creată şi dirijată de afaceristul Paul Stănescu, patronul institutului Pasteur şi al Farmavet, se “angaja” să îndeplinească obiectivele stăpânului său: “continuarea presiunii asupra conducerii ANSVSA şi a Direcţiei de Coordonare a Institutelor Naţionale de referinţă, a laboratoarelor sanitare veterinare judeţene şi farmacovigilenţă pentru facilitarea condiţiilor de înregistrare/reînregistrare a produselor medicinale veterinare prin măsuri organizatorice.”
De altfel, unul dintre reprezentanţii direcţi ai lui Paul Stănescu în CMVR este conf. univ. dr. Mihai Daneş, secretarul CMVR şi angajatul patronului Farmavet. Conform unor surse din piaţă, Daneş şi alţi câţiva „guru” ai învăţământului medical veterinar românesc ar fi exercitat presiuni extraordinare asupra autorului şi semnatarului Ordinului nr. 41/2012, fostul preşedinte al ANSVSA, dr. Radu Roatiş-Cheţan, presiuni care au variat de la sume mari de bani oferite pentru a nu emite ordinul respectiv şi până la ameninţări cu demiterea din funcţie. În mai 2012, noul premier Victor Ponta l-a demis din funcţia de preşedinte al ANSVSA pe dr. Roatiş-Cheţan! Dar Ordinul era deja aplicabil, aşa încât gruparea organizată din fruntea CMVR a atacat în instanţă Ordinul 41 din 4 mai 2012 care apără sănătatea românilor dar lezează interesele uriaşe ale rechinilor din industria şi comerţul cu medicamente de uz veterinar. Astfel, pe rolul Curţii de Apel Bucureşti s-a format dosarul nr. 9566/2/2012, în care reclamant este CMVR iar pârât este ANSVSA.
Mai mult, prin războiul dus de Andronie, Harbuz, Daneş şi ceilalţi membrii ai grupării organizate din fruntea CMVR împotriva Ordinului 41/2012 al preşedintelui ANSVA, gaşca din fruntea breslei medicilor veterinari se pune în slujba producătorilor şi distribuitorilor de medicamente de uz veterinar, în general, şi de antibiotice şi antiparazitare, în special, în dispreţ total faţă de sănătatea consumatorilor din România şi din restul Uniunii Europene!

Experţii OMS trag un disperat semnal de alarmă

În timp ce conducerea iresponsabilă a Colegiului Medicilor Veterinari din România slugăreşte interesele venale ale producătorilor de medicamente, experţii în sănătate publică la nivel mondial trag un adevărat semnal de alarmă: creşterea rezistenţei infecţiilor la antibiotice a devenit un fenomen extrem de grav, la nivel global!
La începutul acestui an, Sally Davies, secretar de stat în ministerul britanic al Sănătăţii, declara că infecţiile cu bacterii nu mai răspund tratamentelor cu antibioticele existente. Potrivit oficialului britanic, citat de BBC News, această rezistenţă la antibiotice ar putea transforma o simplă intervenţie chirurgicală într-un pericol de moarte, din cauza infecţiilor!
Pe de altă parte, dr. Victor Olsavszky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru România, atenţionează că “rezistenţa la antibiotice este o problemă globală crescândă pentru sănătatea publică”.
El a avertizat că această creştere a uzului antibiotice se face pe de o parte pentru că se recomandă antibiotice abuziv, dar şi prin consumul de carne, care şi acesta duce la o creştere importantă a cantităţii de antibiotice, pentru că animalele sunt tratate cu acestea şi, în plus, se mai folosesc şi ca generator de creştere, deşi acest lucru este deja interzis în Uniunea Europeană.
“Din păcate, infecţiile au devenit din ce în ce mai rezistente la antibiotice din cauza abuzului de antibiotice la om şi la animale”, a declarat reprezentantul OMS pentru România. Aşadar, la apariţia rezistenţei la antibiotice a contribuit utilizarea iraţională a acestora, calitatea proastă a medicamentelor şi utilizarea antibioticelor în creşterea animalelor.”
Dr. Victor Olsavszky s-a referit la consumul de antibiotice din carne, spunând că pe locul întâi se află carnea de pui, urmată de cea de porc, de vită şi pe ultimul loc cea de oaie.
Specialiştii recomandă ca antibioticele să fie folosite doar prin prescriere şi nu prin automedicaţie, şi la oameni dar şi la animale.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.