Senatorii centrează, Iordache dă cu capul

Rapoartele pentru Senat pe legile justiției sunt făcute tot de Comisia specială condusă de Florin Iordache.

Comisia pentru legile Justiţiei a început, luni, elaborarea Raportului la proiectul care modifică Legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor.

Lucrările Comisiei speciale au debutat luni la ora 9.00, cu dezbaterea amendamentelor depuse de senatori la forma adoptată de Camera Deputaţilor a proiectului care modifică Legea privind Statutul magistraţilor.

Discuţiile privind modificările Directivei europene referitoare la prezumţia de nevinovăţie au fost amânate pentru marţi, când este aşteptat şi ministrul Justiţiei.

În debutul şedinţei, preşedintele Comisiei, Florin Iordache (PSD), a propus ca în cursul zilei să se dezbată doar amendamentele la legile Justiţiei, iar discuţiile privind transpunerea Directivei să aibă loc marţi, în prezenţa ministrului Tudorel Toader.

Lucrările Comisiei s-au suspendat, însă, după două ore, pentru ca parlamentarii să poată participa la plenul comun privind bugetul, urmând a se relua la ora 16.30.

Luni dimineață, Comisia nu a adoptat amendamente care să schimbe radical forma Camerei Deputaţilor.

Biroul Permanent al Senatului a aprobat joi o procedură de urgenţă accelerată pentru dezbaterea legilor justiţiei în forul decizional: parlamentarii au termen de depunere a eventualelor amendamente până luni dimineaţă la ora 9.00 la legea privind organizarea judiciară şi cea privind funcţionarea CSM, iar comisia specială trebuie să elaboreze raportul în maximum 24 de ore, până marţi dimineaţa la ora 9.00.

Între timp, noi informații ies la iveală cu privire la modificările propuse pentru Codurile penale.

Mai mulţi deputaţi PSD au iniţiat un proiect de lege prin care se propune ca faptele de corupţie în urma cărora se obţin foloase necuvenite pentru pentru alţii să nu mai fie incriminate, motivând că „o asemenea abordare nu are legătură cu realitatea”.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie a fost depusă la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, și este inițiată de mai mulți deputați PSD, printre care și Andreea Cosma, însă este semnată numai de Cătălin Rădulescu.

Inițiativa legislativă propune modificarea Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, astfel încât sintagma „Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite” din aliniatul 1 al articolului 12 să fie înlocuită cu „Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite”.

„Sintagma «pentru sine sau pentru altul» a urmărit, în concepția legiuitorului, evitarea situației în care autorul faptei deși comite o infracțiune, ar putea să invoce, în apărarea să, faptul că nu este beneficiarul foloaselor rezultate, în fapt, o asemenea abordare nu are legătură cu realitatea. Astfel, este absurd să presupunem faptul că o persoană comite o asemenea infracțiune fără nici un fel de interes ori beneficiu personal, doar pentru a aduce foloase necuvenite unei terțe personae”, se arată în expunerea de motive.

Astfel, potrivit proiectului, forma modificată a articolului va fi: „(1) Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite: a) efectuarea de operațiuni financiare, că acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea unei tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atributiei sau însărcinării sale: b) folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”.

Inițiatorii motivează că acela care comite fapta incriminată are un interes, nelegitim, și nu beneficiază, chiar și indirect, de folosul rezultat.

„Dacă acest interes nelegitim și beneficiul rezultat nu aparțin, cel puțin parțial, și autorului, atunci nu poate fi vorba de o infracțiune de corupție sau asimilată unei infracțiuni de corupție. Este esențial să se determine o legătură certă între fapta incriminată și beneficiul rezultat, în favoarea făptuitorului. Faptul că această legătură poate fi intermediată nu înlătura posibilitatea determinării, că și obligația de a fi determinată cu certitudine. Beneficiarul aparent este, în fapt, doar un intermediar, altfel nu ne găsim în prezența unei infracțiuni de corupție. În ceea ce privește sintagma «bani, bunuri ori alte foloase necuvenite», intenția legitimă a legiuitorului de a nu limita tipurile de foloase necuvenite ce se pot obține dintr-o asemenea infracțiune a dus, în timp, la absurdități și la concluzii contrare acestei intenții. Astfel, câștigul de imagine, popularitaea ori rezultatul unui scrutin electoral au devenit foloase necuvenite ale unor infracțiuni de corupție sau asimilate acestora, ceea ce este absurd. În aceste condiții, se creează posibilitatea de a eticheta drept folos necuvenit absolut orice, ceea ce, cu siguranță nu a fost și nu este în intenția legiuitorului”, se arată în documentul citat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8520 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Hotnews-duminica 17 decembrie 2017 , ora 17,43 – ” VIDEO -10.000 de oameni au protestat pe ninsoare in Bucuresti impotriva distrugerii Justitiei” : ” Marionete sovietice i-au pus pistolul la tampla Regelui in 47 si l-au fortat sa abdice , marionete sovietice nu l-au lasat sa-si vada patria si poporul imediat dupa 89 . Aceleasi marionete sovietice pun pistolul la tampla poporului roman acum si vor sa trimita Romania in intunericul istoriei . Sa iesim din nou in strada si sa ne strigam indignarea !”

    • Marele jurist Nicolicea se pare ca are diploma falsificata. Nu a fost in stare sa spuna la ce facultate a absolvit si nici in ce an. Ciobanul asta se da mare jurist, dar el se pare ca n-a intrat niciodata intr-o sala de curs, stie doar sa ranjeasca si sa injure, asa cum a invatat la stana la care a crecut. Daca ar avea o bata in mana, ar da cu sete in capul interlocutorului, daca i se pune o intrebare incomoda.

  2. „Faptele de corupţie în urma cărora se obţin foloase necuvenite pentru pentru alţii să nu mai fie incriminate”?! Fiecare zi cu gramada ei de aberatii! Modificarea asta da liber la coruptie cat incape! Sa zicem ca primarul din Alexandria il favorizeaza pe cumnatul primarului din Slobozia, fara a primi nimic contra serviciului. In acelasi timp, primarul din Slobozia il favorizeaza pe varul primarului din Alexandria, fara a cere sau primi ceva. Asa-i ca nu-i nimic „necurat” in toata chestia, ambii primari ramanad saraci-lipiti? La astia cred ca-i concurs de propuneri tampite!

  3. Iar ii dati fotografia lui Antonio Banderas!?Nu aveti una actualizata cu Flociordache la costum cu dungi verticale si tichia de mărgăritar pe intelect?

  4. Deci dacă faci fapte de corupție pt alți nu se va mai pedepsi.Dumnezeule Intradevar cei care spun ca PSD este gio grup infracțional organizat au dreptate,PSD le da dreptate prin legi care lo promoveaza.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.